Aktier Månades populäraste aktier hos de båda nätmäklarna var Embracer, Volvo och Investor. De minst populära aktierna var samtidigt Kindred och Astra Zeneca. Investor har en särställning och hamnade på både köp- och säljtoppen i Nordnets och Avanzas månadsstatistik över de mest köpta och mest sålda aktierna i augusti.

Augusti blev en positiv börsmånad, även om ökningen bara varit 1 procent under månaden. Det innebär att börsen har ökat varje månad i år, konstaterar Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Kollegan på Nordnet, sparekonomen Frida Bratt, ser att augusti ”präglades av viss nervositet”.

Medan månadens köplista hos Avanza toppas av Embracer, Tesla och Volvo, har Nordnetspararna riktat ögonen mot fallande investmentbolag.

– Efter en så stark uppgång som Stockholmsbörsen haft vore en korrektion inte konstig, det vore ett naturligt börsmönster. Och när riskaptiten minskar så ser marknaden sådant som framstått som något naturligt i en hausse, exempelvis skyhöga premier i investmentbolag, med andra ögon, säger Frida Bratt.

– Spararna har en förkärlek för investmentbolag, och fallande kurser fick spararna att storshoppa, säger hon och konstaterar att Investor, VNV Global och Creades alla platsar i köptoppen under månaden.

– Investor och VNV Global är ju några av de få investmentbolagsaktier som fortfarande handlas till rabatt. Eventuella rabatter är ju ett av de viktigare argumenten för att köpa investmentbolag. VNV Global är ett bolag som tidigare flugit lite under radarn, men som spararna fått upp ögonen för den senaste tiden i och med diskussionen om premier och rabatter, säger Frida Bratt.

Gamingbolaget Embracer är dock den absoluta augustifavoriten hos kunderna i båda nätbankerna.

– Embracer har bjudit på en imponerande resa historiskt, men har den senaste tiden gått in i en lugnare fas där aktien växt in i sin värderingskostym. Det finns en viss oro för vad en värld bortom pandemin ska innebära för världens största nöjesindustri, samtidigt som utspel från Kina adderat en våt filt över sektorn. Efter en nedgång på över 20 procent under månaden var det många privatsparare som valde att trycka på köpknappen. Embracer är nu den fjärde mest ägda aktien på Avanzas plattform och har fördubblat ägarbasen sedan årsskiftet till över 100.000 ägare, säger Nicklas Andersson.

Frida Bratt menar att Embracer haft en ”sämre period bakom sig”, vilket ska ses mot bakgrund av den exceptionella utvecklingen under 2020 samtidigt som man tampas med tuffa jämförelsetal”. Denna sämre utveckling har varit en köpsignal för spararna.

Månadens säljlista hos Avanza och Nordnet toppas av Kindred respektive Hemnet.

– Kindred är en av fyra aktier på Large Cap som fördubblats sedan årsskiftet. Med en sådan utveckling är det förståeligt att en del privatsparare fokuserar på vinsthemtagningar för att fylla på i de bolag som inte hängt med i den senaste tidens uppgång. Dessutom nåddes marknaden av information om att grundaren Anders Ström skulle ha sålt aktier, något som senare dementerades. Men dessförinnan fick nyheten en del kunder att tacka för kaffet, säger Nicklas Andersson.

Tabeller: De båda tabellerna nedan visar de mest handlade aktierna bland Avanzas och Nordnets svenska kunder i augusti:

Mest köpta, Avanza Mest sålda, Avanza
Embracer Kindred
Tesla Astra Zeneca
Volvo B Investor B
Electrolux B Evolution
H&M Latour B
Sandvik Avanza
VNV Global Sinch
Boliden Industrivärden A
Essity B Veoneer
Catena Media Telia Company

 

 

Mest köpta, Nordnet Mest sålda, Nordnet
Embracer Hemnet
Investor RVRC Holding
Volvo Astra Zeneca
SBB Fortnox
VNV Global Millicom
Kinnevik Sobi
Creades Nyfosa
Kambi Betsson
H&M Kungsleden
Stillfront Dometic Group