Inflation Klockan halv två i dag släpps amerikanska inflationssiffror som allmänt har ansetts vara den sista punkten som kommer avgöra hur Fed agerar på marsmötet. Men nu har också bankfrossan blivit en faktor i ränteekvationen. 

KPI väntas stiga 0,4 procent under månaden, efter +0,5 procent i januari. Kärn-KPI väntas stiga 0,4 procent, samma som i januari. Därmed skulle KPI-inflationen sjunka från 6,4 till 6,0 procent och kärninflationen från 5,6 till 5,5 procent.

För mindre än en vecka sedan ansågs fredagens arbetsmarknadssiffror i kombination med dagens KPI avgöra om Fed höjer 25 eller 50 punkter på mötet senare i mars. Men nu har bankfrossan dykt upp som en joker i leken.  

”Att stora amerikanska banker kollapsar på så kort tid reser rimligtvis frågetecken om den finansiella stabiliteten vilket blir en ny faktor i centralbankernas ränteekvation”, skriver SEB:s Olle Holmgren i ett marknadsbrev.

På måndagen störtdök ränteförväntningarna i spåren av bankoron. Sannolikheten för att Fed höjer med 50 punkter låg i förra veckan på 70 procent. Nu är det snarare 50-50 om det blir 0 eller 25 punkter.  

”Snabba förändringar som dessa bäddar för ytterligare rappa skiften och inflationssiffran, som är att betrakta som finalen inför Federal Reserves räntesättande möte den 22:a mars, blir extremt viktig. Räddningen vore om inflationen visar på tydlig avmattning, vilket skulle stödja den nya och mjukare räntebanan”, skriver Martin Nilsson, marknadsanalytiker på IG i ett morgonbrev. 

”Mönstret i tidigare höjningscykler är att Fed fortsätter att höja ända tills det finansiella systemet visar tecken på sprickbildning. Marknadens omprisning av Fed kan tolkas som att man tror att Fed nu nått denna punkt”, skriver SEB:s Elisabet Kopelman i ett morgonbrev.