Mats Lagerqvist vill inte skrämma bort spararna.

Mats Lagerqvist: Sluta skräm spararna

Publicerad 2019-07-11 13:03

Krönikan: Finansbranschen skrämmer bort sparare genom att fokusera på risker och avgifter. Bli mer konstruktiva och få folk att förstå vad de förlorar på att inte spara. Ungefär som när du ska övertyga någon att börja motionera, skriver Mats Lagerqvist, vd för investeringskonsulten Indecap.

Vi vet att att det är viktigt att träna. När du aktiverar kroppen medför det både fördelar på kort och lång sikt. Vad vi däremot inte har nått konsensus kring är vilken träningsform som är bäst. Är det konditionsträning, bollsport eller kanske yoga? Alla har de sina för- och nackdelar. 

Vilken form som är bäst beror på vad som fungerar för dig, dina intressen och dina förutsättningar. Självklart går det att påpeka risken för förslitningsskador och andra problem, men riskerna och problemen som ett stillasittande liv är mycket större. 

Samma sak gäller för sparande. Det finns massor av olika sätt att spara. Men det enskilt sämsta sättet är att inte spara alls. Det näst sämsta är att inte investera alls, utan att ha pengarna på sparkonto.  I dagsläget betyder det att du långsamt ser sparpengarna tappa i värde. 

Precis som med träning är de flesta överens om att det är viktigt att investera. Branschen tappar dock väldigt många människor och potentiella sparare i diskussionerna om vilken som är den bästa sparformen.  Istället borde vi fokusera på det viktigaste – att få människor att spara. 

Som vd för ett bolag som lever på fonder tycker jag naturligtvis att ett automatiskt månadssparande i fonder är det bästa sparandet. Men en aktiehandlare  kommer argumentera för fördelarna med aktier. Jag tror också på vikten av aktivt förvaltade fonder, medan andra sjunger indexfondernas lov. 

Att vi väljer olika investeringsformer betyder inte att någon har fel utan att vi har valt ett sätt som passar oss. Enskilda år kommer alltid någon ha tjänat mer än den andra, men långsiktigt har alla sparare fått stora fördelar över den som inte sparat alls.  

Jag vill inte elda på debatten om vilka fonder som är bäst. Men ser man på globala aktiemarknadens utveckling under de senaste fem åren kan följande konstateras:

Om snittsvensken följer rekommendationen att spara 10 procent av lönen varje månad skulle denne person efter fem år ha knappt 160 000 kr på sparkontot. Det är ingen dålig summa och betydligt bättre än vad personen som inte sparat skulle ha. 

Skulle hen istället valt att placera pengarna i den bästa indexfonden under samma år skulle pengarna ha vuxit till cirka 216 000 kr. Väljer man den absolut dyraste aktivt förvaltade fonden skulle resultatet efter fem år vara cirka 206 000 kr. Med den bäst aktivt förvaltade fonden skulle pengarna på fem år växa till över 270 000 kr.*  

Den hetsiga fonddebatten om dyra fonder och vilka misstag man kan göra skymmer sikten av det som är viktigt. Att Spara. Spara regelbundet och börja senast idag. 

Debatten behåller vi för de redan frälsta: vi i finansbranschen, politiker och journalister. Andra, som inte har sparandet som sitt största intresse, kan lätt skrämmas bort och tro att det säkraste ändå är att stoppa pengarna i madrassen. Men det stämmer inte. Det är som att inte börja träna för att man läst löpsedlar om elitidrottare som skadar sig. 

Jag vill inte uppmuntra svenska folket att börja ta stora finansiella risker och daglighandla med derivat. Men att månadsspara i breda fonder, oavsett om de är indexnära eller aktivt förvaltade är mer likt aerobicspasset på Friskis två gånger i veckan. Kanske inte så flashigt, men ack så nödvändigt.  

Ge inte folk ursäkter för att sätta krokben för sig själva och sin framtid. Oavsett om det handlar om träning eller sparande. Det är inte vi som debatterar som blir förlorarna på det. Ska vi ändå skrämma våra medmänniskor, var konstruktiva. Gör folk medvetna om vad de förlorar varje dag på att inte spara så att pengarna kan växa.

* Uträkningarna baserar sig på medianinkomsten i Sverige 2017 samt utvecklingen för fonderna State Street World Index Equity, Pictet Global Megatrend och MS INVF Global Opportunity.

Foto: Shutterstock
Fonder
Nu vänder Indienfonderna uppåt
Analys
DNB: Essitys positiva trend har brutitsSänker till sälj
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
SEB: Net Ent kan komma tillbaka till historiska nivåer
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Bostad
Hemnet: Fortsatt återhämtning i boprisförväntningarna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Analys
Carnegie dubblar riktkursen för Lundin Energy
Aktier
Här är norrmännens favoritaktier just nu
Rapport
Lägre förlust än befarat
Foto: istockphoto
Asien
Brett uppåt i Asien
Foto: Christer Fälldin/Privata Affärer
Fondfunderingar
Experten: Investmentbolag eller fonder
Aktie
Elektas vd avgår med omedelbar verkan
Foto: AP/TT
Wall Street
Stark avslutning på Wall Street
Foto: istock
Placeringar
Chefsstrategen: Överviktar USA, IT och HälsovårdNordea väljer neutral aktievikt för juni
Foto: istockphoto
Sektor
Bioteknik och programvaror vinnare på pandeminSektorrotation på börsen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Aktie
Volvo: Fordonsanvändandet på nivåer som före corona
Placeringar
FI återkallar tillståndet för Exceed Capital"Har brutit mot centrala kundskyddsregler"
Foto: istock
Spara
SEB: Hushållens förmögenhet minskade första kvartalet"Fallande aktietillgångar efter historiskt börsras"
2/6
Trading Direkt: Spaning om Hansa Biopharma
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Foto: Jeppe Wikström/TT
Analys
Jefferies: Massapriserna handlas sidledesSänker stark SCA-aktie till "underperform"
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Sektor
Stort spelsug när amerikanska kasinon öppnarSvenska spelbolag ser potential
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
HSBC: Oro för utspädning i SAS
Foto: Shutterstock
Ädelmetaller
”Silvret kan gå från 17 dollar till 26 dollar vid årsskiftet"”Fattigmansguldet börjar glimra”