Aktie Amerikanska Meta Platforms, det sociala nätverket Facebooks moderbolag, kommer att säga upp ytterligare cirka 10.000 anställda de kommande månaderna. Det blir företagets andra stora uppsägningsrunda på kort tid, i syfte att göra företaget mer effektivt.

Metas vd Mark Zuckerberg har för avsikt att göra 2023 till ett ”år av effektivitet” för Meta, och uppsägningarna är i linje med detta, enligt bolaget.

Vd:n sade till analytiker att Meta planerar att ”kapa projekt som inte presterar och inte längre är kritiska”, samtidigt som bolaget ska ”ta bort lager av mellanchefer för att ta snabbare beslut”.

Meta rapporterade förra månaden att aktier till ett värde av 40 miljarder dollar ska köpas tillbaka.

I november försvann 13 procent eller totalt 11.000 av de anställda från Meta, som utöver Facebook också äger Instagram och Whatsapp.

Meta har haft lägre aktivitet i huvudaffären som är annonsverksamhet och därför skiftat fokus till virtuell verklighet (VR) och satsningen på metaverse, något som antagits utgöra grunden för de nya varslen enligt tidigare medieuppgifter.

I den metaverse-värld som Facebook ämnar utveckla kommer människor vara som en digital upplaga av sig själva och kommunicera i virtuella rum som nyttjas till allt från arbete till upplevelser såsom konserter och spel.

Metas aktie handlades upp med omkring 5,5 procent på nyheten.