Aktier Pensionsjätten Alecta drabbades hårt i torsdagens bankfrossa på Wall Street – åtminstone 6,4 miljarder kronor av spararnas pengar gick upp i rök, enligt Dagens industris beräkningar. Smällen kommer tätt inpå beskedet att Alecta flytt svenska storbanker för att köpa "amerikanska nischbanker".

De branta kursfallen i den amerikanska banksektorn utlöstes av ett nyemissionsbesked på 1,75 miljarder dollar från SVB Financial Group, som verkar under namnet Silicon Valley Bank. Aktien kollapsade 60 procent på nyheten.

I prospektet uppger SVB att pengarna från nyemissionen ska användas till att stärka balansräkningen och täcka förlusten på 1,8 miljarder dollar från försäljningen av en större förlustbringande obligationsportfölj. 

Oron spred sig till andra bankaktier och totalt gick 80 miljarder dollar i marknadsvärde förlorat i banksektorn under torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

På hemmaplan var den amerikanska bankfrossan en mardröm för Alecta. Den svenska pensionsjätten är dels största ägare i Silicon Valley Bank, som är inriktad mot teknik- och tillväxtbolag, dels har Alecta sedan tidigare gjort en större satsning på den amerikanska banksektorn.

Det framgår av Dagens industris rapportering. Under torsdagskvällen förlorade Alecta åtminstone 6,4 miljarder kronor på sina amerikanska bankinnehav, enligt Di.  

I veckan uppmärksammade tidningen att Alecta, som under förra året satt i valberedningen för samtliga fyra storbanker på Stockholmsbörsen, i år lämnat ägarlistan helt i två av dem. Det handlar om Swedbank och Handelsbanken. 

”Förvaltningen har tittat på vad potentialen är för de här bolagen och har sedan beslutat att skifta ut två av bankerna till förmån för framför allt amerikanska nischbanker”, kommenterade Carina Silberg, chef för ägarstyrning på Alecta, beslutet till Di.