Hernhag tipsar om bästa chansaktierna bland tillväxtbolagen

Publicerad 2016-03-18 11:06

Chatt I veckans aktiechatt avslöjade Marcus Hernhag vilka chansaktier han gillar bäst bland tillväxtbolagen. Han tipsade också om en nordisk "framgångssaga", samt vilken aktie som kan vara lämplig att göra sig av med omgående.

Kenny : Hej Marcus. Jag har mina surt förvärvade slantar i småbolag som Cortus, Orasolv, Opcon, Playhippo, Starbrezze A och B, Starvalue, Sensyn, Tagmaster och till sist MQ. Allt som allt 1,2 miljoner. Pengarna satsade jag ganska sent när jag började med aktier och ville ha en bra hävstång upp efter fem år. Därav min strategi att satsa på tillväxtbolag i stället för att lägga enbart en miljon i Volvo, då händer ju inte så mycket. Vet att det är en hög risk men har du någon bättre aktie att lägga på under så kort tid?
Marcus: Hej! De chansaktier jag gillar bäst är de med vinst och utdelningar, eller åtminstone vinster. Starbreeze är bra i sammanhanget till exempel. Titta gärna närmare på Enea eller IAR och sådana lönsamma tillväxtbolag och överväg köpa i rekyler. 

70-åringen: Jag är 70 år och har fått ärva aktier, vad råder du mig att göra med dessa: ABB, Autoliv, Eniro, EnQuest, Ericsson B, Etrion Corp, Holmen B, Kungsleden, Lundin Petroleum, SkiStar B. Tack för råd och dina upplysande chattar.
Marcus: Långsiktigt bör du nog göra dig av med Eniro, deras historik är för svag och verksamheten är under konstant omvandling. Enquest överlever kanske oljekrisen, men håll ett öga på den också. Sent att sälja efter nedgångar kanske, men högriskaktier med problem kanske inte är strategiskt rätt för dig. De andra bolagen du ärvt är stabilare. 

Peter: Undrar vad du tror om Novo Nordisk på flera års sikt? Astra gick ju ut och sa att de skulle konkurrera om diabetesmedicin och nu är det väl valutan som spökar för Novo?
Marcus: Hej! Novo Nordisk är en framgångssaga som kan hålla i sig. Astra får det tufft när Novo Nordisk ska slå sig in på diabetesområdet. 

Moi: Hej Marcus! Anser du att Lundbergs B är övervärderad, rätt värderad eller att det finns utrymme för värdeökning?
Marcus: Hej! Lundbergs är ett bra och stabilt bolag som är mer eller mindre rätt värderat. Är du bara tillräckligt långsiktig har det hittills alltid varit köpläge i Lundbergs. 

Kris: Brukar du gå på bolagsstämmor?
Marcus: Nej, det är inte så tidseffektivt då det blir en hel del dödtid med formalia. Och investerar jag på många års sikt är en enskild bolagsstämma inget som avslöjar några braskande nyheter. 

Sonja: Hej! Har en del fonder/aktier mot Asien och Japan/Kina. Bör jag sälja dem när det är så osäkert där? Tack för en bra bok som lärt mig mycket.
Marcus: Hej! Det beror lite på din placeringshorisont och vad det är för fonder. Kinas börser är lite speciella, men annars känns det lite sent att sälja nu.

Morsan: Hej Marcus! Det är väldigt givande med din chatt. Funderar på att köpa lite mer H&M så snittet blir lägre på de aktier jag redan har. Är de på nedgång, tror du? Ha en bra helg!
Marcus: Hej! Att snitta ner sig i H&M är nog en bra idé långsiktigt, men sedan toppen för ett år sedan är trenden i aktien onekligen nedåt. Kanske är det därför inte bråttom att köpa, även om 270-275 kr innebär en relativt attraktiv värdering.

Lis: Hej Marcus! Fortum Ak – bra utdelning, men har tappat 25 procent. Är det värt att vänta med att sälja och ta utdelningen och hoppas på uppåtkurs? Ha en bra dag!
Marcus: Hej! Elbilarna börja bli vanligare och kärnkraftverk sak läggas ned. Inom fem år kan elpriset ha vänt upp. Fortum kanske aldrig blir någon kursraket eller så, men med lite tur behöver de inte sänka utdelningen framöver utan kan få upp vinsten.

Sebastian: Hej Marcus! Tack för en intressant och bra bok. Jag är sugen på att investera i solenergi. Har hört lite om Soltech. Vet du något om det företaget? Sen såg jag i Aktiespararen att ett företag som heter Absolicon ska gå in på börsen. Om du har hört något om det, kan det vara värt att teckna?
Marcus: Hej! De flesta renodlade solenergibolag verkar ha mer eller mindre hög risk. Jag är inte särskilt insatt i enskilda solteknikbolag. Bara i USA finns det större lönsammare bolag att köpa in sig i. Jag brukar rekommendera en börshandlad fond som handlas under tickern TAN.

