Fonder Efter en blytung höst har de asiatiska marknaderna återhämtat sig sedan i november. Många bedömare tror särskilt mycket på tillväxtmarknaderna inför 2019 – det är där tillväxten kommer att vara – och det är där molnen skingras nästa år, enligt Carnegie Fonders förvaltare Gunnar Påhlson.

Värderingarna är nu på en attraktiv nivå, anser Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Fonders Carnegie Asia och Carnegie Indienfond. Han konstaterar att november månad blev en rejäl vändpunkt då fonden Carnegie Asia steg i värde med hela 3,8 procent.

Eftersom nedgången i Asien varit kring 10 procent på året krävs det dock en hel del för en ordentlig vändning, särskilt som att 2018 blir långt ifrån ett bra år.

Tror på bra 2019

Men inför nästa år är förhoppningarna om tillväxtmarknaderna höga, inte bara hos Gunnar Påhlson. Credit Suisse, Handelsbanken och Morgan Stanley stämmer också in i kören med positiva prognoser.

Samtidigt är många asiatiska marknader ”översålda” och det kan krävas fler positiva impulser innan förvaltarna vågar öka igen.

– Många förvaltare har för liten exponering mot Asien, och det behöver komma fler positiva nyheter innan det förändras.

– Det är fortfarande inte lika billigt i Asien som det var 2016, men börserna köps till 12 till 14 gånger vinsten, mot normalt 15 gånger, säger Gunnar Påhlson.

Jämfört till exempel med USA där börsen värderas till runt 20 årsvinster, är det rätt tid för tillväxtmarknaderna i Asien, menar han.

Resonemanget bygger på att USA fungerat som draglok sedan Donald Trump kom till makten. Skattesänkningarna har fungerat som bränsle, även om Fed höjt räntan regelbundet.

– Men skattesänkningarna är ofinansierade och USA:s skulder växer samtidigt som budgetunderskottet är större än tidigare och utlandsskulderna fortsätter att öka. Den amerikanska tillväxten har skapats genom omfattande återköp av aktier, men det går inte att upprepa hur många gånger som helst, säger Gunnar Påhlson som också tror att toppen på cykeln har passerats i och med att de amerikanska hushållens konsumtion avtar.

– Att den amerikanska börsen värderas till 20 gånger känns dyrt när asiatiska börser ligger under 14 årsvinster, säger han.

De amerikanska räntehöjningarna spelar en väsentlig roll för tillväxtmarknadernas framgång. Asiatiska marknader styrs av makrofaktorer som de asiatiska länderna inte har någon kontroll över, menar Gunnar Påhlson.

– Det blir en räntehöjning i USA på onsdag och sedan tre eller fyra stycken under nästa år, men vid senaste tillfälligt kom en ”duvaktig” signal, vilket innebär att vi troligen börjar närma oss normala räntelägen.

Svagare dollar gynnar Asien

Riskviljan styrs av amerikanska valutaflöden och på senare tid har riskviljan avtagit och det har i sin tur hämmat flöden av kapital till och från Asien anser han.

–  Räntedifferensen mellan USA och Asien har förändrats till USA:s fördel. Men samtidigt närmar vi oss ett läge med normal räntenivå vilket skulle innebära att Fed då är färdiga med räntehöjningar. Det kommer då att försvaga dollarn vilket skulle gynna de asiatiska ekonomierna, menar Gunnar Påhlson.

Ett ytterligare skäl för tillväxtmarknadernas revansch är att oljepriset drastiskt backat tillbaka från över 80 dollar till cirka 60 dollar för brentoljan.

– Det är positivt för de oljeberoende asiatiska ekonomierna, och inte minst hjälper det sentimentet, säger Gunnar Påhlson.

Men trots gynnsamma oljepriset är handelskriget mellan USA och Kina allra viktigast.

– Vi är långt ifrån en uppgörelse, men nu har vi i alla fall en vapenvila i 90 dagar efter G20-uppgörelsen. Parterna har visat en vilja till att förhandla.

 

Boräntan
SBAB: Långsamma boräntehöjningar att väntaFå väljer fortfarande att binda boräntorna
Placera
Hernhag: Lagom hög direktavkastning är bäst
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Börsen
Nedåt på börsen
Skatter
Carnegie: Se upp för höjda kapitalskatter
Foto: istockphoto
Börsen
SHB: Räkna med sänkta vinstprognoser i rapporterna”Ökad risk för stora kursrörelser”
Rapport
Castellum slog förväntningarna - höjer utdelningen
Aktie
Inget uppköp av Millicom - förhandlingarna avbrutna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Många osålda bostadsrätter tas bort från marknaden
Sektor
"Risk för skuldsmäll för bostadsutvecklare"
Kurser
Bli en bättre investerare med Privata Affärers kurser
Aktier
Tv-bolag tackar nej till reklam från cannabisbolagen
Foto: Björn Larsson/TT
Analys
Citi: En vinnare i nya tobaksvärlden
22/1
Trading Direkt: Börsläget, SSAB och Swedish Match
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Betting: Pareto sänker fyra riktkurser inför rapportperiodenBetsson enda bolaget med höjd riktkurs
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SEB: Bopriserna sjunker 3-4 procent i år
Krönika
Rådgivaren: Se upp för obligationerKan bli en dyrköpt läxa
Aktier
JP Morgan överviktar Assa Abloy och Epiroc
Foto: Anders Wiklund/TT
Bostad
Nyproduktion billigare än andrahand i Stockholm
Konjunktur
SEB: Sverige undgår recession
Krönika
Hernhag: Nya skydd som försämrar för oss sparare
Foto: istockphoto
Kina
Tillväxtstakten avtar i KinaMen kinesiska aktier stekheta i USA
REGERINGEN
Löfvens regeringsförklaring: Ny stor skattereform ska genomföras
SKATT
Bolund vill diskutera ränteavdragenFår ansvar för bostadsfrågor
REGERINGEN
Andersson och Bolund fortsätter som ministrar
Börsen
Danske: Rapportperioden temperaturmätare på tillståndet i ekonomin