Coronaviruset Trots den värsta virusepidemin sedan 2003 har Kina-fonderna klarat sig anmärkningsvärt bra senaste månaden. Ett antal av dem har faktiskt ökat något medan huvuddelen ligger kring noll procent, eller något under. Och på Stockholmsbörsen slogs nya rekord under tisdagen, samtidigt som WHO-chefen varnar för att vi ännu bara sett "toppen på isberget"..

På nationell nivå har antalet misstänkta smittofall i Kina stabiliserats under ett par dagar, men då det på en del sjukhus saknas testutrustning är osäkerheten hög. Dessutom fluktuerar antalet fall dag för dag och det är för tidigt att avgöra om trenden ändrats, rapporterar fondbolaget AGCM:s medarbetare i Kina, enligt förvaltaren Gustav Rhenman som förvaltar fonden AGCM China Stars.

– Produktionsbortfallet lär pågå under två till tre veckor till på många håll, men det finns fortfarande risk för att bortfallet blir både längre och mer omfattande, om fler städer och provinser drabbas, säger han.

På nollstrecket

– Den negativa reaktionen på coronaviruset initialt berodde på en uppfattning bland investerare att det skulle bli väldigt svårt att kontrollera spridningen. Vi följer utvecklingen noga i kinesiska media, både den statliga nyhetsrapporteringen och i sociala media.

Hans egen fond ligger avkastningsmässigt sett på nollstrecket den senaste månaden, vilket är bättre än snittet för Kinafonder som är minus 2,09 procent (se tabell nedan).

Just nu är 14 städer nedstängda och tillsammans utgör de ungefär 4 procent av Kinas bruttonationalprodukt. Samtidigt presenteras bolagens rapporter för det fjärde kvartalet, men ingenting av coronaviruset effekter syns ännu i rapporterna, enligt Gustav Rhenman.

Skillnad på värderingarna

– Det görs paralleller med sars 2003, men många glömmer hur marknaden såg ut då. En stor skillnad är värderingsnivåerna som var låga då, men är höga i västvärlden 2020. Därför är det svårt att dra paralleller, säger han.

Stimulanserna från den kinesiska regeringen har varit massiva, uppemot 170 miljarder dollar. Men coronaviruset får ändå rimligen effekt på hela världsekonomin. Inställda flyg och drastiskt minskande resor ger mindre turistpengar, vilket i sin tur kommer att göra att något sämre börsutveckling generellt.

Växer dubbelt så snabbt

– Långsiktigt är vi fortfarande mycket positiva till de bolag vi har i fonderna. De bästa kinesiska bolagen växer ofta dubbelt så snabbt som de motsvarande västerländska bolagen, men handlas till mycket lägre värderingar, säger Gustav Rhenman som själv tror att det ekonomiska avbräcket blir stort i vissa branscher, särskilt under det första kvartalet.

– En del av bortfallet kommer att kompenseras för senare i år. Man köper bilen, kylskåpet eller lägenheten i höst i stället för i vår, så på helåret blir det inte så stor skillnad.

Följer mönstret

Gunnar Påhlson som förvaltar Carnegie Asia, konstaterar att det vid sarsepidemin 2003 blev ett ordentligt fall på finansmarknaderna, men att det därefter blev det en snabb återhämtning.

– Fokus på smittspridningen peakar efter ett tag och tittar vi på tidigare epidemier så följer coronaviruset samma mönster, säger han.

När Gunnar Påhlson skrev Carnegie Asias januarikommentar utgjorde kinesiska bolag 38 procent av innehavet i fonden. Då, i januari, gick fonden ner 1,5 procent, men det var en stark cyklisk start på året, och Kina gick därför bra under de två första veckorna. Vändningen kom först efter den 20 januari.

Strax därpå, den 24 januari, inföll det kinesiska nyåret, som resulterade i stängda marknader ända fram till den 3 februari, samma datum som den kinesiska regeringen annonserade stora nya stimulansåtgärder, genom att injicera ny likviditet i banksystemet och företagen.

– Det gjorde börsen på bättre humör, men det förbättrar inte hälsoläget, säger Gunnar Påhlson.

Två scenarier

Just nu finns två huvudscenarier, anser han. Det första är att utvecklingen blir ungefär som sarsepidemin, vilket skulle innebära en relativt begränsad omfattning av smittspridningen, och att den når sin kulmen i slutet av februari, och därefter avtar.

– Då räcker det med hittillsvarande åtgärder och effekterna blir inte så stora. Frågan är hur det skulle påverka globala försörjningskedjor. Hittills har det funnits ett överlager sedan nyårsfirandet.

