Olja I samband med att dollarn försvagas samtidigt som en stigande inflation är att vänta, höjs prisprognosen för Brent-oljan för 2021 till 50 dollar per fat. Det skriver Morgan Stanley i en analys.

”Våra fundamentala bedömningar är marginellt förändrade sedan tidigare, men vi väntar oss en högre inflation vilket kan agera visst stöd till priset på Brent-olja”, skriver banken och tillägger att med en försvagad köpkraft för dollarn kan Brent-priserna komma att, om än marginellt, stärkas.

Kortsiktigt ser det dock sämre ut angående prisutveckling för det svarta guldet. Efterfrågan är svag, lagernivåerna är höga samtidigt som reservkapaciteten är fortsatt hög och marginalerna för raffinaderierna befinner sig på låga nivåer, skriver Morgan Stanley.

För det fjärde kvartalet 2020 spår banken ett pris på Brent-oljan till 40 dollar per fat.

Sedan förra veckan har såväl terminen för Brent och amerikansk WTI-olja handlats ned över 10 procent vardera.

På onsdagsförmiddagen stärktes dock priserna något. Strax innan 11-tiden var terminen för Nordsjöoljan Brent upp 1,2 procent till 40:26 dollar fatet, medan terminen för den amerikanska WTI-oljan stärktes 1,6 procent och bytte händer till 37:35 dollar per fat.