Börsen En starkt bidragande orsak till årets sura börshumör är centralbankernas aggressiva räntehöjningar. Men det är en helt annan faktor som kan stöka till det framöver, menar analytiker från Morgan Stanley.

Morgan Stanley är i branschen känt som det analyshus som bäst förutspådde årets börsröta, skriver Marketwatch. Men mer elände är på väg, menar analytikern Mark Wilson.

– Med Federal Reserve som släcker allt hopp om en duvaktig vändning så tror vi att marknaden snart går in i eländet del två. Men till skillnad från del ett så kommer nedgången framförallt att bero på sjunkande vinster i stället för högre räntor, säger han till Marketwatch.

Morgan Stanleys vinstmodell, som baseras på en mängd ekonomiska faktorer, signalerar nu att ett rejält vinstfall är på väg. Samtidigt är de långa räntorna på väg att toppa vilket kan ge en viss respit för börsen.

– S&P 500 och många andra index skulle kunna få en viss skjuts om långräntorna faller tillbaka något. Men det blir i så fall bara tillfälligt tills vi börjar se vinstestimaten sjunka. För missta dig inte, när vädret blir kyligare i höst kommer vi också att se lägre tillväxt vilket kommer att tynga aktiemarknaden, säger Wilson.