Norska batteritillverkaren Freys noterades på New York-börsen den 8 juli 2021.

Aktie Den norska batteritillverkaren Freyrs aktiekurs kan nära fördubblas eller till och med fyrfaldigas om alla stjärnor står rätt, enligt Morgan Stanleys analysavdelning. Det rapporterar CNBC.

Northvolt-konkurrenten Freyr har bland annat bekräftat att bolaget utreder möjligheten att bygga en batterifabrik i Svenljunga kommun, några mil söder om Borås i Västergötland.

Batteritillverkaren expansion sett till produktionsanläggningar och den växande kundlistan är ett par anledningar till att Morgan Stanley ser ljust på framtiden för bolaget.

Storbanken bedömer även att Freyr är ett av få börsnoterade bolag som kommer att gynnas av USA:s klimatpaket som kongressen klubbade under sommaren. Morgan Stanleys branschanalytiker Adam Jonas skruvar i en analys därför upp riktkursen på aktien till 26 dollar, vilket motsvarar en uppsida på drygt 87 procent mot fredagens stängningskurs. Det rapporterar CNBC.

Riktkursen bygger analytikerns uppdaterade intäktsprognoser för år 2025 och 2030. Adam Jonas höjde 2025-prognosen från 400 miljoner till 1,1 miljarder dollar och för 2030 skruvade han upp förväntningarna till 8,3 miljarder dollar. Tidigare låg analytikerns intäktsprognos för 2030 på 3,3 miljarder dollar.

I hans mest optimistiska scenario, eller “bull case”, för det norska bolaget tror han att aktien kan rusa över 330 procent från nuvarande nivåer till 60 dollar.

– Tiden är mogen för Freyr att bli en riktigt spelare i den globala batteriekonomin senare under det här årtiondet, skriver Adam Jonas i analysen, enligt CNBC.

Om det ska vara möjligt måste bolaget nå en batteriproduktion på 300 GW/h till 2035, enligt Morgan Stanleys analytiker. Samtidigt krävs det att bolaget har en genomsnittlig årlig intäktstillväxt på 35 procent under perioden och kan leverera en rörelsemarginal, ebitda, på 25 procent i mitten av nästa årtionde, går det att läsa vidare i analysen.

Slutligen utgår riktkursen i analytikerns “bull case” från att Freyr har en marknadsandel i fordonsindustrin på 5 procent år 2035, skriver CNBC.

Hittills i år har Freyr-aktien rusat 24 procent till kursen 13,88 dollar.