Medicover, som har cirka 40.000 anställda varav 2.500 i Ukraina, hade i förra årets tredje kvartal en omsättning på 10 miljarder kronor varav Ukraina svarade för en tiondel. Landet är därmed en av bolagets fem största marknader.
Invasionen av Ukraina 2014 tvingade Medicover att lämna regionerna Krim och Donbass som då intagits av Ryssland. Nu står även andra delar av Ukraina inför ett liknande hot från sin stora granne.
”Är vi oroliga? Absolut. Det vi i bolagsledningen ägnar mest tid åt just nu är att försöka förstå vad Ryssland kommer göra”, säger Fredrik Rågmark, vd för bolaget som grundades och ännu ägs av familjen af Jochnick, till tidningen.
Hittills är dock Medicovers verksamhet opåverkad av läget. Fredrik Rågmark säger att bolagets erfarenheter från 2014 fortfarande är relevanta, om det skulle bli ytterligare militär intervention från Ryssland, och räknar med att Medicovers ledning i landet kommer att hantera utvecklingen på bästa sätt.
Den ryska invasionen för snart åtta år sedan ledde till att den ukrainska valutan föll kraftigt, något som raderade ut lönsamheten i Medicovers importberoende diagnostikverksamhet.
”Vi valde att inte priskompensera allt på en gång, utan höjde priserna gradvis vilket gjorde att vi i princip inte tappade kunder”, säger Fredrik Rågmark.
Medicover-vd:n säger också att bolaget fortsatt tror på Ukraina som en stor och viktig marknad, och att företaget har kommit att spela en viktig roll för sjukvården i landet.
Medicovers viktigaste marknader förutom Ukraina är Polen, Tyskland, Rumänien och Indien. Verksamheten består av dels hälsovård, dels diagnostik.
Bolagets aktie har de senaste två åren stigit cirka 200 procent på Stockholmsbörsen, men hittills i år har oron i Ukraina bidragit till en nedgång med 15 procent. Vid 11-tiden på fredagen var Medicover ned 4,7 procent.