Tar det längre tid tar lagren slut, samtidigt som till exempel produktionen av bilar stoppas. Det vore ett slags worst case, men sannolikheten för det är lägre, enligt Gunnar Påhlson.

– Då finns ingen kontroll över smittspridningen och fabriker tvingas stänga ner för betydligt längre tid. Det skulle påverka Kina och de globala försörjningskedjorna mycket hårt.

En annan inte oväsentlig aspekt är att Kina i dag har en mycket större ekonomi än landet hade 2003. I BNP räknat är Kina världens näst största ekonomi som dessutom är starkt integrerad med globala företag.

Just nu när börserna stiger världen över har marknaderna ”tagit till intäkt att den procentuella ökningstakten av antalet smittade minskar”. Men Gunnar Påhlson gissar att fler människor är i farozonen än den officiella statistiken visar.

Lång nedstängning

För varje vecka blir det allt tydligare att effekterna av coronaviruset kommer att påverka den globala ekonomin. Olika provinser i Kina som totalt svarar för nästan 69 procent av den kinesiska bruttonationalprodukten, kommer att vara nedstängda längre än den från början påbjudna veckan, rapporterar till exempel Bloomberg.

Hundratals stora tillverkare har fått se sina globala försörjningskedjor avskurna, och den utvecklingen fortsätter, vilket i första skedet drabbar kinesiska exportörer. Ett hårt slag för Kina, vars tillväxt under första kvartalet kan sjunka så lågt som till 4,5 procent räknat på årsbasis, enligt en analys gjord av Bloomberg. Ett sådant utfall vore det sämsta på över 25 år.

Kina står för ungefär 17 procent av den globala bruttonationalprodukten och landet är också den viktigaste handelspartnern för de flesta av grannländerna som Hongkong, Sydkorea och Vietnam, som alla drabbas hårt, inte minst av de i princip helt uteblivna intäkterna från kinesiska turister.

Men börsen har ändå hittills inte påverkats nämnvärt. Stockholmsbörsen klättrade till exempel upp till rekordnivå under tisdagen, vilket förklaras av att världen ”drar en suck av lättnad efter besked om att coronaviruset kulminerat”.

Även de asiatiska börserna steg generellt under tisdagen, med upp till 1 procent, medan Hongkong Hang Seng Index steg 1,4 procent.

”Toppen på isberget”

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus varnade i söndags för att andra länder måste förbereda sig på att smittspridningen ännu bara är ”toppen av isberget”, och att vi måste vara beredda på att den kommer att accelerera, rapporterar Marketwatch.

Att vissa länder rapporterar få nya smittfall kan indikera att smittspridningen i andra länder är mycket större, argumenterar WHO-chefen på twitter.

När han twittrade hade dödstalet ökat till över 900 personer, men i skrivande stund har siffran 1000 personer rapporterats döda. Bara i Kina rapporterades 3062 nya fall av virussmittade personer, men på bara ett dygn kom även rapporter från Vietnam, Spanien, Storbritannien, Sydkorea och Japan.

Tabellen nedan visar de bästa Kina-fonderna den senaste månaden, enligt fondutvärderaren Morningstar.

Fonder: 1m %
Snitt: -2,09
UBS (Lux) ES All China (USD) P acc 0,9
Belfius Eqs China C Cap 0,8
JPM China A (dist) USD 0,4
Danske Invest China K 0,0
AGCM China Stars RC1 SEK 0,0
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P USD acc -0,3
GAM Multistock China Evolution Eq USD B -0,4
Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD -0,5
Pictet-China Index I USD -0,5
Amundi Fds China Equity A USD C -0,9
Simplicity Kina -0,9
Fidelity China Consumer A-Acc-EUR -1,5
GAM Star China Equity USD Acc -1,5
BNP Paribas China Eq Cl C -1,6
Allianz All China Equity AT USD -2,0
Invesco China Focus Equity A USD Acc -2,1
ChinaAMC China Opportunities A USD -2,2
Barings Hong Kong China A USD Inc -2,3
Danske Invest China A -2,3
Allianz China Equity A USD -2,6
   
Källa: Morningstar 11/2 2020  
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Cevian sålde storpost i ABBHär är Gardells förklaring
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Krisen
Större BNP-tapp än väntatSveriges BNP sjönk 8,6 procent
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Analyser
Här är onsdagens analyser
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Krisen
Mnuchin hoppas på nytt stimulanspaket i slutet av veckan
Handelskriget
WSJ: USA ska diskutera handelsavtal med Kina
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”