Den 16 mars ska Garo börja handlas på Stockholmsbörsen. Teckningskursen blir 73 kr och det är glädjande att det inte är något brett intervall. Börsvärdet är därför preliminärt 730 miljoner kr. Det här är heller ingen riskkapitalbolagsskapelse med nymonterad verksamhet, utan ett företag som både ägs och drivs av entreprenörer.
Endast befintliga aktier säljs och det är max 46 procent av Garos aktier som erbjuds av storägarna. Det motsvarar 336 miljoner kr. Svolder och Vätterledens Invest har åtagit sig att teckna aktier för 102 miljoner kr och de delar av Garos styrelse som inte är storägare är med och tecknar de också.
Garo utvecklar och tillverkar produkter för elinstallationsmarknaden. Kunderna är elgrossister och verksamheten finns främst i Sverige, Norge och Irland. Två saker som driver efterfrågan är främst ökat bostadsbyggande i flera länder, men också allt fler elbilar. Garo saknar i princip nettoskuld och soliditeten är starka 50 procent.
2011-2015 var omsättningstillväxten 8,7 procent i genomsnitt per år. Målet är att försäljningen ska stiga med 10 procent om året över en konjunkturcykel med minst 10 procents rörelsemarginal. 2015 blev ett ovanligt framgångsrikt år då försäljningen steg med 25 procent till 554 miljoner kr. Vinsten lyfte 61 procent till 59 miljoner kr.
Vinsten per aktie ökade under fjolåret till 4,58 kr. Därmed är p/e-talet 15,9 räknat på introduktionskursen. Utdelningspolicyn är att 50 procent av nettovinsten ska delas ut.
Garo kanske inte är lika hett som vissa teknikbolag, men Garo känns ändå lockande. Räkna inte med något stort lyft, utan se det snarare som en bra placering för de kommande åren.