”Medivir är intressant”

Publicerad 2011-10-31 15:06

Hälsovårdssektorn som en trygg hamn har blivit en alltmer ifrågasatt strategi. Fondbolaget Rhenman & Partners har dock visat att det fortfarande är framgångsrikt att satsa på global hälsovård.

I år när Stockholmsbörsen hittills summerar till minus 15 procent står deras fond på plus. För strategin står fondförvaltaren Henrik Rhenman, vars hälsovårdsfond på Carnegie blev utsedd till världens bästa 2008.

Är hälsovård intressant i dag?

”Synen på sektorn håller på att förändras, från att glasen betraktats som halvtomma till att de betraktas som halvfulla. Bolagen är duktiga på att skära i kostnaderna, produktutvecklingen går bättre och förberedelserna för patentutgångar har blivit mycket mer systematiska.”

De stora läkemedelsbolagen är ju fortfarande extremt lågt värderade?

”Vi har precis passerat förnekelsefasen. Nu är vi i fasen för bevisföring och marknaden är motvilligt intresserad. Någon gång under 2012 kommer kanske marknaden att uppskatta sektorn igen.”

Men det saknas tillväxt?

”Jag ska ge en vågad prognos, men som jag tror stenhårt på och har grund för. Omsättningen i läkemedelsindustrin kommer att stiga med 7 procent per år de kommande tio åren, trots prispress och patentutgångar. Även i USA, som är den största och mest mogna marknaden, kommer tillväxten att ligga mellan 6 och 7 procent.”

Hur ser du på alla misslyckanden inom svensk bioteknik?

”Det är ju fortfarande en ganska liten bransch så den är inte representativ. Både i Danmark och i Norge har ju framgångarna varit större. Medivir är ett intressant bolag där det börjar komma ut konkreta data.”