Bostad Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 2 procent i september jämfört med föregående månad. Villapriserna sjönk 1 procent. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, stigit 3 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har sjunkit 1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 5 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 2 procent.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För september innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för juli-september jämförs med motsvarande viktade medelvärde för juni-augusti. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med april-juni.

Svensk Mäklarstatistik noterar att bostadsrättspriserna steg i september och att de var upp i alla tre storstadsområden. Tremånadssiffran visar också genom genomgående prisökningar, medan årssiffrorna alltjämt är på minus. Jämfört med förra årets rekordvolymer är antalet sålda bostadsrätter hittills cirka 6 procent färre i år.

Villapriserna sjönk i samtliga områden i september. Även jämfört med samma period förra året har villapriserna minskat i både storstadsområdena och riket. Antalet villaförsäljningar är hittills i år dock något fler än förra året, noterar Svensk Mäklarstatistik

”Det stora bostadsutbudet medför att köparna har fler objekt att välja på och att själva säljprocessen tar längre tid. Trots det sker det många försäljningar och bara mot rekordåret 2017 är volymerna lägre. En lugnare marknad gör att mäklarna har lättare att sätta mer korrekta marknadspriser och om vi tittar på skillnaden mellan utgångspris och slutpris så har skillnaden minskat under 2018 jämfört med 2017”, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att höstens bostadsmarknad hittills är rätt stabil.

”Att prisutvecklingen sker i sidled med bara en handfull procent under den absoluta toppnivån är ett styrketecken”, säger han.

Han säger att utbudet är stort när många nu vill sälja sina bostäder. Samtidigt hålls priserna ändå uppe av att fler säljare accepterar den rådande prisnivån i stället för att vänta.

”Det gör att priserna rör sig i sidled med en lägre andel osålda bostäder. Tack vare att andelen osålt minskar ökar inte utbudet på samma sätt i år som det gjorde förra året. Låga räntor och goda förutsättningar i övrigt gör att efterfrågan hittills har absorberat det stora utbudet på ett sätt som ger en stabilare marknad”, säger Erik Olsson.

Han säger vidare att utbudet i höst och vintern kommer att öka av både nyproducerade bostäder som säljs nu och av att de som tillträder nyproducerade bostäder måste sälja sin gamla bostad.

”Nu är det flera byggbolag som justerar ner priserna på nyproduktion. Det ökar deras försäljning, men pressar priserna nedåt på alla bostäder särskilt i områden med en stor andel prissänkt nyproduktion. Nyproduktion och successionsmarknaden är kommunicerande kärl både vad gäller utbud och prissättning. Prisreduktioner i nyproduktion ger spridningseffekter i det befintliga beståndet”, säger Erik Olsson.

I Stockholm har Erik Olsson Fastighetsförmedling haft fler visningsbesökare än vanligt och utbudet är nu något lägre än i fjol.

”I Stockholm har säljarna accepterat den rådande prisnivån så att prisutvecklingen rör sig i sidled med många försäljningar och en låg andel osålt”, säger Erik Olsson.

I Göteborg känns marknaden känns starkare än före sommaren men i Malmöområdet är det en ganska trög marknad, med färre visningsbesökare och mer avvaktande.

Andelen bostäder som säljs före visning är fortsatt förhållandevis låg. Runt 10 procent i Stockholm, lite mer 10 procent i Göteborg och nästan obefintlig i Skåne.

Tabell: Prisutveckling bostadsrätter

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
Riket 2 3 -5
Storstockholm 2 2 -6
Centrala Stockholm 1 3 -6
Storgöteborg 1 3 -4
Centrala Göteborg 0 2 -4
Stormalmö 1 6 -2
Centrala Malmö 2 4 -2

 

Tabell: Prisutveckling villor

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
Riket -1 -1 -2
Storstockholm -1 0 -10 -1 0 -10
Storgöteborg -1 -1 -4 -1 -1 -4
Stormalmö -1 0 -1 -1 0 -1

 

Bild: Priser bostadsrätter

image

Bild: Priser villor

image

K/T-talet anger förhållandet mellan köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde, vilket ger en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än enbart köpesumman.

 

Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Affär
ABB handelsstoppades efter försäljningsuppgifterHitachi nära köp av kraftdivisionen
Foto: Anders Wiklund/TT
Inflation
Inflationen lägre än Riksbankens prognosKan stoppa räntehöjning
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens analyser
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Notering
Så går det för konsultbolaget i premiären
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Affär
Stillfront i jätteaffärBetalas delvis med nyemitterade aktier
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
11/12
Trading Direkt: Bud på Ahlsell och turerna kring Brexit
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Redeye sänker Starbreeze till 40 öre
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Allt fler högutdelare efter kursfallen
Krönika
Hernhag: Min mentala strutsmodell
Analys
Carnegie: H&M-aktiens återhämtning högst överdriven
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Berenberg ser 100 procentig uppsida i Dometic
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Deutsche Bank: Astra Zeneca favorit i sektorn"Top pick" inför 2019
Aktietips
Tre heta köptipsOch fyra aktier du kan vara utan
Aktietips
DI ser köpläge i en av börsens säkraste aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Allt svalare förväntningar på bopriserna