Bostad Priserna på såväl bostadsrätter som villor var stabila i december. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 7 procent, samma som i november, samtidigt som villapriserna stigit 13 procent, en uppväxling från 11 procent förra månaden.

Aktiviteten på bostadsmarknaden var fortsatt hög i december och totalt under 2020 såldes det rekordmånga bostäder – 120.000 bostadsrätter och närmare 57.000 villor.

”December brukar vara en lugn månad på bostadsmarknaden, men årets sista månad påverkades även den av pandemin med stort antal försäljningar av både bostadsrätter och villor. Mäklarsamfundets medlemmar höll visningar ända in i julhelgen och istället för den sedvanliga julhandeln verkar många svenskar ha valt att julhandla på bostadsmarknaden”, säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen i en kommentar.

Bjurfors tar fasta på att ett turbulent bostadsår, med allt från brant prisfall till nya prisrekord, avslutades lugnt, med i stort satt oförändrade priser i hela landet.

”Efter två år med någorlunda balans i marknaden var 2020 året då säljarna återfick övertaget, med eftertryck. Låga räntor, stark börs och förändrade preferenser har drivit på. I Stockholm är det inte längre bara läge, läge, läge som gäller. Bostadsyta, extrarum och balkong eller uteplats har blivit nya USP:ar och sånt som bostadsköpare är beredda att betala extra för, och ibland till och med värderar högre. Detta har bidragit till breda kraftiga uppgångar”, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Han räknar med att många kan ha slösurfat på bostäder under helgerna, vilket kan ha leda till ett prislyft i början av året. Det kan också den slopade uppskovsräntan göra, eftersom den sannolikt gör att fler bostadsköpare med tidigare vinster i bagaget lägger in dem i den nya bostaden.

”I Stockholm är reavinsterna avsevärt större än i landets övriga delar så här blir effekten störst”, säger Fredrik Kullman.

Erik Olsson Fastighetsförmedling räknar med att höga boprisförväntningar och positiv ekonomisk statistik kommer att ge stöd åt bostadsmarknaden nu i början av 2021.

”Så länge det inte blir tydliga bakslag för vaccinationerna räknar vi med att vi får en bra start på säsongen en tid framöver. Eftersom covid gör att många får nya boendebehov, och dessutom prioriterar bostaden högre bör vi få se en fortsatt stark bostadsmarknad med höga bostadspriser och många sålda”, skriver de i en kommentar.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För december innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för oktober-december jämförs med motsvarande viktade medelvärde för september-november. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med juli-september.

Tabell: Prisutveckling bostadsrätter

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
Riket 0 2 7
Storstockholm -1 4 7
Centrala Stockholm 0 3 7
Storgöteborg 0 -1 3
Centrala Göteborg 0 -1 4
Stormalmö -1 0 9
Centrala Malmö 0 3 8

Tabell: Prisutveckling villor

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
Riket 0 2 13
Storstockholm 1 4 15
Storgöteborg 0 3 10
Stormalmö 0 4 15

 

Bild: Priser bostadsrätter

 

image

 

Bild: Priser villor

 

image

 

K/T-talet anger förhållandet mellan köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde, vilket ger en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än enbart köpesumman.

 

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"