Fonder Efter en blytung höst har de asiatiska marknaderna återhämtat sig sedan i november. Många bedömare tror särskilt mycket på tillväxtmarknaderna inför 2019 – det är där tillväxten kommer att vara – och det är där molnen skingras nästa år, enligt Carnegie Fonders förvaltare Gunnar Påhlson.

Värderingarna är nu på en attraktiv nivå, anser Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Fonders Carnegie Asia och Carnegie Indienfond. Han konstaterar att november månad blev en rejäl vändpunkt då fonden Carnegie Asia steg i värde med hela 3,8 procent.

Eftersom nedgången i Asien varit kring 10 procent på året krävs det dock en hel del för en ordentlig vändning, särskilt som att 2018 blir långt ifrån ett bra år.

Tror på bra 2019

Men inför nästa år är förhoppningarna om tillväxtmarknaderna höga, inte bara hos Gunnar Påhlson. Credit Suisse, Handelsbanken och Morgan Stanley stämmer också in i kören med positiva prognoser.

Samtidigt är många asiatiska marknader ”översålda” och det kan krävas fler positiva impulser innan förvaltarna vågar öka igen.

– Många förvaltare har för liten exponering mot Asien, och det behöver komma fler positiva nyheter innan det förändras.

– Det är fortfarande inte lika billigt i Asien som det var 2016, men börserna köps till 12 till 14 gånger vinsten, mot normalt 15 gånger, säger Gunnar Påhlson.

Jämfört till exempel med USA där börsen värderas till runt 20 årsvinster, är det rätt tid för tillväxtmarknaderna i Asien, menar han.

Resonemanget bygger på att USA fungerat som draglok sedan Donald Trump kom till makten. Skattesänkningarna har fungerat som bränsle, även om Fed höjt räntan regelbundet.

– Men skattesänkningarna är ofinansierade och USA:s skulder växer samtidigt som budgetunderskottet är större än tidigare och utlandsskulderna fortsätter att öka. Den amerikanska tillväxten har skapats genom omfattande återköp av aktier, men det går inte att upprepa hur många gånger som helst, säger Gunnar Påhlson som också tror att toppen på cykeln har passerats i och med att de amerikanska hushållens konsumtion avtar.

– Att den amerikanska börsen värderas till 20 gånger känns dyrt när asiatiska börser ligger under 14 årsvinster, säger han.

De amerikanska räntehöjningarna spelar en väsentlig roll för tillväxtmarknadernas framgång. Asiatiska marknader styrs av makrofaktorer som de asiatiska länderna inte har någon kontroll över, menar Gunnar Påhlson.

– Det blir en räntehöjning i USA på onsdag och sedan tre eller fyra stycken under nästa år, men vid senaste tillfälligt kom en ”duvaktig” signal, vilket innebär att vi troligen börjar närma oss normala räntelägen.

Svagare dollar gynnar Asien

Riskviljan styrs av amerikanska valutaflöden och på senare tid har riskviljan avtagit och det har i sin tur hämmat flöden av kapital till och från Asien anser han.

–  Räntedifferensen mellan USA och Asien har förändrats till USA:s fördel. Men samtidigt närmar vi oss ett läge med normal räntenivå vilket skulle innebära att Fed då är färdiga med räntehöjningar. Det kommer då att försvaga dollarn vilket skulle gynna de asiatiska ekonomierna, menar Gunnar Påhlson.

Ett ytterligare skäl för tillväxtmarknadernas revansch är att oljepriset drastiskt backat tillbaka från över 80 dollar till cirka 60 dollar för brentoljan.

– Det är positivt för de oljeberoende asiatiska ekonomierna, och inte minst hjälper det sentimentet, säger Gunnar Påhlson.

Men trots gynnsamma oljepriset är handelskriget mellan USA och Kina allra viktigast.

– Vi är långt ifrån en uppgörelse, men nu har vi i alla fall en vapenvila i 90 dagar efter G20-uppgörelsen. Parterna har visat en vilja till att förhandla.

 

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs