Pension Med början på fredag sätts över 9 miljarder kronor in på premiepensionsspararnas konton. Det handlar om fondrabatter och arvsvinster och som vanligt innebär det att den ordinarie fondhandeln fördröjs något. Nytt är också att den maximala fondavgiften i systemet sänks.

Totalt handlar det om 9,8 miljarder i fondrabatter och arvsvinster som sätts in samtidigt som 608 miljoner dras av i premiepensionsavgifter. Handeln med de nya fondmedel som placeras på pensionsspararnas premiepensionskonton startar måndagen den 10 maj och avslutas för de allra flesta den 11 maj.

Placeringen prioriteras före fondbyten, vilket gör att fondbyten som beställs efter 6 maj köas och genomförs efter att måndagshandeln har avslutats, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Premiepensionssparare och pensionärer får i år tillbaka över 9 miljarder kronor i rabatter och arvsvinster. Rabatten, på i snitt 65 procent, leder till att fonder inom premiepensionen har låga avgifter vilket leder till en avsevärt högre värdeutveckling, säger Erik Fransson som är chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning i pressmeddelandet.

Sänkt maxavgift

Redan den 1 april i år sänktes dessutom maxavgiften på Pensionsmyndighetens fondtorg vilket gjort att många fonder fått sänkt avgift. Den maximala avgiften för en enskild fond på fondtorget är nu 0,68 procent mot tidigare 0,89 procent.

– Genom att pressa ned avgifterna ytterligare så får pensionssparare och pensionärer tillbaka ytterligare drygt 360 miljoner kronor nästa år, säger Erik Fransson.