Marcus Hernhag: Så placerar du en miljon

Publicerad 2015-11-06 11:04

Chatt I veckans aktiechatt tipsade Marcus om hur man kan placera en miljon. Dessutom listade han sex aktier för den som vill placera på ett års sikt.

Håkan : jag har lite över 1miljon att placera på 1 år.tycker räntekonto ger för lite. Förslag. tack!
Marcus: Om du vill höja risken mot att få mer avkastning skulle jag rekommendera relativt trygga aktier och möjligen även ETF:er. Preferensaktier som Akelius Pref ger 6,5% i direktavkastning, men skulle falla om räntorna rusar. Stabila stamaktier som rekylerat kan vara ett annat alternativ, men du får mer riskspridning via ETF:er. En ETF som PFF ger dig en hel korg med amerikanska preffar. Titta även på blandfonder som Lannebo Mixfond. På över 5 års sikt lönar sig vanliga kvalitetsaktier som H&M, Atlas och Melker Schörling bäst, men ger en hel del kurssvängningar.

Lars: Vilka aktier skulle du rekommendera på att köpa på ett års sikt?
Marcus: Bra bolag med aktier som ligger i en uppåtgående trend. Som Unibet, Betsson, Hexagon, Cellavision, Trelleborg och Duni. Behåll så länge den långa trenden ser ut att vara upp.

Peter: Skanska eller NCC på lång tid?
Marcus: Jag gillar Skanska då de har lite mer geografisk spridning.

Nenne: Hej Tror du Autoliv kan vara ett hett alternativ till Takatas kunder?
Marcus: Hej! Det tror jag, Takatas problem gynnar Autoliv långsiktigt.

Lennart: Hej Marcus! NCC tappade ju cirka 6% på rapporten idag. Skall jag sälja och satsa på ett annat byggbolag med bättre förutsättningar?
Marcus: Hej! Om du är väldigt kortsiktigt så kanske, men NCC sett på några år är inte särskilt mycket sämre. Hur du ska göra beror lite på din strategi.

Lennart: Hej! Vad tror du om SAAB? Den har gått väldigt bra och motsvarar nu 45% av mitt aktieinnehav. Kan jag sitta trygg i båten?
Marcus: Hej! Det har gått bra för Saab som bolag en tid. Det är svårt att uppskatta hur länge det kommer att hålla i sig, men visst kan du sitta kvar med ditt innehav. Med det sagt låter 45% av portföljen väldigt mycket, fundera över att trimma innehavet något om du hittar en annan bra aktie.

Pelle: Hej! Är det rätt tid att köpa Handelsbanken nu, eller vad rekommenderar du?
Marcus: Hej! Handelsbanken är ett bra bolag och den stabilaste bankaktien. Nu när aktien rekylerat kan det vara ett bra läge, även om de mkt låga räntorna börjar ställa till det för bankerna.

Claes : Hej! Vad tycker du om Hexpol på lång sikt?? Den har tagit mycket stryk senaste veckorna.
Marcus: Hej! Hexpol har vänt upp kursmässigt kring 80-85 kr flera gånger tidigare i år. Bolaget är fortsatt lockande på riktigt lång sikt. Kursen borde kunna studsa upp även kortsiktigt.

JanE: God novembermorgon! Tvådelad fråga: 1) varför, varför, varför framhålls så ofta att man med åldern bör gradvis växla över från aktier till räntebärande papper? det är ju så mycket tråkigare. 2) ta hem vinsten: men det är svårt i papper som t ex Betsson, Duni, Loomis med över 100% vinst o – som det verkar – fortsättningsvis god prognos; vad bör jag göra? Hälsningar!
Marcus: Hej! För att många vill spendera sina pengar eller dryga ut pensionen och behöver därför sälja av aktie och fonder med åldern. Behöver man inte det utan kan nöja sig med utdelningarna och låta aktierna gå i arv etc är det lika bra att ligga kvar i aktier även med åldern. Att ta hem vinsten i framgångsrika aktier som Betsson har inte lönat sig hittills, men det vet man aldrig. Så länge bolagen går bra och du vill vara långsiktigt behåll.

Mats: Hej Markus Jag har tröskat på med Sandvik i några år, det har varit en tråkig resa ligger väl +-0 om jag räknar in utdelningarna vad tycker du sälja eller behålla på några års sikt, det finns ju roligare verkstadsbolag. behöver inte stålarna nu
Marcus: Hej! Kan du vänta några år till är Sandvik kanske inte så tokiga. De väntar fortfarande på en turn around och med ny ledning lär det blir förändringar i väntan på att marknaden ska vända (vilket lär dröja).

Björn: Hej! Jag undrar vad R:et betyder som finns i Stora Enso R
Marcus: Hej! I Finland finns det A-aktier och R-aktier istället för som i Sverige A och B. Vet inte exakt varför.

Emma H.: God morgon! Kan du skingra 6:e nov-dimman ang Intrum Justitia, där VD plötsligt fått gå trots att han såvitt jag kan bedöma gjort en fantastisk insats i flera år? Skall man sälja eller se tiden an? Något annat företag inom samma bransch du förordar? Alltid spännande att läsa dina chatsvar!
Marcus: Hej! Det är en dimma för mig också, men tydligen handlar det om vilken strategi bolaget ska ha framöver. Det gör det lite oroande att de säger upp sin framgångsrika vd. När det gäller aktier inom finansiella tjänster är Intrum stabilt och bra trots allt.