Pilgrim : Mackan! Jag har 400 000 kr att placera på minst tio år. Jag är 55 år och får en ganska skral pension. Min läggenhet är värd 6 miljoner och fritidshuset 1 miljon. Jag har lån på 1,9 miljoner. Amorterar ingenting. Boendekostnad 5 000 kr. Ska jag amortera, placera i indexfond utan avgifter, eller köpa aktier med hög utdelning?
Marcus: På tio års sikt lönar det sig sannolikt om du köper aktier med stabil utdelning och använder utdelningarna för att amortera ned lånen. Eventuellt kan du återinvestera utdelningarna då du är ganska lågt belånad.

Maria: När kommer Flexiwaggon till börsen? Hur kan man få veta värdet på onoterade aktier? Tack på förhand!
Marcus: I samband med nyemissioner sätts en teckningskurs som kan användas för att beräkna värdet på bolaget. Jag vet inget specifikt om Flexiwaggon.

Lisa: Hej Marcus! Har två barn på 22 och 18 år och vi bor i Göteborg (där det är stor bostadsbrìst). Vi har nu fått ärva cirka 800 000 kr och funderar över investeringar. Barnen behöver inte bostad direkt men ska man köpa en lägenhet och hyra ut (lite turbulent marknad med amorteringskrav nu) eller investera i aktier, vilka i så fall? Några år? Vad rekommenderar du? Tack för bra bok och chat.
Marcus: Hej! Svårt att säga vad som är allra bäst. Att köpa och hyra ut en bostad är en spännande tanke, men det kräver en hel del det också som jag förstått det. Aktier ska du helst bara satsa i på 3-5 års sikt eller längre tid. Håll riskerna nere i vart fall…

Matti: Jag har erfarenhet från insidan av spelbranschen och det pratas ofta om tillväxt, men sanningen är att de flesta som börjar spela på ett spelbolag kommer från ett annat. De flesta av Leo Vegas kunder har till exempel lagt mindre pengar hos Unibet och Betsson, som å andra sidan kanske plockat kunder från ett utländskt bolag. Jag gissar på att de flesta småsparare, och det är onekligen många, som satsat sina pengar på Leo Vegas aktier är kunder hos bolaget, och kommer därmed ha mindre pengar att spela för. Men det som oroar mig är att stora institutioner går in och köper aktier. Det som oroar mig mer är att de troligtvis även följer ”hypen” inom andra områden och bolag. Hur väl känner du att de stora institutionerna kan sina områden, egentligen?
Marcus: De har säkert räknat en massa på bolagen de köper aktier i, men siffror avsöljar inte alla risker. När det gäller djup förståelse för nya branschers långsiktiga förutsättningar undrar jag om institutionerna verkligen har koll på riskbilden. Å andra sidan kan även institutioner vara alerta och sälja snabbt om framtiden mörknar.

Eva: Hej! Vad tror du om Swedish Match i dagsläget? Är det värt att köpa på sig? Tänkt som utdelningsaktie. Trevlig helg!
Marcus: Hej! Som utdelningsaktie över flera år är Swedish Match en bra aktie även om den inte är lika billig längre som den var tidigare.

Rackarknaster: Är det en nackdel att ha Fortum i ett ISK kontra kapitalförsäkring?
Marcus: Nej, inte direkt, men i ISK finns det en viss begränsning i hur mycket du kan få tillbaka av källskatten som dras från utdelningarna.

Hans: Hej, vad tror du om Humana. I morse i DN meddelade regeringens särskilda utredare Reepalu, att vinster i välfärden måste regleras – teckna nyintro eller ej? Vad tycker du?
Marcus: Hej! Det finns inte så många alternativ till välfärdsbolagen och Humana behövs kanske främst i små kommuner, hörde jag. Det är väldigt svårt att reglera vinster på fungerande marknader, tror det finns EU-regler och annat som stoppar en del och det går ofta att komma runt regler.

Karl L: Hej Marcus! Jag har en ansenlig summa i Nordea Alfa, gamla allemansfonden. Har hög avgift och jag kommer att sälja av för att gå in i billigare fonder via ISK, även om jag måste skatta av reavinsten. Sålde av ett antal hundra tusen för ett år sedan, när kursen stod högt, och lydde ditt råd att inte direkt gå in nya fonder i ISK. Satte in dem på sparkonto och räddade väldigt mycket! Min fråga: Är det inte dags nu att sälja av mer Alfa nu och gå in direkt i svenska och europiska aktiefonder placerade i ISK? Risken att det bär utför är väl mindre nu?
Marcus: Hej! Det kan vara en bra idé att göra så, även om trenden på börsen fortfarande är nedåt sedan april 2015. Statistiskt sett är det därför kanske inte bråttom, men strategiskt är det rätt.

