Aktier Europas banksektor rekylerar upp efter den kraftiga nedgången i slutet av förra veckan. I en ny analys utfärdar dock Morgan Stanley en varning för sektorn och pekar ut tio aktier att köpa i stället. 

Morgan Stanley manar till försiktighet när det kommer till europeiska banksektorn efter den senaste tiden ökade volatilitet och branta kursfall. Det framgår i en ny analys, som finanskanalen CNBC tagit del av

På fredagen föll Europas bankaktier tungt sedan oron för stabiliteten i regionens banksektor återigen tagit ett grepp om marknaden. Deutsche Bank var den stora förloraren med ett kursfall på nära 9 procent. I måndagens förmiddagshandel på de europeiska börserna rekylerar bankaktierna upp

I analysen påpekar dock Morgan Stanley att turbulensen ökar risken för att analytikerna justerar ned sina prognoser för bankerna.

Dessutom väntas konjunkturen försvagas, något som kommer att påverka bankernas cykliska affär, och investerare borde därför minska exponeringen mot sektorn, enligt Morgan Stanleys strateger. 

”Vi vill inte nedgradera sektorn just nu eftersom vi tror att det kan uppstå volatilitet både på upp- och nedsidan. Men vi ser ytterligare osäkerhet framöver och skulle se till att minska exponeringen vid ett rally”, står det att läsa i analysen. 

Den amerikanska storbanken lyfter i stället fram tio andra aktier att äga i den här marknadsmiljön (se tabell längre ned). Samtliga köpstämplas av Morgan Stanleys analytiker. 

Störst uppsida ser banken i nederländska ASML, en underleverantör till chiptillverkarna, på nära 30 procent. I övrigt består listan av flera bolag inom defensiva sektorer som hälsovård och kraftförsörjning (utilities), noterar CNBC. 

Det handlar exempelvis om danska läkemedelsjätten Novo Nordisk och brittiska energibolaget SSE. 

Tabell: Morgan Stanleys tio aktier att äga i den mer osäkra marknadsmiljön.Källa: Morgan Stanley, CNBC

Bolag Aktiekurs Uppsida, baserat på Morgan Stanleys riktkurs (procent) Bransch Land
ASML 602,50 27,8 Teknik Nederländerna
SSE 17,06 23,1 Kraftförsörjning Storbritannien
Koninklijke Ahold Delhaize 30,30 18,9 Dagligvaror Nederländerna
Swisscom 586,40 16 Teleoperatör Schweiz
CIE Financière Richemont 138,35 15,7 Lyxvaror Schweiz
Royal KPN 3,21 15,4 Teleoperatör Nederländerna
National Grid 10,50 10,5 Kraftförsörjning Storbritannien
Biomérieux 100,10 7,9 Bioteknik Frankrike
Pernod Ricard 207,20 6,2 Destilleri Frankrike
Novo Nordisk 1037 1,2 Hälsovård Danmark