Analys Castellums plötsliga vd-byte från Biljana Pehrsson till Rutger Arnhult tidigare i veckan har skapat turbulens runt bolaget, men ger samtidigt tillfälle att få vara med på en mer förvärvsaktiv resa i bolaget. Det skriver SEB i en analys på fredagen och höjde rekommendationen för fastighetsbolaget till köp med ny riktkurs 260 kronor (235). 

”Vi tror att Castellum kommer att bli mer tillväxtinriktade under Mr. Arnhults kontroll och vi tror inte att förvärvet av Kungsleden är slutet på historien”, skriver SEB och luftar spekulationen om att Castellum har siktet inställt på Corem, en spekulation som Rutger Arnhult själv gett bränsle till i en intervju när han sade att ett samgående mellan bolagen skulle ha sina poänger. SEB håller med:

”…vi ser en sådan transaktion som logisk och med stora potentiella synergier, i synnerhet på den finansiella sidan”, skriver SEB.

Som en konsekvens av konsolideringen av Kungsleden höjer banken sina estimat för vinst per aktie för 2022 och 2023 med 15 respektive 14 procent. Med hänsyn tagen till värdeförändringar åker bankens estimat för vinst per aktie upp omkring 40 procent för de båda åren. Det ger den nya riktkursen på 260 kronor som innebär en premie på 13 procent mot det senast rapporterade substansvärdet. Samtidigt är det en uppsida på omkring 17 procent från nuvarande riktkurs.

Vid klockan 9.40 på fredagen hade Castellums aktie backat 0,9 procent till 221 kronor, vilket var ungefär i linje med Stockholmsbörsens utveckling.