Alfa Laval redovisar ett justerat ebita-resultat om 1.969 miljoner kr för det fjärde kvartalet 2020 (2.250).
Ett genomsnitt av 16 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett justerat ebita-resultat på 1.828 miljoner kr.
Den justerade ebita-marginalen blev 18,4 procent (17,4), jämfört med ett prognossnitt på 17,1 procent.
Försäljningen uppgick till 10.695 miljoner kr (12.964), jämfört med ett analytikersnitt på 10.699 miljoner kr.
Orderingången var 9.272 miljoner kr (11.153), att jämföra med ett snitt på 9.442 miljoner kr.
Utdelningen föreslås bli 5,50 kr per aktie (0:00), jämfört med snittestimatet på 5,06 kr. Styrelsen föreslår även ett mandat för återköp om 5 procent av aktierna.
Ser samma efterfrågan som 4 kvartalet
Alfa Laval förväntar sig att efterfrågan under det första kvartalet 2021 kommer att bli ungefär i linje med det fjärde kvartalet 2020. Det framgår av delårsrapporten.
I förra delårsrapporten spådde Alfa Laval att efterfrågan i det fjärde kvartalet skulle bli något högre än i det tredje kvartalet.
Alfa Lavals orderingång uppgick till 9.272 miljoner kr i det fjärde kvartalet, en organisk minskning med 10 procent från motsvarande kvartal året innan.
Utfallet var något lägre än analytikernas genomsnittliga förväntan om 9.442 miljoner kr, enligt en estimatsammanställning gjord av Infront.
Treårigt återköpsprogram
Alfa Laval planerar för ett treårigt återköpsprogram om upp till 5 procent av utstående aktier per år. Det framgår av bokslutet.
”Styrelsen kommer också föreslå årsstämman att ge styrelsen mandat att besluta om återköp av upp till 5 procent av utestående aktier i syfte att dra in de återköpta aktierna och nedsätta aktiekapitalet”, skriver Alfa Laval.
Drog tillbaka bud
Alfa Laval drog tillbaka sitt bud på finländska Neles i november. Men det svenska verkstadsbolaget äger fortfarande drygt 8 procent av aktierna och vd Tom Erixon hymlar inte med att intresset kvarstår.
”Det fanns en industriell logik, för oss och för Neles. Och det har inte ändrats. Det var omöjligt att genomföra då eftersom vi inte fick ägarnas acceptans. Men Neles utgör fortfarande en industriell, attraktiv möjlighet för oss”, säger Tom Erixon på en presentation för journalister efter bolagets rapport för det fjärde kvartalet och han svarar jakande på frågan om han kan tänka sig att göra ett nytt försök, om bolaget ”om aktieägarna i Neles skulle ge oss möjligheten”.
Budet på Neles var totalt värt cirka 1,7 miljarder euro, men drogs alltså tillbaka under senhösten efter en total acceptansgrad (inklusive de aktier som Alfa Laval hade köpt) om 33 procent.
Mandat under tre år
Det är mot den bakgrunden styrelsen vill ha ett mandat att köpa tillbaka aktier under tre år, maximalt 5 procent av antalet utestående aktie varje år.
”Mandatet utgör ett potentiellt maximum och vår ambition är att programmet, om vi inte har haft någon större förvärvspåverkan på vår balansräkning, kommer att uppgå till 2 miljarder kronor per år, alltså under förutsättning att skuldsidan inte förändrats dramatiskt på grund av förvärvsmöjligheter”, säger Tom Erixon på en konferens för journalister.
Alfa Laval har inte använt återköp under den tio senaste åren. Att i stället göra en extra utdelning var inget alternativ, enligt Tom Erixon.
”Vi föredrar inte extra utdelning eftersom vi tycker att det ger kortvarig glädje till kortsiktiga ägare. Återköp reflekterar långsiktigt aktieägarvärde på ett bättre sätt, och vi har typiskt långsiktiga ägare i Alfa Laval och återköp är mer lämpligt för dem”, resonerar han.