Bostad Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 2 procent i september jämfört med föregående månad. Villapriserna sjönk 1 procent. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, stigit 3 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har sjunkit 1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 5 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 2 procent.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För september innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för juli-september jämförs med motsvarande viktade medelvärde för juni-augusti. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med april-juni.

Svensk Mäklarstatistik noterar att bostadsrättspriserna steg i september och att de var upp i alla tre storstadsområden. Tremånadssiffran visar också genom genomgående prisökningar, medan årssiffrorna alltjämt är på minus. Jämfört med förra årets rekordvolymer är antalet sålda bostadsrätter hittills cirka 6 procent färre i år.

Villapriserna sjönk i samtliga områden i september. Även jämfört med samma period förra året har villapriserna minskat i både storstadsområdena och riket. Antalet villaförsäljningar är hittills i år dock något fler än förra året, noterar Svensk Mäklarstatistik

”Det stora bostadsutbudet medför att köparna har fler objekt att välja på och att själva säljprocessen tar längre tid. Trots det sker det många försäljningar och bara mot rekordåret 2017 är volymerna lägre. En lugnare marknad gör att mäklarna har lättare att sätta mer korrekta marknadspriser och om vi tittar på skillnaden mellan utgångspris och slutpris så har skillnaden minskat under 2018 jämfört med 2017”, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att höstens bostadsmarknad hittills är rätt stabil.

”Att prisutvecklingen sker i sidled med bara en handfull procent under den absoluta toppnivån är ett styrketecken”, säger han.

Han säger att utbudet är stort när många nu vill sälja sina bostäder. Samtidigt hålls priserna ändå uppe av att fler säljare accepterar den rådande prisnivån i stället för att vänta.

”Det gör att priserna rör sig i sidled med en lägre andel osålda bostäder. Tack vare att andelen osålt minskar ökar inte utbudet på samma sätt i år som det gjorde förra året. Låga räntor och goda förutsättningar i övrigt gör att efterfrågan hittills har absorberat det stora utbudet på ett sätt som ger en stabilare marknad”, säger Erik Olsson.

Han säger vidare att utbudet i höst och vintern kommer att öka av både nyproducerade bostäder som säljs nu och av att de som tillträder nyproducerade bostäder måste sälja sin gamla bostad.

”Nu är det flera byggbolag som justerar ner priserna på nyproduktion. Det ökar deras försäljning, men pressar priserna nedåt på alla bostäder särskilt i områden med en stor andel prissänkt nyproduktion. Nyproduktion och successionsmarknaden är kommunicerande kärl både vad gäller utbud och prissättning. Prisreduktioner i nyproduktion ger spridningseffekter i det befintliga beståndet”, säger Erik Olsson.

I Stockholm har Erik Olsson Fastighetsförmedling haft fler visningsbesökare än vanligt och utbudet är nu något lägre än i fjol.

”I Stockholm har säljarna accepterat den rådande prisnivån så att prisutvecklingen rör sig i sidled med många försäljningar och en låg andel osålt”, säger Erik Olsson.

I Göteborg känns marknaden känns starkare än före sommaren men i Malmöområdet är det en ganska trög marknad, med färre visningsbesökare och mer avvaktande.

Andelen bostäder som säljs före visning är fortsatt förhållandevis låg. Runt 10 procent i Stockholm, lite mer 10 procent i Göteborg och nästan obefintlig i Skåne.

Tabell: Prisutveckling bostadsrätter

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
Riket 2 3 -5
Storstockholm 2 2 -6
Centrala Stockholm 1 3 -6
Storgöteborg 1 3 -4
Centrala Göteborg 0 2 -4
Stormalmö 1 6 -2
Centrala Malmö 2 4 -2

 

Tabell: Prisutveckling villor

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
Riket -1 -1 -2
Storstockholm -1 0 -10 -1 0 -10
Storgöteborg -1 -1 -4 -1 -1 -4
Stormalmö -1 0 -1 -1 0 -1

 

Bild: Priser bostadsrätter

image

Bild: Priser villor

image

K/T-talet anger förhållandet mellan köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde, vilket ger en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än enbart köpesumman.

 

Handelskriget
Danske räknar med vapenvila i handelskrigetEskalering skulle däremot sätta press på börsen
Foto: istock
Kryptovaluta
Bitcoin på högsta nivån på 15 månader
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och en du inte ska teckna
Aktietips
Dukat för tillväxt i DuniDI rekommenderar köp
Börsen
Nedåt på börsen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Danskes tidigare tillförordnade vd får gå på dagen
Foto: istockphoto
Fonder
Många Indienfonder har gått bättre än index
Asien
Avvaktande i Asien inför veckans G20-möte
Aktie
Karo Pharma i mångmiljardaffärSka ta in pengar i nyemission
FED
Trump: Powell kommer att göra det rätta med styrräntan
Foto: istockphoto
Börsen
Investeringschefen: G20-mötet avgör börshumöret i sommarRäntesänkningar räcker inte
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Blankarna fortsatt intresserade av Fingerprint
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Bostad
SBAB: Fortsatt stort underskott på bostäderVarnar för ytterligare utlåningsrestriktioner
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning
Skatt
Regeringen vill avskaffa värnskatten
Riksbanken
Danske: Färre kunder tror att Riksbanken höjer räntan
Bostad
Analytiker: Från stabilisering till uppåtgående priser på bomarknaden
Analys
Nordea ser stora tillväxtmöjligheter i NolatoSätter köprek på aktien
Analys
Pareto: Essity för högt värderad efter stark kursutvecklingSlopar köprekommendationen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i majHög volym och prisuppgång ett styrketecken
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skatt
Regeringen vill sänka pensionärsskatten nästa år