Bostad Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 2 procent i september jämfört med föregående månad. Villapriserna sjönk 1 procent. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, stigit 3 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har sjunkit 1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 5 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 2 procent.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För september innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för juli-september jämförs med motsvarande viktade medelvärde för juni-augusti. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med april-juni.

Svensk Mäklarstatistik noterar att bostadsrättspriserna steg i september och att de var upp i alla tre storstadsområden. Tremånadssiffran visar också genom genomgående prisökningar, medan årssiffrorna alltjämt är på minus. Jämfört med förra årets rekordvolymer är antalet sålda bostadsrätter hittills cirka 6 procent färre i år.

Villapriserna sjönk i samtliga områden i september. Även jämfört med samma period förra året har villapriserna minskat i både storstadsområdena och riket. Antalet villaförsäljningar är hittills i år dock något fler än förra året, noterar Svensk Mäklarstatistik

”Det stora bostadsutbudet medför att köparna har fler objekt att välja på och att själva säljprocessen tar längre tid. Trots det sker det många försäljningar och bara mot rekordåret 2017 är volymerna lägre. En lugnare marknad gör att mäklarna har lättare att sätta mer korrekta marknadspriser och om vi tittar på skillnaden mellan utgångspris och slutpris så har skillnaden minskat under 2018 jämfört med 2017”, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att höstens bostadsmarknad hittills är rätt stabil.

”Att prisutvecklingen sker i sidled med bara en handfull procent under den absoluta toppnivån är ett styrketecken”, säger han.

Han säger att utbudet är stort när många nu vill sälja sina bostäder. Samtidigt hålls priserna ändå uppe av att fler säljare accepterar den rådande prisnivån i stället för att vänta.

”Det gör att priserna rör sig i sidled med en lägre andel osålda bostäder. Tack vare att andelen osålt minskar ökar inte utbudet på samma sätt i år som det gjorde förra året. Låga räntor och goda förutsättningar i övrigt gör att efterfrågan hittills har absorberat det stora utbudet på ett sätt som ger en stabilare marknad”, säger Erik Olsson.

Han säger vidare att utbudet i höst och vintern kommer att öka av både nyproducerade bostäder som säljs nu och av att de som tillträder nyproducerade bostäder måste sälja sin gamla bostad.

”Nu är det flera byggbolag som justerar ner priserna på nyproduktion. Det ökar deras försäljning, men pressar priserna nedåt på alla bostäder särskilt i områden med en stor andel prissänkt nyproduktion. Nyproduktion och successionsmarknaden är kommunicerande kärl både vad gäller utbud och prissättning. Prisreduktioner i nyproduktion ger spridningseffekter i det befintliga beståndet”, säger Erik Olsson.

I Stockholm har Erik Olsson Fastighetsförmedling haft fler visningsbesökare än vanligt och utbudet är nu något lägre än i fjol.

”I Stockholm har säljarna accepterat den rådande prisnivån så att prisutvecklingen rör sig i sidled med många försäljningar och en låg andel osålt”, säger Erik Olsson.

I Göteborg känns marknaden känns starkare än före sommaren men i Malmöområdet är det en ganska trög marknad, med färre visningsbesökare och mer avvaktande.

Andelen bostäder som säljs före visning är fortsatt förhållandevis låg. Runt 10 procent i Stockholm, lite mer 10 procent i Göteborg och nästan obefintlig i Skåne.

Tabell: Prisutveckling bostadsrätter

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
Riket 2 3 -5
Storstockholm 2 2 -6
Centrala Stockholm 1 3 -6
Storgöteborg 1 3 -4
Centrala Göteborg 0 2 -4
Stormalmö 1 6 -2
Centrala Malmö 2 4 -2

 

Tabell: Prisutveckling villor

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
Riket -1 -1 -2
Storstockholm -1 0 -10 -1 0 -10
Storgöteborg -1 -1 -4 -1 -1 -4
Stormalmö -1 0 -1 -1 0 -1

 

Bild: Priser bostadsrätter

image

Bild: Priser villor

image

K/T-talet anger förhållandet mellan köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde, vilket ger en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än enbart köpesumman.

 

Foto: istockphoto
Fonder
Ny fart på techfonderna
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
DNB: Så stor kan Tele2:s extrautdelning bli
Olja
Oljan på årshögsta
Börsen
Uppåt efter rapporttät morgon
PA-skolan
Missa inte helgens kurser i PA-skolan
Analyser
Flera höjda riktkurser i analyserna
Försäkring
Se till att ha rätt försäkringsskydd på sportlovsresan
Analyser
Flera banker sänker Veoneer
Aktietips
Två heta köptipsOch två aktier du kan vänta med
Foto: istockphoto
Bostad
SBAB: Så mycket sjunker bopriserna de närmaste årenMen osäkerheten är stor
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendo: Hög takt sänkte resultatet
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Actic: Engångsposter tynger resultatet
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansrabatten 16,7 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rappprt
Astra slog förväntningarna
Rapport
Oriflame flaggar för lägre omsättningResultat i linje med preliminära siffror
Rapport
Mekonomen slopar utdelningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre än väntat för BetssonMen starten på 2019 är "utmanande"
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Försämrat resultat för HaldexFordonsunderleverantören höjer utdelningen
Rapport
Resultatlyft för Pandox
Asien
Mest uppåt i Asien
Insiders
Insiders som köpt aktier efter rapporterna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
Kronan stärks efter Riksbankens beskedFörlänger inte valutamandatet
Foto: Janerik Henriksson/TT
Räntan
Riksbanken rör inte räntanStår fast vid höjning andra halvåret
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
13/2
Trading Direkt: Veoneers rapport och makrospecial
Analys
Nordea: Hoist köpvärd trots besvikelser
Kommentar
Net Ents potential finns - men bakom mörka kasinomoln