Rapport Klädbolaget H&M-gruppen redovisar ett rörelseresultat på -1.128 miljoner kr för det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig ett rörelseresultat på -1.253 miljoner kr, enligt Infronts sammanställning.

Bruttomarginalen blev 47,6 procent, jämfört med förväntade 48,6 procent.

H&M-gruppens försäljning under perioden 1 mars till 28 mars ökade med 55 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande period året innan.

Det framgår av bolagets rapport för det första kvartalet. H&M har tidigare uppgett att försäljningen under perioden 1-13 mars ökade med 10 procent.

Minskad försäljning

Försäljningen under det första kvartalet minskade med 21 procent i lokala valutor, något som är känt sedan tidigare.

Tillfälligt stängda butiker per 30 mars uppgick till cirka 1.500 stycken, det vill säga 30 procent av koncernens totala butiksantal.

H&M-gruppens varulager uppgick vid utgången av det första kvartalet (utgången av februari) till 36.978 miljoner kr, en ökning med strax under 10 procent justerat för valuta i förhållande till motsvarande tidpunkt året innan.

Varulagret stor del av omsättningen

Varulagret utgjorde 21,5 procent (15,7) av omsättningen exklusive moms, rullande tolv månader. Vid utgången av det fjärde kvartalet var den siffran 20,4 procent.

H&M-gruppens bruttovinstmarginal, inklusive exklusive IFRS-16, uppgick till 47,6 procent det första kvartalet. Genomsnittet av 17 analytikers estimat låg på 48,6 procent, enligt Infront.

Kostnaderna för prisnedsättningarna i relation till omsättningen under första kvartalet ökade med strax under 1 procentenhet jämfört med motsvarande kvartal året innan. Här hade analytikerna räknat med en ökning på 1,2 procentenheter.

För det första kvartalet var marknadsläget för de externa faktorerna som påverkar inköpskostnaderna något positivt, jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år.

Stänger 250 butiker

H&M-gruppen upprepar att cirka 250 butiker netto väntas stänga under räkenskapsåret 2020/2021 som sträcker sig till och med november.

Under året planeras antalet stängningar uppgå till cirka 350 och antalet nyöppningar till drygt 100.

”Merparten av öppningarna kommer att ske på tillväxtmarknader medan stängningarna främst kommer att ske på etablerade marknader”, skriver bolaget.

I mars öppnades H&M online i Qatar via franchise och H&M har även lanserats på e-handelsplattformen Zalora i Indonesien. I april fortsätter lanseringen av H&M på Zalora i Filippinerna, Malaysia och Singapore.

Ny planerad H&M-butiksmarknad är Panama via franchise där en första butik väntas öppna under det andra halvåret 2021, vilket är en upprepning av tidigare budskap.

”Kina viktig marknad”

För inköpen till andra kvartalet bedöms marknadsläget för de externa faktorerna sammantaget vara fortsatt något positivt, jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år.

H&M uppger sig vara ”fast beslutna om att återfå förtroendet från kunder, kollegor och affärspartner i Kina”, skriver bolaget i samband med första kvartalets delårsrapport.

Kina är en viktig marknad för H&M och kommer så förbli, skriver H&M i en kommentar till händelseutvecklingen med bojkotten som eskalerat den senaste veckan på grund av ett ställningstagande som H&M tog under fjolåret avseende bomullsinköp.

”Vi vill vara en ansvarsfull inköpare”, skriver H&M.

Klädbolaget uppger sig vilja verka tillsammans med sina intressenter och upprätta en lösning för en mer hållbar modeindustri.

”Följer lagar och regler”

”Som ett modernt bolag följer vi lokala lagar och regler /…/ Vi är fast beslutna om att återfå förtroendet från kunder, kollegor och affärspartner i Kina. Genom att arbeta tillsammans med våra partner och intressenter tror vi oss kunna ta steg i en gemensam ansats för att utveckla modeindustrin, betjäna våra kunder och agera med respekt”, skriver bolaget.

H&M fattade under fjolåret beslutet att inte längre köpa bomull från Xinjiang, på grund av risken för att leverantörskedjan innehåller tvångsarbete. Samtidigt uppgavs också i ställningstagandet att bolaget ser med oro på de rapporter som förekommer om brott mot mänskliga rättigheter i regionen, där bland annat BBC har kommit fram till att omkring 1 miljon uigurer sitter inspärrade i omskolnings- och arbetsläger.

I samma BBC-reportage, som publicerades förra sommaren, framkom att just bomullsindustrin nyttjar de statliga program som är att likna vid tvångsarbete.

Bojkotten inleddes som en propagandainsats från Kinesiska kommunistpartiets ungdomsförbund, och kravet på bojkott fick snabb spridning i sociala medier. H&M:s app stoppades av mobiltelefontillverkare och e-handelsplattformar klippte banden till klädkedjan. Bojkotten nådde också andra plattformar som karttjänster och den dominerande sökmotorn Baidu.

Kina näst största marknaden

Fastighetsägare i Kina har också stängt vissa H&M-butiker i landet i spåren av den turbulens som uppstått. Hur många butiker som stängts och för hur länge finns inga uppgifter om.

Sett till antalet butiker, drygt 500 stycken, är Kina H&M-gruppens näst största marknad och drygt 5 procent av den totala försäljningen genereras i Kina.

 

Aktieportföljen
Här är nytillskottet i vår aktieportfölj
Chatt
Hernhag: Fem bästa aktierna inom hälsovård och bioteknik...och så tror han om börsen framöver
Börsen
Muntert avslut på börsen med Evolution i topp
USA
Amerikanska jobbsiffror klart under förväntanDrygt kvarts miljon jobb i stället för väntade en miljon
Aktie
Jefferies höjer riktkursen 380 procent för cannabisbolag
Aktier
Veckans mest blankade aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Elbolag: Risk för högt elpris i sommar"Utesluter inte dubbelt spotpris i Malmö"
Foto: Gorm Kallestad/TT
Analys
SEB: Svårt att inte bli imponerad av BiliaHöjer riktkursen och upprepar köprekommendation
Foto: istockphoto
Analys
MS: Nokias förbättringar går fortare än väntatHöjer rekommendation och riktkurs
7/5
Trading Direkt: Om Julanders investmentbolag till börsen
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Selin har gått in i Electrolux ProH&M familjen halverade innehavet
Aktie
Norwegians kapitalanskaffning övertecknad
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna fortsatte uppåtMen bostadsrättsprisena oförändrade i april
Aktieportföljen
Fortsatt starkt i portföljens defensiva innehav
Aktie
Clas Ohlsons försäljning sjönk mer än väntat
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Boozt prickade förväntningarna
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Väntad förlust för Storytel
Rapport
Ökad vinst för Scandi Standard
Notering
Julander tar Linc till börsen
Rapport
Mekonomen förbättrade resultatet
Foto: Copyright (c) 2018 Aritra Deb/Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Norska daytrayders flockas kring svenska aktierFem av de tio mest handlade är svenska värdepapper
Resor
Ryanair öppnar 21 linjer från ArlandaBörjar konkurrera med SAS även på inrikesmarknaden
Krönika
Lindberg: Svenskbörsen i topp när eufori bryter utMen Fed avgör framtiden
Aktie
Blecher: Ett bortglömt fastighetsbolagHandlas med rejäl rabatt