Oupplyst: Hej Marcus! Jag har börjat titta lite olika amerikanska avkastningsaktier såsom JNJ, HCP och Realty Income. HCP tycks vara relativt billig medan de andra två kan tyckas dyra. Vilka av dessa aktier tycker du lämpar sig bäst i en utdelningsportfölj och har du några andra bra alternativ?
Marcus: Hej! HCP har en stor hyresgäst som utreds av myndigheterna, därför har HCP-aktien högst direktavkastning. Det är helt enkelt lite osäkert där. JNJ har lägst risk. Realty Income är månadsutdelande. Alla tre passar bra i en utdelningsportfölj.

Anders: Morrn! Nu har även jag köpt o läst din bok, mycket läsvärt! Jag har Castellum o Fabege. Blir det lite kaka på kaka o i så fall vilken skulle du behålla på längre sikt?
Marcus: Hej! Tack för att du läst min bok. Lite kaka på kaka kanske det blir med två fastighetsbolag, men ett bra bolag är ett bra bolag även om du har ett annat bra bolag i samma sektor i portföljen. Personligen gillar jag Castellums 17 år av utdelningshöjningar bäst av de två aktierna du nämner.

Sitting Bull: Hej, jag vill ha löpande jämn utdelning, läste att det fanns ETF-er, med månadsutdelning, kan du ge exempel på några sådana, eller var hittar jag dom ?
Marcus: Hej! Det finns många ETF:er noterade i USA. T.ex. Etfdb är en sajt som listar sådana. Jag har själv satsat på SDIV, men det finns andra utdelnings-ETF:er. Googla på ”top dividend etf”.

larshanna: Tycker du att Fingerprint Cards nu är en rumsren aktie efter avlämnad q3 rapport? Den kommer ju snart att vara bland de stora elefanterna. Stora svängningar i kursen så det gäller ju att inte bry sig om det utan ligga still och invänta stigande kurs.
Marcus: Jag tycker fortsatt att Fingerprint är en bra chansaktie. De avtal de tidigare tecknat imponerar och nu skördar de frukterna. Aktien är svår att värdera iom att det är ett sådant enormt uppsving på kort tid, men så länge kurstrenden är upp och det bara att gratulera aktieägarna.

Henric: Hur har det gått för dig iår med din placeringsstrategi i förhållande till index för 2015?
Marcus: Jag placerar inte som något svenskt börsindex då jag har 43% i dollarnoterade tillgångar. Jmf index har jag svårt att säga av den anledningen. Per den sista oktober var min avkastning (i kr) i år 9,7%, vilket jag är nöjd med då jag har mycket lågriskaktier som preffar.

Stig: Hej Undrar om Klöverns pref. inte är köpvärd står idag i 296 kr med inlösen 500kr Hur troligt är det att dom löser in dom?
Marcus: Hej! Det är inte alls troligt att det sker, i alla fall inte de närmaste åren. Klövern Pref är ändå ett bra alternativ för den som vill placera i preferensaktier.

MR Larsson : Hej. Vad att göra med etrion? Har gått ner 25 procent sedan köp.
Marcus: Hej! Den aktien har alltid varit hoppig. En helt okej chansaktie även fortsättningsvis.

bertil sollerbrant: Hej Marcus! Varför går Kinnevik så extremt dåligt? Är det dags att bita i sura äpplet och sälja med förlust Med vänliga hälsnngar Bertil
Marcus: Hej! Kinnevik är ju upp över 10% sedan botten i september och ligger kvar i kursintervallet där de legat sedan början av 2014. Behåll.

Mats: Tjena Marcus… tror du JM kommer att stiga till nya höjder, efter sitt tapp i våras?
Marcus: Hej! Bygg är en notoriskt svängig bransch på börsen. Förr eller senare borde JM återhämta sig, men jag vet inte alls när.

Thomas: Hej Marcus, Många talar om vikten att sprida riskerna men om jag är långsiktig i mitt sparande undrar jag om det är så fel att ligga tungt i aktiesparande? Varför späda ut den långsiktiga avkastningen med hedgefonder, obligationer, räntesparande, etc. om jag ändå tänker behålla aktierna över lång tid? Kan köpa att det kan vara bra med lite pengar utanför börsen för att kunna vara selektiv och aktiv efter nedgångar. Vi kan undanta spridning i risk mellan marknader i denna fråga. Hur ser du på detta?
Marcus: Hej! Det är rätt att ligga tungt i aktier om du är långsiktig. Har du bara tillräckligt med spridning där behöver du inte ha en massa hedgefonder och aktieindexobligationer och andra tillgångsslag. Fokusera mot aktier i bra bolag om du vill det.

jonas k: Hejsan jag sparar på långsikt! Har ca 3mille i investor industriv ratos hm skanska castellum oriflame , köpte skanska castellum oriflame för utdelningarna men funderar nu på att ändra om ta hem lite vinster och behålla investor industriv ratos hm och köpa lundbergs latour ev sampo?
Marcus: Hej! Jag gillar dina aktier, men Oriflame har det lite knepigt sedan flera år. Lundbergs, Latour och Sampo blir säkert bra på sikt.