Molnet inget himmelrike

Publicerad 2013-01-10 10:24

Aktietips Specialisten på molntjänster är en bra chansaktie som kan vara ett klipp på sikt. Men det lär dröja innan resultatet lyfter, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Datalagringskonsulten Proact är fortsatt en bra chansaktie, av ungefär samma anledningar som i vår tidigare analys. Att det var bäst att vänta med köp till ett börsfall visade sig vara en korrekt bedömning, då aktien föll hårt under stor delar av 2012.

Börskursen är nu upp med upp med 16 procent på en månad och inget givet köp kortsiktigt nu heller. Under tredje kvartalet till och med sjönk bolagets intäkter medan vinsten var oförändrad.

Att Proact satsar på så kallade molntjänster känns rätt och lovande på mycket lång sikt. På kort sikt blir det däremot negativa effekter då intäkterna periodiseras ut över kontraktens längd på 3-5 år, medan intäkter från den vanliga systemförsäljningen tas upp direkt.

Den svaga efterfrågan i Danmark och Finland blir nog bättre om lågkonjunkturen vänder upp. Satsningen på molntjänster är dessutom med och tar intäkter från systemsidan och belastar resultatet med 15 miljoner bara under 2012 års första nio månader.

Det krävs vinstdubblingar från dagens pressade resultatnivåer för att P/E-talet ska bli attraktivt. Dessutom är finanserna svaga efter alla förvärv. Risken är därmed hög och det lär dröja ytterligare en tid innan molntjänsterna kan börja hissa resultatet mot skyarna.