SAS vd Rickard Gustafson.

Rapport Flygbolaget SAS redovisar ett resultat före skatt om -3.271 miljoner kr (1.096) under räkenskapsårets fjärde kvartal, augusti-oktober. Det är omöjligt att ge någon vägledning om det finansiella resultatet för det kommande räkenskapsåret, men troligtvis kommer det att sluta med förlust, skriver SAS vd Rickard Gustafson i bokslutskommunikén för det turbulenta året 2020.

De jämförelsestörande posterna uppgick till -228 miljoner kr (-130). SAS omsättning uppgick till 3.035 miljoner kr (13.435).

Rörelseresultatet blev -2.738 miljoner kr, att jämföra med +1.187 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

SAS förväntar sig ett svagt operativt kassaflöde i första kvartalet 2021, skriver Rickard Gustafson i rapporten för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

”Omöjligt guida”

Han skriver att framstegen på vaccinfronten är uppmuntrande men menar samtidigt att det osäkra läget gör det omöjligt att ge någon finansiell guidning för det kommande räkenskapsåret.

”Men vi förväntar oss ett svagt operativt kassaflöde i första kvartalet 2021 på grund av låg efterfrågan under vintersäsongen kombinerat med den ökade takten på återbetalningarna”, skriver SAS vd.

”Dröjer flera år”

Han upprepar bolagets uppfattning om att återhämtningen för flygbranschen kommer att fortgå till 2022 ”innan efterfrågan når mer normala nivåer, med en återgång till nivåerna före covid-19 ytterligare några år efter det”.

”Den slutförda rekapitaliseringen, följd av ytterligare initiativ för att hantera likviditeten, gör att SAS är förberett för en svår vintersäsong och ett utmanande 2020/2021, som med största sannolikhet kommer att vara förlustbringande”, skriver han i rapporten.

”Osäker efterfrågan”

De framsteg som nyligen gjorts avseende vaccin är uppmuntrande, men marknadens efterfrågan på flygresor fortsätter att vara så osäker att några årsprognoser för 2021 inte går att sammanställa, enligt SAS-vd:n.

För första kvartalet 2021 spås dock ett svagt operativt kassaflöde på grund av låg efterfrågan under vintersäsongen kombinerat med den ökade takten på återbetalningar till kunder som inte kunnat resa.

Den slutförda rekapitaliseringen, följd av ytterligare initiativ för att hantera likviditeten, medför dock att SAS är förberett för en svår vintersäsong och ”ett utmanande 2020/2021”, som med största sannolikhet kommer att vara förlustbringande.

”Vår uppfattning är fortsatt att återhämtningen för flygbranschen kommer att fortgå till 2022 innan efterfrågan når mer normala nivåer, med en återgång till nivåerna före covid-19 ytterligare några år efter det”, skriver Richard Gustafsson.

Miljardförlust i fjärde kvartalet

Avseende de nu rapporterade siffrorna skriver vd:n att den långsamma efterfrågeåterhämtning som noterades under sommaren följdes av ett snabbt ökande antal fall av covid-19 i september och oktober. Detta ledde till nya restriktioner i hela Europa, med minskad efterfrågan som följd.

Resultat före skatt kom in på -3.271 miljoner kr (1.096) under räkenskapsårets fjärde kvartal, augusti-oktober.

De jämförelsestörande posterna uppgick till -228 miljoner kr (-130). SAS omsättning uppgick till 3.035 miljoner kr (13.435). Rörelseresultatet blev -2.738 miljoner kr, att jämföra med +1.187 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

 

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"