Notering Medicinteknikbolaget Mentice debuterade i dag på First North. Aktien steg runt 40 procent jämfört med teckningskursen när handeln inleddes. 

Mentice genomför simulering till medicinsektorn med fokus på marknaden för endovaskulära ingrepp (kateterburen intervention).

Totalt bestod erbjudandet av drygt 8,4 miljoner aktier till en teckningskurs om 49 kronor per aktie. Det ger ett värde för erbjudandet om cirka 413 miljoner kronor. Vid utnyttjande av en övertilldelningsoption, om knappt 1,3 miljoner aktier, ökar det totala värdet av erbjudandet till 475 miljoner kronor.

I samband med listningen säljer Priveq Investment Fund III samt en mindre grupp aktieägare drygt 6,7 miljoner aktier. Till det kommer nästan 1,7 miljoner nyemitterade aktier. Kapitalanskaffningen medför, vid en fullteckning, en utspädning om motsvarande cirka 6,9 procent medan övertilldelningsoptionen inte medför någon utspädning då den endast omfattar befintliga aktier. Teckningskursen på 49 kronor medför då att hela Mentice värderas till närmare 1,2 miljarder kronor.

Bure Equity, Berenberg, Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder samt TIN Fonder har åtagit sig att teckna knappt 56 procent av erbjudandet.

Mentice rapporterade på måndagen den 17 juni om en kraftig överteckning i emissionen, vilket innebär att bolaget tillförs 82 miljoner kronor före transaktionskostnader. Efter avdrag för transaktionskostnaderna, som förväntas ligga på cirka 5 miljoner kronor, återstår en nettolikvid om cirka 77 miljoner kronor.

”Hela processen med ankarinvesterare har säkert hjälpt oss. Vi är väldigt nöjda med de fem ankarinvesterarna som vi har, men hela processen har gått oerhört bra. Vi har fått väldigt bra mottagande”, säger Mentices vd Göran Malmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Mentice näst största ägare före listningen var Priveq med 32,6 procent av kapitalet och rösterna. Efter listningen kan deras ägarandel krympa till mellan 5,0 till 10,2 procent beroende på om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo.

”Vår långtidsägare Priveq ägde sitt innehav genom en fond som stängdes för två år sedan. De var tvungna att gå ur den fonden. Det var egentligen det första som triggade det här steget, men rent allmänt är det här något som vi har pratat om i ett antal år”, säger Göran Malmberg.

Med en prioritering i fallande ordning ska ungefär hälften av kapitaltillskottet omfatta teknologi- och produktutveckling, både fortsatt utveckling av kärnteknologin såväl som nästa generations simuleringsplattform, utveckling av patientspecifik simulering och snabbgenerering av 3D-modeller.

Omkring en fjärdedel av det tillförda kapitalet avser marknadsutveckling och förvärv medan den återstående fjärdedelen ska gå till allmänna företagsändamål.

Mentice siktar på att nå en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt på mellan 30-40 procent under kort till medellång sikt i ett spann om 3 till 5 år. Inom samma tidshorisont ska ebitda-marginalen nå 30 procent. Det innebär att Mentice ska växa snabbare än marknaden för medicinsk simulering som helhet, som väntas växa med 15 procent årligen fram till 2022.

”Som jag ser det är en stor del av simuleringsbranschen väldigt inriktad på att sälja utrustning för grundutbildning, alltså utbildning av läkare, sjuksköterskor och annan personal under utbildning. Det vi gör är framförallt att erbjuda hjälp och träning för läkare som redan har omkring kanske 6 till 10 års erfarenhet”, säger Göran Malmberg.

Med tanke på att Mentice bedömer sig ha få direktkonkurrerande aktörer förväntar sig Göran Malmberg kunna behålla sin position som marknadsledare inom endovaskulär simulering. Mentice uppger sig ha ungefär hälften av de cirka 2.000 installerade systemen för endovaskulär simulering. Främsta konkurrenten är Simbionix, en del av 3D-Systems.

”För Simbionix är endovaskulära system en av 7-8 olika produktgrupper. Jag tror deras del för endovaskulära system är en femtedel eller något sådant där av deras totala omsättning medan Mentice har arbetat med enbart det här området i drygt tio år. Vi är de enda som fokuserar på det här och det får vi väldigt mycket uppmärksamhet för”, säger Göran Malmberg.

En väldigt liten del av Mentice omsättning är i nuläget vårddrivande sjukhus. Om Göran Malmberg får som han vill kan det komma att bli ändring på det.

”Det är där den stora potentialen finns”, säger han.

Mentice har för avsikt att inom 12-18 månader efter listningen notera bolagets aktier på Nasdaq Stockholm.

Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Urstarkt resultat för VolvoMen orderingången minskar
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Rejält sur börsöppning
Foto: Björn Larsson/TT
Rapport
Starkt resultat av Swedish Match
Rapport
Nordeas resultat under förväntanVd missnöjd med utvecklingen
Rapport
Electrolux slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias omsättning sjunker
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Rapport
Ökad vinst för Intrum
Rapport
Essitys resultat strax under förväntan
Asien
Nedåt i Asien
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Foto: AP/TT
Wall Street
Handelsoro sänkte New York-börserna
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs
Rapporter
Bättre än väntat för bostadsjättar
Foto: David Lagerlöf (Indecap) / Magnus Glans (Pensionsmyndigheten)
Krönikan:
Mats Lagerqvist: Sluta skräm spararna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostäder
Mäklarbarometern: Svagt intresse för renoveringsobjekt
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
Konsumentskydd
Ny EU-lag kan försvåra kortbedrägerier
Foto: Fredrik Sandberg/Johan Hallnäs/TT
Börsen
Sifo: Fler tror på börsuppgång
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Köpråd
Råd: Köp SSAB och Getinge