Fonder Mangold Fondkommission kommer att börja betala tillbaka all distributionsersättning, så kallade kickbacks, från fondbolagen till sina kunder. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förändringen börjar gälla i april och avser tillgängliga värdepappersfonder (UCITS) på Mangolds handelsplattform. Hur mycket pengar det handlar om i dagsläget framgår inte.

De ersättningar som fondbolagen betalar ut via fonddistributören kan i många fall motsvara upp till halva avgiften som tas av kunden.

”Tanken är att ersättningen ska täcka kostnader för fondadministration, men i Mangolds modell får kunden den här ersättningen utbetald i kontanta medel till sin depå”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Initiativet från Mangold tas på grund av man vill gynna långsiktigt sparande för kunderna och göra det billigare, heter det.

”Visst är det kostnader för oss att administrativt hantera fonder men de allra flesta kunder köper en fond och låter den sedan ligga”, kommenterar Mangolds vd Per-Anders Tammerlöv i pressmeddelandet.

I februari förmedlade Finansinspektionen budskapet om att myndigheten vill förbjuda fondprovisioner, även kallat kickbacks, varpå nätmäklarna Avanza och Nordnets aktiekurser backade märkbart på börsen samma dag. Frågan har varit uppe tidigare, men Sverige valde då en annan väg.

Finansinspektionen har inlett en utredning kring avgiftsupplägget som de velat förbjuda under en längre tid. Utredningen ska lämnas till regeringen efter sommaren.