Bostad Boräntorna stiger. Och det oroar fyra av tio svenskar, visar en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling.

Oron över bolånen stiger i lika snabbt som räntan. Det visar en undersökning som Svensk Fastighetsförmedling har gjort med hjälp av Kantar Sifo.

40 procent av de tillfrågade känner någon form av oro för de stigande räntorna. Motsvarande siffra för ett år sedan var 25 procent.

Tittar man på dem som angett att de känner mycket eller stor oro har antalet mer än fördubblats. I den senaste undersökningen svarade tio procent ja, medan det var tre procent för ett år sedan.

En stor förändring är också svenskarnas prisförväntan på bostäder. 

27 procent av de svarade tror att priserna ska minska med mer än fyra procent i år. I fjol var det bara fyra procent som trodde på ett liknande prisfall.

– På bara ett år har svenskars förväntan på räntan och prisutvecklingen tvärvänt. Det är dock viktigt att ta ett steg tillbaka. Att marknaden inte kan få styr på inflationen är osannolikt. Och de flesta ekonomiska kriser som vi kan relatera till har alltid känts omöjliga att vända när vi står mitt i stormen, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

Han fortsätter:

–Läget är allvarligt nu, men inte i närheten av hur det var på exempelvis 90-talet. Det bästa man kan göra nu är att släppa förstoringsglaset – det är helt enkelt fel redskap att navigera med.

Undersökningen, eller Trendrapporten 2022 som den kallas, visar också blanda annat att:

*För de flesta, 71 procent, är det viktigaste med bostaden att ha en trygg plats. Endast sex procent ser bostaden i första hand som en investering.

*27 procent har funderat på att göra sitt fritidshus till permanentboende.

*29 procent anser sig ha tillräckliga kunskaper om bostadsmarknaden och reglerna kring boendeekonomi. 30 procent säger sig vilja lära sig mer, medan 38  procent säger sig  har för lite kunskap eller att frågorna är ointressanta för dem.

Undersökningen gjordes under april och maj av Kantar Sifo genom intervjuer med 1 000 svenskar i olika åldrar.