Bostad Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 2 procent i september jämfört med föregående månad. Villapriserna sjönk 1 procent. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, stigit 3 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har sjunkit 1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 5 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 2 procent.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För september innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för juli-september jämförs med motsvarande viktade medelvärde för juni-augusti. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med april-juni.

Svensk Mäklarstatistik noterar att bostadsrättspriserna steg i september och att de var upp i alla tre storstadsområden. Tremånadssiffran visar också genom genomgående prisökningar, medan årssiffrorna alltjämt är på minus. Jämfört med förra årets rekordvolymer är antalet sålda bostadsrätter hittills cirka 6 procent färre i år.

Villapriserna sjönk i samtliga områden i september. Även jämfört med samma period förra året har villapriserna minskat i både storstadsområdena och riket. Antalet villaförsäljningar är hittills i år dock något fler än förra året, noterar Svensk Mäklarstatistik

”Det stora bostadsutbudet medför att köparna har fler objekt att välja på och att själva säljprocessen tar längre tid. Trots det sker det många försäljningar och bara mot rekordåret 2017 är volymerna lägre. En lugnare marknad gör att mäklarna har lättare att sätta mer korrekta marknadspriser och om vi tittar på skillnaden mellan utgångspris och slutpris så har skillnaden minskat under 2018 jämfört med 2017”, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att höstens bostadsmarknad hittills är rätt stabil.

”Att prisutvecklingen sker i sidled med bara en handfull procent under den absoluta toppnivån är ett styrketecken”, säger han.

Han säger att utbudet är stort när många nu vill sälja sina bostäder. Samtidigt hålls priserna ändå uppe av att fler säljare accepterar den rådande prisnivån i stället för att vänta.

”Det gör att priserna rör sig i sidled med en lägre andel osålda bostäder. Tack vare att andelen osålt minskar ökar inte utbudet på samma sätt i år som det gjorde förra året. Låga räntor och goda förutsättningar i övrigt gör att efterfrågan hittills har absorberat det stora utbudet på ett sätt som ger en stabilare marknad”, säger Erik Olsson.

Han säger vidare att utbudet i höst och vintern kommer att öka av både nyproducerade bostäder som säljs nu och av att de som tillträder nyproducerade bostäder måste sälja sin gamla bostad.

”Nu är det flera byggbolag som justerar ner priserna på nyproduktion. Det ökar deras försäljning, men pressar priserna nedåt på alla bostäder särskilt i områden med en stor andel prissänkt nyproduktion. Nyproduktion och successionsmarknaden är kommunicerande kärl både vad gäller utbud och prissättning. Prisreduktioner i nyproduktion ger spridningseffekter i det befintliga beståndet”, säger Erik Olsson.

I Stockholm har Erik Olsson Fastighetsförmedling haft fler visningsbesökare än vanligt och utbudet är nu något lägre än i fjol.

”I Stockholm har säljarna accepterat den rådande prisnivån så att prisutvecklingen rör sig i sidled med många försäljningar och en låg andel osålt”, säger Erik Olsson.

I Göteborg känns marknaden känns starkare än före sommaren men i Malmöområdet är det en ganska trög marknad, med färre visningsbesökare och mer avvaktande.

Andelen bostäder som säljs före visning är fortsatt förhållandevis låg. Runt 10 procent i Stockholm, lite mer 10 procent i Göteborg och nästan obefintlig i Skåne.

Tabell: Prisutveckling bostadsrätter

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
Riket 2 3 -5
Storstockholm 2 2 -6
Centrala Stockholm 1 3 -6
Storgöteborg 1 3 -4
Centrala Göteborg 0 2 -4
Stormalmö 1 6 -2
Centrala Malmö 2 4 -2

 

Tabell: Prisutveckling villor

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
Riket -1 -1 -2
Storstockholm -1 0 -10 -1 0 -10
Storgöteborg -1 -1 -4 -1 -1 -4
Stormalmö -1 0 -1 -1 0 -1

 

Bild: Priser bostadsrätter

image

Bild: Priser villor

image

K/T-talet anger förhållandet mellan köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde, vilket ger en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än enbart köpesumman.

 

Kommentar
Tre aktier för bottenfiskeVissa aktier börjar se lockande ut
Foto: AP/TT
Börsen
Geopolitik tyngde Wall Street
Räntan
Danske tror på två räntehöjningar fram till sommaren
Börsen
Småsurt på måndagsbörsen
Analyser UPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Analys: Överdriven oro för penningtvätt i EstlandHandelsbanken tar in konkurrenten i modellportföljen
Foto: istockphoto
Analys
Köpläge i Lundin Mining efter kurstappHandelsbanken höjer rekommendationen
Investera
Snart kan du investera i tv-serier
Analyser
Handelsbanken sänker bostadsutvecklare"Låg försäljning problematiskt för JM"
Foto: Johan Nilsson/TT
Resa
Nytt kaos på SAS – så får du ersättning för inställt flyg
Aktie
Vd-byte sänker MedivirSka fokusera på klinisk utveckling av läkemedelskandidater
Aktie
Getinge störtdyker på börsenGör miljardreservering inför skadeståndskrav
Aktie
Hernhag: En spretig fyrklöver
Aktie
Electrolux kan påverkas av Sears ekonomiska kollaps
Två aktier du ska köpaOch en du ska sälja
Aktietips
DI: Köpläge i tillväxtbolaget Dustin
Aktie
Clas Ohlsons onlineförsäljning ökar rejält
Asien
Asien: Tokyo ledde nedgången
Fonder
”Gör som Buffett – köp och behåll”
Skatt
Nu kan du betala kvarskatten med Swish
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra aktier att köpa efter rasetOch en aktie han själv köpt i veckan
Trading Direkt 12/10
Se experterna om börsraset
Bok
Så lyckas du med dina aktieaffärer
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Värderingen fundamentalt överskattad
Analys
SEB tvärvänder om Magnolia BostadSänker från köp till sälj
Börsfallet
Chefsstrategen: Börsfallet troligen bara en tillfällig korrektion
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Fed
Trump: Börsraset är Feds fel