Misstaget som kostar pensionssparare skjortan

Publicerad 2017-12-15 11:00

Pension Under det senaste året har svenska folket satt in 2,2 miljarder kr i privat pensionsförsäkring, trots att avdragsrätten tagits bort. Det är en usel affär eftersom kapitalet dubbelbeskattats.

Det är snart två år sedan som avdragsrätten på privat pensionssparande avskaffades. Tidigare kunde spararna dra av insättningarna i deklarationen. Det var först vid uttaget som pengarna beskattades som inkomst.

Men trots att avdragsrätten slopats så fortsätter svenskarna att pensionsspara. Mellan det fjärde kvartalet i fjol och det tredje i år satte spararna in 2,2 miljarder kr i privat pensionssparande, visar statistik från Finansinspektionen.

Visserligen får till exempel de som saknar tjänstepension i sin anställning eller de som driver enskild firma fortfarande dra av sparandet. Men dessa gruppers sparande kan inte förklara det stora inflödet, menar Mattias Fellenius, vd för flyttsajten Pensiono.se.

– Jag blev förvånad när jag såg siffran. För samma period förra året var siffran 2,5 miljarder så det är en minskning med 300 miljoner men minskningen bör vara mycket större. Visst finns det grupper som fortfarande kan utnyttja avdragsrätten. Men detta handlar till stor del om att många vanliga sparare inte stängt av sina autogiron, säger han.

Med andra ord tror Fellenius att det fortfarande finns en stor grupp pensionssparare vars sparande blir dubbelbeskattat. Detta genom att man sätter in redan skattade pengar som när de sedan tas ut beskattas ytterligare en gång utan att några avdrag kan göras.

Pensionsbolagen har agerat olika

Mattias Fellenius konstaterar också att pensionsbolagen agerat olika i denna fråga. Till exempel stängde AMF självmant av alla insättningar till privata pensionsförsäkringar.

Andra försäkringsbolag har valt att via informationskampanjer försöka få över kunder till andra sparformen men lagt över ansvaret för att sluta spara i privat pensionsförsäkring på kunderna.

– Pensionsbolagen vill inte tappa den intäkt som detta ger dem och det är anledning till att inte alla agerat som AMF och stängt ner alla autogiron samtidigt, säger Mattias Fellenius.

Mattias Fellenius råder alla som är osäkra att dubbelkolla om pengar fortfarande sätts in i de privata pensionsförsäkringarna. Men även om de automatiska överföringarna har stoppats så kan det finnas anledning att se över dina gamla privata pensionsförsäkringar.

– I snitt dras en avgift på 0,96 procent per år från din privata pensionsförsäkring i fond. Då avdragsrätten tagits bort finns det ingen anledning att fortsätta betala denna avgift. Flytta i stället pengarna till ett modernt pensionsbolag som inte tar ut någon dyr försäkringsavgift. På detta sätt får du garanterat högre pension. Beräkningar vi gjort visar att över 5 miljarder kommer att försvinna från spararnas pengar på grund av denna onödiga avgift de närmsta 10 åren, säger Mattias Fellenius.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:

Så får du en gratis kartläggning av dina pensionsförsäkringar