Fonder Efter en blytung höst har de asiatiska marknaderna återhämtat sig sedan i november. Många bedömare tror särskilt mycket på tillväxtmarknaderna inför 2019 – det är där tillväxten kommer att vara – och det är där molnen skingras nästa år, enligt Carnegie Fonders förvaltare Gunnar Påhlson.

Värderingarna är nu på en attraktiv nivå, anser Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Fonders Carnegie Asia och Carnegie Indienfond. Han konstaterar att november månad blev en rejäl vändpunkt då fonden Carnegie Asia steg i värde med hela 3,8 procent.

Eftersom nedgången i Asien varit kring 10 procent på året krävs det dock en hel del för en ordentlig vändning, särskilt som att 2018 blir långt ifrån ett bra år.

Tror på bra 2019

Men inför nästa år är förhoppningarna om tillväxtmarknaderna höga, inte bara hos Gunnar Påhlson. Credit Suisse, Handelsbanken och Morgan Stanley stämmer också in i kören med positiva prognoser.

Samtidigt är många asiatiska marknader ”översålda” och det kan krävas fler positiva impulser innan förvaltarna vågar öka igen.

– Många förvaltare har för liten exponering mot Asien, och det behöver komma fler positiva nyheter innan det förändras.

– Det är fortfarande inte lika billigt i Asien som det var 2016, men börserna köps till 12 till 14 gånger vinsten, mot normalt 15 gånger, säger Gunnar Påhlson.

Jämfört till exempel med USA där börsen värderas till runt 20 årsvinster, är det rätt tid för tillväxtmarknaderna i Asien, menar han.

Resonemanget bygger på att USA fungerat som draglok sedan Donald Trump kom till makten. Skattesänkningarna har fungerat som bränsle, även om Fed höjt räntan regelbundet.

– Men skattesänkningarna är ofinansierade och USA:s skulder växer samtidigt som budgetunderskottet är större än tidigare och utlandsskulderna fortsätter att öka. Den amerikanska tillväxten har skapats genom omfattande återköp av aktier, men det går inte att upprepa hur många gånger som helst, säger Gunnar Påhlson som också tror att toppen på cykeln har passerats i och med att de amerikanska hushållens konsumtion avtar.

– Att den amerikanska börsen värderas till 20 gånger känns dyrt när asiatiska börser ligger under 14 årsvinster, säger han.

De amerikanska räntehöjningarna spelar en väsentlig roll för tillväxtmarknadernas framgång. Asiatiska marknader styrs av makrofaktorer som de asiatiska länderna inte har någon kontroll över, menar Gunnar Påhlson.

– Det blir en räntehöjning i USA på onsdag och sedan tre eller fyra stycken under nästa år, men vid senaste tillfälligt kom en ”duvaktig” signal, vilket innebär att vi troligen börjar närma oss normala räntelägen.

Svagare dollar gynnar Asien

Riskviljan styrs av amerikanska valutaflöden och på senare tid har riskviljan avtagit och det har i sin tur hämmat flöden av kapital till och från Asien anser han.

–  Räntedifferensen mellan USA och Asien har förändrats till USA:s fördel. Men samtidigt närmar vi oss ett läge med normal räntenivå vilket skulle innebära att Fed då är färdiga med räntehöjningar. Det kommer då att försvaga dollarn vilket skulle gynna de asiatiska ekonomierna, menar Gunnar Påhlson.

Ett ytterligare skäl för tillväxtmarknadernas revansch är att oljepriset drastiskt backat tillbaka från över 80 dollar till cirka 60 dollar för brentoljan.

– Det är positivt för de oljeberoende asiatiska ekonomierna, och inte minst hjälper det sentimentet, säger Gunnar Påhlson.

Men trots gynnsamma oljepriset är handelskriget mellan USA och Kina allra viktigast.

– Vi är långt ifrån en uppgörelse, men nu har vi i alla fall en vapenvila i 90 dagar efter G20-uppgörelsen. Parterna har visat en vilja till att förhandla.

 

Aktier
Nu kommer utdelningarna - här är alla datumIndex och valuta kan pressas
Börsen
Småsur måndag på börsen
Krönika
Hernhag: Sällan att jag skulle köpa sällanköp
Börsen
Danske: Svårt för marknaden att välja fokusUteblivna räntehöjningar bra medan tillväxtoro tynger
Guld
Rädsla för USA-recession pressar upp guldpriset
Ränta
Tidigare fedchefen tonar ner betydelsen av inverterad räntekurva"Signalerar inte recession"
Foto: Rickard Kilström
Fonder
Tunga förvaltarduon går skilda vägar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter att öka i Bilia
Aktie
Stillfronts storägare blir ännu större
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch två du kan strunta i
Aktietips
DI ser köpläge i Catena Media
Insider
Storytel: Storägare sålde aktier för 70 miljoner
Betala
Bästa korten på utlandsresan
PA-skolan
Missa inte terminens sista kurser i PA-skolan
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem aktier inför utdelningssäsongen
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Scandic: "Flera tillväxthämmande faktorer framöver"
Aktietips
"Millicom en attraktivt värderad uppköpskandidat"
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Bostad
Hemnet: Återpubliceringar av bostadsrättsannonser fortsätter att öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta
FED
Fed: Inga räntehöjningar i 2019
Lån
Utmanar storbankerna med lån till bostadsrättsföreningar