Marcus Hernhag: Köp inte de aktier du tror mest på

Publicerad 2016-03-13 22:40

Krönika Ett råd jag läst då och då är att du varje dag bara ska äga de aktier du tror mest på. En annan variant av rådet är att bara äga aktier du skulle ha varit beredd att köpa idag om du inte hade ägt dem. Annars ska du sälja aktierna. Det är dock sanningar med stor modifikation, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Att bara köpa aktier du tror på är en självklarhet. Däremot kanske du inte varje given dag enbart ska äga de aktier du tror allra mest på. Det beror på att börspsykologin gör så att i alla fall jag tror på olika aktier mest varenda dag. Det ändras hela tiden.

Att bara satsa på de aktier jag tror mest på varje given dag skulle bara leda till ett enda hattande fram och tillbaka. Till slut skulle det antagligen ge dålig avkastning. Det är bättre att köpa och ge bolagen chansen att utvecklas bra och förr eller senare få med sig aktien upp.

Det är ju skillnad på att tro på ett bolag på lång sikt jämfört med att tro på en aktie under en enskild dag eller enskild kortare period. Det effektivaste sättet att spara i aktier är långsiktighet och fokus mot annat än priset. Då blir det lättast att hålla huvudet kallt.

Jag tror exempelvis på industribolaget Beijer Alma och gamblingleverantörer som Net Entertainment och Evolution Gaming. Bolagen går bra och aktierna har bra historik de också.

Med det sagt är jag inte nödvändigtvis redo att köpa aktierna varje dag. Net Entertainment är jag lycklig aktieägare i sedan flera år, men jag skulle aldrig våga köpa aktien idag. Däremot vågar jag behålla de aktier jag har kvar. Hittills har det varit ett framgångskoncept.