Daniel : Hej, Jag har precis skaffat ett aktiekonto och ska börja införskaffa mina första aktier. Tänkte först köpa H&M, Unibet och Mycronic. Vad tycker du om dem? Det är inte särskilt stora summor det handlar om då jag mest är ute efter att få erfarenhet (är 16 år). H&M tänkte jag vänta med tills deras nedåtgående trend blir bruten, man vet ju aldrig hur långt den kan sjunka.
Marcus: Hej! Låter som en rätt bra start på ditt aktiesparande. Unibet och Mycronic har ganska mycket risk, men bolagen går å andra sidan uppenbart bra.

Takstolen: Hej! Om jag säljer alla mina Volvoaktier med inköpskurs 80 kr men väljer att spara en av dem och köper 12 000 nya med kurs 85 kr, hur räknar jag ut min nya kurs? Påverkas kursen av antalet gamla aktier eller hur funkar det ?
Marcus: Hej! Det är genomsnittliga inköpskursen som räknas. Totalt vad du betalat för aktierna är (1*80)+(12000*85) och summan av det delar du på de 12 001 aktier du har. Blir knappt 85 kr. Då har du din nya genomsnittliga köpkurs i Volvo.

Eva: Hej! Vad anser du om Spiltan aktie?Har köpt både Net Insight och Seadrill på en hög nivå, sedan dess har de bara backat. Tror du de kan komma igen?
Marcus: Hej! Alla tre aktierna känns som hög risk, på kort sikt är Seadrill den mest riskabla. Net Insights nya teknik för den så kallade OTT-marknaden är lovande.

Roland: Vad hände med Nordea i dag? Vilken bank ser du som bäst på tre års sikt? Om någon. Tack för alltid sunda råd!
Marcus: Den handlas utan utdelningen från och med i dag. Är du aktieägare så är det bara att vänta till den 30 mars, så kommer pengarna.

Stefan från Örebro: Jag tänker investera i Creades, Latour och Öresund. Alla är investeringsbolag. Latour är över prissatt då den haft stor uppgång. Öresund är ett bra bolag på lång sikt. Jag vet inte hur det är med Creades? Är den bra på långsikt? Vad säger du om alla bolagen?
Marcus: Creades har bra förutsättningar på lång sikt de också.

Micke: Hej, tack för en bra chatt! Vad tror du om Humana, teckna eller avakta? Attendo eller Humana? Mvh Micke
Marcus: Hej! De flesta stora nyintroduktioner blir lyckade för tillfället, oddsen för Humana känns därför rätt bra.

stefan: Hej, vad tror du om Volvo på några års sikt?
Marcus: Hej, de kan mycket väl få ett stort uppsving det ena eller andra året, men långsiktigt imponerar inte bolaget alls.

Johan: Hej Marcus! Vad anser du om Vismas bud på Fortnox. Ska man sälja redan nu och säkra en vinst, eller vänta och se om det kommer andra bud, eller ska man helt enkelt tacka nej till budet. Visma fullföljer budet om de får minst 50 procent av aktierna och rösterna. Man blir lite osäker på vad det innebär om Fortnox blir kvar på börsen med Visma som huvudägare. Sedan att styrelsen och största ägaren i bolaget är oense gör inte saken enklare för oss vanliga aktieägare.
Marcus: Hej! Fortnox värderas väldigt högt så ta hem vinsten är mitt grundråd. Däremot behöver du inte ha bråttom utan vänta till slutet av Vismas anmälningstid. Blir Fortnox kvar på börsen men med Visma som huvudägare blir det nog samma aktiekursrörelser som i Axis sedan budet ifjol.

Ivar: Hej! Många verkar tro att H&M har tappat sin glans men jag tror fortsatt på företaget och ökar stadigt i nedgångarna, vad tror du och hur agerar du?
Marcus: Hej! Jag tror också på H&M, men jag köper bara om direktavkastningen är över 3 procent.

Erik: Hej! Jag har 280 000 kr i kapitalförsäkring BRIC Handelsbanken. Funderar på att sälja dessa och köpa Investoraktier för allt. Är det klokt?
Marcus: Hej! Jag lutar åt att det är klokt, ja.

Ulf Erik: Marcus, vad anser du om byggbolag? Är det något att köpa till dagens kurser? Vilka anser du vara mest intressanta? Tack!
Marcus: Byggbolagsaktier i rekyl kan nog vara lämpliga att titta närmare på. JM är ett förslag.