Mats Lagerqvist vill inte skrämma bort spararna.

Mats Lagerqvist: Sluta skräm spararna

Publicerad 2019-07-11 13:03

Krönikan: Finansbranschen skrämmer bort sparare genom att fokusera på risker och avgifter. Bli mer konstruktiva och få folk att förstå vad de förlorar på att inte spara. Ungefär som när du ska övertyga någon att börja motionera, skriver Mats Lagerqvist, vd för investeringskonsulten Indecap.

Vi vet att att det är viktigt att träna. När du aktiverar kroppen medför det både fördelar på kort och lång sikt. Vad vi däremot inte har nått konsensus kring är vilken träningsform som är bäst. Är det konditionsträning, bollsport eller kanske yoga? Alla har de sina för- och nackdelar. 

Vilken form som är bäst beror på vad som fungerar för dig, dina intressen och dina förutsättningar. Självklart går det att påpeka risken för förslitningsskador och andra problem, men riskerna och problemen som ett stillasittande liv är mycket större. 

Samma sak gäller för sparande. Det finns massor av olika sätt att spara. Men det enskilt sämsta sättet är att inte spara alls. Det näst sämsta är att inte investera alls, utan att ha pengarna på sparkonto.  I dagsläget betyder det att du långsamt ser sparpengarna tappa i värde. 

Precis som med träning är de flesta överens om att det är viktigt att investera. Branschen tappar dock väldigt många människor och potentiella sparare i diskussionerna om vilken som är den bästa sparformen.  Istället borde vi fokusera på det viktigaste – att få människor att spara. 

Som vd för ett bolag som lever på fonder tycker jag naturligtvis att ett automatiskt månadssparande i fonder är det bästa sparandet. Men en aktiehandlare  kommer argumentera för fördelarna med aktier. Jag tror också på vikten av aktivt förvaltade fonder, medan andra sjunger indexfondernas lov. 

Att vi väljer olika investeringsformer betyder inte att någon har fel utan att vi har valt ett sätt som passar oss. Enskilda år kommer alltid någon ha tjänat mer än den andra, men långsiktigt har alla sparare fått stora fördelar över den som inte sparat alls.  

Jag vill inte elda på debatten om vilka fonder som är bäst. Men ser man på globala aktiemarknadens utveckling under de senaste fem åren kan följande konstateras:

Om snittsvensken följer rekommendationen att spara 10 procent av lönen varje månad skulle denne person efter fem år ha knappt 160 000 kr på sparkontot. Det är ingen dålig summa och betydligt bättre än vad personen som inte sparat skulle ha. 

Skulle hen istället valt att placera pengarna i den bästa indexfonden under samma år skulle pengarna ha vuxit till cirka 216 000 kr. Väljer man den absolut dyraste aktivt förvaltade fonden skulle resultatet efter fem år vara cirka 206 000 kr. Med den bäst aktivt förvaltade fonden skulle pengarna på fem år växa till över 270 000 kr.*  

Den hetsiga fonddebatten om dyra fonder och vilka misstag man kan göra skymmer sikten av det som är viktigt. Att Spara. Spara regelbundet och börja senast idag. 

Debatten behåller vi för de redan frälsta: vi i finansbranschen, politiker och journalister. Andra, som inte har sparandet som sitt största intresse, kan lätt skrämmas bort och tro att det säkraste ändå är att stoppa pengarna i madrassen. Men det stämmer inte. Det är som att inte börja träna för att man läst löpsedlar om elitidrottare som skadar sig. 

Jag vill inte uppmuntra svenska folket att börja ta stora finansiella risker och daglighandla med derivat. Men att månadsspara i breda fonder, oavsett om de är indexnära eller aktivt förvaltade är mer likt aerobicspasset på Friskis två gånger i veckan. Kanske inte så flashigt, men ack så nödvändigt.  

Ge inte folk ursäkter för att sätta krokben för sig själva och sin framtid. Oavsett om det handlar om träning eller sparande. Det är inte vi som debatterar som blir förlorarna på det. Ska vi ändå skrämma våra medmänniskor, var konstruktiva. Gör folk medvetna om vad de förlorar varje dag på att inte spara så att pengarna kan växa.

* Uträkningarna baserar sig på medianinkomsten i Sverige 2017 samt utvecklingen för fonderna State Street World Index Equity, Pictet Global Megatrend och MS INVF Global Opportunity.

Börsen
SEB vinnare när börsveckan avslutades
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: AP/TT
Wall Street
Svagt uppåt i New York
Rapporter
Triss i fastigheter avslutade rapportflod
Rapporter
Ökad försäljning trots dyrare smågodis
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Akteråd
Råd: Köp Ericsson sälj Tele2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs
Rapporter
Bättre än väntat för bostadsjättar
Rapporter
Sex miljarder plus för SEB
Asien
Kurserna stiger i Asien
Foto: David Lagerlöf (Indecap) / Magnus Glans (Pensionsmyndigheten)
Krönikan:
Mats Lagerqvist: Sluta skräm spararna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostäder
Mäklarbarometern: Svagt intresse för renoveringsobjekt
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
Konsumentskydd
Ny EU-lag kan försvåra kortbedrägerier
Rapporter
Rapporter: Framåt för Avanza
Foto: Fredrik Sandberg/Johan Hallnäs/TT
Börsen
Sifo: Fler tror på börsuppgång
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Köpråd
Råd: Köp SSAB och Getinge
Foto: Per-Olov Eriksson/IBL Bildbyrå/TT
Skatter
"Dags införa båtskatt"
Fonder
Granskning: Aktiefonder mest hållbara
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Här får du mest sol för pengarna
Foto: istock
Fonder
Spararna satsar på aktiefonder
Rapporter
Rapporter: Bra kvartal för Kungsleden
Aktieråd
Råd: Sälj Tele2 och köp Hexagon
Foto: André Maslennikov/IBL Bildbyrå/TT
Studiestöd
Rekordmånga studebidrag dras in efter skolk
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostadspriser
Mäklarenkät: Bopriser väntas öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Räntor
Handelsbanken sänker bolåneräntor
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Billigast hyra i Ronneby
Krönika
Hammarlund: Bli inte blåst på räntan
Köpenhamnsbörsen
Danske Bank rasar