Mobiler med ökad tillväxt

Publicerad 2013-05-14 12:16

Rapportkommentar Seniormobiltillverkaren Doro växlar upp med urstark orderingång och förvärv i Tyskland. Trots tisdagens raketfart på börsen ser värderingen låg ut om tillväxten håller i sig.

Både Doros försäljning och nettoresultat förbättrades klart under första kvartalet. De två största anledningarna till att kursen stiger på kvartalsrapporten är ändå att orderingången lyfte med 75 procent plus att förvärvet av den tyska distributören och samarbetspartnern IVS uppskattas av marknaden.

De senaste tolv månadernas redovisade vinst är 2,99 kr per aktie. Det ger trots dagens kursuppgång ett P/E-tal på 11. Om Doro fortsätter att växa snabbt och öka vinsten är det för lågt, även om marknaden lär fortsätta att vara orolig för att de stora bjässarna ska börja satsa på seniormobilmarknaden och konkurrera ut Doro.

Förvärvet av bolaget IVS ger stordriftsfördelar och väntas öka lönsamheten redan i år. Köpet räknas in i räkenskaperna från andra kvartalet och kostar maximalt 150 miljoner kr. Det finansieras via Doros befintliga kassa plus nya banklån. Det ökar säkert lönsamheten framöver, men försvagar de tidigare så starka finanserna en del.

Sammantaget framstår Doro fortsatt som en bra tillväxtaktie med på börsen relativt lågt värderad vinst. Aktien kan i närtid nå upp mot de gamla kurstopparna kring 34 kr som nåddes 2011. Senast då borde det bli en kursrekyl och vinsthemtagningar.