MICROSOFT: FTC UPPGES VILJA BLOCKERA KÖP AV ACTIVISION - MEDIA

2022-11-24 08:38:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska konkurrensmyndigheten FTC väntas lämna in en stämningsansökan för att blockera Microsofts köp av gamingbolaget Activision Blizzard, rapporterar Politico med hänvisning till källor.

Enligt sajten skulle det vara FTC:s största steg i kampen för att begränsa techjättarnas makt.

Det är inte skrivet i sten att FTC lämnar in någon stämningsansökan och de fyra kommissionärerna har fortfarande inte röstat i frågan eller träffat bolagens advokater. Politico noterar dock att anställda på FTC som granskar köpet är skeptiska till bolagens argument.

Den stora frågan för FTC är huruvida ett köp av Activision Blizzard skulle ge Microsoft ett orättvist försprång på gamingmarknaden. Microsofts Xbox är i dagsläget nummer tre på konsolmarknaden bakom Sony med sitt Playstation.

Sony har vuxit fram som affärens största motståndare och argumenterat för att Sony skulle missgynnas om Microsoft i framtiden beslutar att populära spel som Call of Duty blir exklusiva för deras egen Xbox-konsol.

Sedan tidigare har brittiska konkurrensmyndigheten CMA eskalerat sin granskning av affären.

Microsoft har flera gånger lovat att Call of Duty fortsatt ska vara tillgängligt på Playstation och att speltiteln inte är fullt så viktig för Sony som bolaget hävdar.

Politico framhåller samtidigt att frågan är betydligt större än bara Call of Duty och FTC försöker i nuläget fastställa hur Microsoft kan använda framtida spel för att lyfta sin spelverksamhet.Direkt-SE