Sektor I samband med att Sars bröt ut under 2003 påverkades den genomsnittliga intäkten per tillgängligt hotellrum, revpar, negativt i framför allt Asien-Stillahavsregionen men även i USA och Europa. Den pågående virusepidemin kan få liknande effekter, skriver Morgan Stanley i en analys på tisdagen.

”Sars-epidemin tyngde resandet under 2003 och investerare har frågat oss om revpar-data för denna period som en jämförelse till nuvarande coronavirusutbrott. Andra epidemier som Mers, fågelinfluensan och Ebola hade en mindre utbredd påverkan”, skriver investmentbanken.

I Asien-Stillahavsregionen föll revpar 31 procent i det andra kvartalet 2003, mot -6 och -3 procent i Europa samt USA.

”Det tappet var dock kortlivat med en återstuds om +5 samt +19 procent i Asien-Stillahavsregionen under det tredje respektive fjärde kvartalet 2003”, fortsätter Morgan Stanley.

Sammantaget visar investmentbankens analys att ”revpar-tappen kan bli kraftiga men är kortlivade”.

”Dödsandelen i detta coronavirus ser ut att vara något lägre, omkring 3 procent jämfört med 6,6 procent för Sars och den kinesiska regeringen har nu varit mer reaktiv. Erfarenheten från tidigare epidemier i Kina indikerar att den ekonomiska inverkan av infektionssjukdomar håller i sig i ett till två kvartal”, skriver Morgan Stanley.

Rörande denna senaste smitta finns det samtidigt uppgifter från kinesiskt hälsovårdshåll att denna kan smitta utan att folk som bär på viruset uppvisar symptom. Detta är en skillnad jämfört med Sars, fortsätter Morgan Stanley.

Det är framför allt hotelloperatörer med verksamhet i Kina och övriga Asien-Stillahavsregionen som kan tänkas påverkas av nuvarande coronavirus, bedömer Morgan Stanley som bland annat pekar ut globala aktörer som Marriott och Hilton.

Hotellaktiekurser har hittills under 2020 inte fallit riktigt lika mycket som under 2003. Detta är något som investmentbanken bedömer kan vara ”överdrivet pessimistiskt” då 2003, utöver Sars, även påverkades av Irakkriget. Hotelloperatörer är i nuläget dessutom överlag mer tillgångslätta än för två decennier sedan, vilket i sin tur är något som lindrar resultatpåverkan i förhållande till revpar.

”1 procent på revpar innebär omkring 1 procent på ebitda för tillgångslätta hotellbolag men runt 2-3 procent för tillgångstunga aktörer”, skriver Morgan Stanley.

I den andra vågskålen finns att 2003 bjöd på förhållandevis lätta jämförelsetal då attentatet 11 september 2001 påverkat resandet medan många hotellbolag nu även har en större exponering mot Asien och Kina jämfört med för två decennier sedan.

Bland europeiska hotellbolag som tappat i samma härad som under 2003 pekar Morgan Stanley ut brittiska Whitbread.

”Även om Whitbreads tapp förefaller onormalt då det inte har någon Kinaexponering samt få kinesiska gäster i Storbritannien så har bolaget varnat för en kostnadsinflation detta år”, framhålls vidare.

Den Stockholmsnoterade hotelloperatören Scandic verkar främst i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt har ett fåtal hotell i Tyskland och Polen.

Hotellfastighetsbolaget Pandox, med Scandic som enskilt största hyresgäst, har Sverige som sin enskilt största marknad sett till hotell före Tyskland och Storbritannien. Därutöver äger bolaget hotellfastigheter i andra nordiska och europeiska länder samt ett par hotell i egen drift i Kanada. Bolaget äger totalt sett 146 stycken hotellfastigheter.

Både Scandic och Pandox har varit relativt förskonade från den senaste tidens oro även om aktierna har tappat några procent från toppnivåerna tidigare under 2020 i spåren av den allmänna börsoron till följd av coronaviruset.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent