Kolla barnets försäkring

Publicerad 2013-09-05 06:18

Försäkring Lita inte på att ditt barn eller barnbarn får ett tillräckligt skydd av skolans olycksfallsförsäkring. I var femte kommun gäller försäkringen bara under skoltid.

– Många kommuner har olycksfallsförsäkringar för barn och ungdomar men vissa kommuner försäkrar barnet bara under den tid de befinner sig i skolan eller förskolan samt på vägen dit eller därifrån. Barnet har då ingen försäkring som gäller dygnet runt, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar Uppsala.

Exakt hur många kommuner som inte erbjuder ett heltäckande försäkringsskydd är oklart, men det rör sig om cirka 20 procent. Den senaste stora kartläggningen gjordes av försäkringsbolaget Folksam i december i fjol. Då var det 55 av landets 290 kommuner som enbart försäkrade barn under tiden de var i skolan eller på förskolan (se tabell nedan). Men eftersom kartläggningen har snart ett år på nacken kan det ha skett förändringar.

Oavsett om ditt barn omfattas av kommunens olycksförsäkring eller ej så kan det vara läge att se över försäkringsskyddet. För kommunens försäkringar skyddar aldrig vid sjukdom.

– Undersök vilket försäkringsskydd ditt barn har genom skolan eller förskolan. Om det inte är tillräckligt bör du överväga att komplettera med en privat olycksfallsförsäkring eller en komplett barnförsäkring som också gäller vid sjukdom, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Not: På Konsumenternas försäkringsbyrås sajt hittar du mer information om vad du ska tänka på när du ska teckna en barnförsäkring. 

Kommunerna som inte erbjuder försäkringsskydd dygnet runt. Källa: Folksam dec 2012.
Alingsås
Aneby
Arjeplog
Bollebygd
Bollnäs
Borlänge
Båstad 
Eslöv
Fagersta
Falköping
Falun
Finspång
Gagnef
Grästorp
Gävle
Haninge
Helsingborg
Hjo
Hofors
Huddinge
Katrineholm
Knivsta
Kävlinge
Leksand
Lidingö
Lomma
Malmö
Mora
Nyköping
Nynäshamn
Orsa
Rättvik
Salem
Sigtuna
Skinnskatteberg
Skurup
Sollentuna
Staffanstorp
Strängnäs
Sundbyberg
Tranås
Trollhättan
Trosa
Upplands Väsby
Vallentuna
Vellinge
Vårgårda
Västervik
Västerås
Ydre
Åre
Åstorp
Ängelholm
Örnsköldsvik
Österåker
Observera att listan kan ha förändrats sedan den togs fram.