Placera Etablerade spelare måste för närvarande visa särskilt hög grad av hänsyn på grund av den stora tillströmning som skett av ovana investerare efter det pandemiorsakade börsraset, varnar EU:s finansinspektion ESMA på onsdagen.

ESMA skriver i ett uttalande att flera nationella finanstillsynsmyndigheter varslat om en avsevärd ökning av antalet nyöppnade investeringskonton och depåer hos banker och nätmäklare.

De globala aktiemarknadernas krasch under februari och mars, efter att det konstaterats att coronaviruset skulle bli ett globalt problem, verkar ha lett till att många såg chansen att få hoppa på tåget i hopp om en återhämtning.

Det åligger därför tillhandahållare av handels- och investeringsmöjligheter att agera särskilt varsamt, ärligt och professionellt samt i enlighet med ESMA:s regler, skriver myndigheten. Detta sägs gälla särskilt i relation till nyblivna investerare utan erfarenhet av aktiehandel, allra minst under hög volatilitet när marknaden är orolig.

”Firmorna bör lägga särskild vikt vid möjliga konsekvenser av covid-19-krisen för kundens personliga omständigheter och bistå så att riskprofilen i dennes finansiella instrument står i lämplig relation”, resonerar ESMA.

I Storbritannien, som inte längre är en del av EU, har finanstillsynsmyndigheten FCA varnat för en noterat högre aktivitet bland svindlare och lurendrejare som systematiskt försöker nyttja allmän okunskap om investerande för egen vinning.