Börsen Det finns en reell risk för recession och ett börsfall på ytterligare 15 procent. Det skriver Michael J. Wilson, en av Morgan Stanleys amerikanska chefsstrateger, i en kommentar i amerikanska Fortune i veckan. Hittills har det bredare indexet S&P 500 fallit drygt 16 procent sedan årsskiftet.

I artikeln framstår Michael J. Wilson som övertygad om att vi är på väg in i en ”björnmarknad” innan botten nås. Indexet S&P 500 ska ned till 3.400 innan det vänder, enligt Morgan Stanleys tekniska analys. Det skulle innebära ett tapp på ytterligare 15 procent.

Förra veckan var den sjätte i rad som S&P 500 backade, trots det lilla ”återhämtningsrallyt” i fredags, och det är första gången sedan 2011 som indexet faller så många veckor utan vändning uppåt. Men andemeningen i Michael J. Wilsons artikel är ändå inte en reell långvarig recession, utan Morgan Stanleys huvudcase är att indexet återhämtar sig till nivån 3.900 under våren 2023, trots fortsatt volatilitet på marknaderna.

Björnmarknadscaset i Wilsons marknadssyn är recession under inledningen till 2023, efter mer än ett halvårs inflationspress och kraftig minskning av vinsttillväxten.

Morgan Stanleys strateg får medhåll från flera håll, bland annat Deutsche Bank som ”ser en stor recession i USA nästa år”, samt tidigare Goldman Sachs-vd:n Lloyd Blankfein som i en intervju i CBS yttrade att recessionsrisken just nu är ”mycket, mycket hög”.

Morgan Stanley har för övrigt under lång tid, sedan november ifjol, förutspått ett 20-procentigt tapp för S&P 500, innan det vänder.