Hotell Statt, Örnsköldsvik.

Sektor Antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige återhämtade sig marginellt i maj jämfört med i april, men är ned 57 procent jämfört med maj 2019. Särskilt svagt är det för hotell, med en nedgång på 72 procent från maj 2019. Det visar statistik från Tillväxtverket.

Totalt sett är det fortfarande låga nivåer, särskilt för hotellen.

– Storstäderna och Gotland är de hårdast drabbade. Vi kan dock skönja en viss ljusning i maj för andra boendeformer. Framför allt är det campingar som återhämtat sig en del, vilket märks för bland annat Halland och Kalmar län inklusive Öland, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket, i en kommentar.

De utländska gästnätterna, som utgjorde 13 procent av det totala antalet gästnätter, minskade med 76 procent från maj 2019, medan de svenska gästnätterna minskade med 51 procent.

– Statistiken för stugbyar och uthyrning av privata boenden börjar sakteliga klättra uppåt, liksom campingen. Det beror sannolikt på att det i dessa boendeformer är lättare att hålla avstånd och klara andra restriktioner för umgänget, säger Kristian Seth.

Han tillägger att det också finns en effekt av att fler svenskar semestrar i Sverige och noterar att campingar i maj var uppe på 80 procent av nivån för motsvarande månad i fjol.