Börsen Det är Federal Reserves uttalanden om framtiden och inte själva räntebeslutet som kan få störst betydelse för aktiemarknaden. I Feds prognoser gömmer sig även potentiella överraskningar, rapporterar flera internationella medier inför onsdagens räntebesked från USA:s centralbank.

Under tisdagen samlades ledamöterna i den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, för ett två dagar långt sammanträde. På onsdagskvällen – klockan 20 svensk tid – lämnar Fed sitt räntebesked.

Marknaden väntar sig att centralbanken för tredje gången i följd höjer styrräntan med 75 punkter till intervallet 3,0-3,25 procent. Men experterna utesluter inte en höjning med en hel procentenhet, marknaden prisar in en 19-procentig sannolikhet för det.

Förutom räntebeskedet lämnar Fed även sina prognoser över inflationen, ekonomin och den framtida räntebanan.

Och det är vad centralbanken säger om framtiden och inte räntebeslutet som kan få störst betydelse för aktiemarknaden. I prognoserna kan det även gömma sig potentiella överraskningar, rapporterar flera internationella medier.

Fed uppskattade att styrräntan skulle uppgå till 3,8 procent under 2023 i den senaste prognosen från juni. Nu tror bedömare att centralbanken höjer den prognosen till över 4 procent, rapporterar CNBC.

Bland annat väntar sig storbanken Goldman Sachs att Feds prognos över räntebanan ligger på 4,0 till 4,25 procent redan vid årsskiftet.

– Med svaga bevis för att inflationstrycket avtar kommer Jerome Powell (Fed-chefen, reds. anm.) sannolikt att betona Feds åtagande att göra vad som krävs för att få ned inflationen till målnivån, även om det riskerar att leda till en recession, uppgav ekonomer på Deutsche Bank i en marknadskommentar förra veckan, enligt Reuters.

Storbankens ekonomer uppgav vidare att Fed kommer att signalera en ännu stramare penningpolitik framåt som också slår hårdare mot arbetsmarknaden.