Premiepension Den här veckan är det dags för årets stora insättning på svenskarnas premiepensionskonton. Totalt handlar det om 47,6 miljarder och som vanligt innebär det att den ordinarie fondhandeln fördröjs.

Med start på fredag kväll den 9 december sätts det in 47,6 miljarder kronor på spararnas premiepensionskonton. Insättningen gäller pensionsavsättningen för inkomståret 2021 plus ränta och motsvarar 8 167 kr per sparare i genomsnitt. Den maximala insättningen är på 12 924 kr.

– Den som tidigare har gjort fondval kan passa på att se över sitt val genom att logga in på pensionsmyndigheten.se. Har man inte gjort något val så sätts pengarna in på AP7 Såfa, en portfölj specialanpassad för premiepensionssparandet och med en risknivå som tar hänsyn till din ålder, säger Rasmus Bjälkeson, chef för fondhandelsenheten på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Efter att pengarna satts in börjar Pensionsmyndigheten köpa nya fondandelar med start måndag. Handeln avslutas tidigast onsdagen den 14 december. Det innebär också att den som vill ändra sitt fondval bör göra det innan torsdag klockan 23.59. Görs ändringarna därefter köas ordern och genomförs först när pensionsrättshandeln avslutats.