Bostad Erik Olsson Bostadsindex, EOBi, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av, visar att visningsbesökarnas förväntningar på bostadspriserna åter stigit det senaste kvartalet.

Nettoandelen som tror på stigande kontra sjunkande bostadspriser har gått upp till 0 procent i maj från -19 procent i februari. I november låg det på +2.

” Trots att prisförväntningarna har ökat är förväntningarna fortfarande lågt ställda, och kombineras med oro för den egna ekonomin. På Erik Olsson upplever vi ändå bostadsmarknaden som balanserad och något stabilare än tidigare”, säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, i en kommentar.

Totalt sett är förväntningarna tillbaka på samma nivå som de har varit sedan marknaden stabiliserades i början av 2018 efter prisnedgångarna hösten 2017, om man undantar den tillfälliga pessimismen förra kvartalet.

Det är främst pessimismen som minskat. Enligt EOBi tror nu 23 procent på stigande bostadspriser det kommande året, något upp från 19 procent i februari. Andelen som tror på sjunkande priser har samtidigt minskat betydligt från 38 procent till 23 procent.

De flesta av dem tror på en måttlig prisnedgång, bara knappt 3 procent tror att bostadspriserna kommer att falla mer än 10 procent. 97 procent tror fortsatt att bostadspriserna det kommande året kommer att hålla sig inom +-10 procent från nuvarande nivåer.

Visningsbesökarna nu i genomsnitt kalkylerar med en rörlig bostadsränta på 4,02 procent när de räknar på sitt bostadsköp, en uppgång från 2,82 procent förra kvartalet.

Skillnaden mot faktiska bolåneräntor har fördubblats till 2,46 procent.

”Det är lite överraskande att kalkylräntan höjts så mycket samtidigt som Riksbanken signalerar att ränteökningarna blir både mindre och senarelagda”, säger Erik Olsson.

Det är samtidigt bra med en ordentlig marginal mellan den verkliga bolåneräntan och kalkylräntan som visningsbesökarna baserar sina bostadsköp på. Det gör bostadsköparna bättre rustade för lägre ränteavdrag och annat som kan göra bostadslånen tyngre att bära.

Det är också bra då visningsbesökarna planerar för en ovanligt hög belåningsgrad. Nu räknar endast 7 procent med att belåna mindre än 50 procent, vilket är gränsen för amorteringskravet, ned från 11 procent förra kvartalet. Det är därmed 93 procent som räknar med att påverkas av minst ett amorteringskrav. Andelen som tänkt sig låna över 70 procent, nästa gräns för belåningsgraden i amorteringskravet, har samtidigt ökat ytterligare till 75 från 66 procent.

Jämfört med i februari har visningsbesökarna vidare lite lägre förväntningar på den egna ekonomin. Nu tror netto 30 procent på en förbättrad hushållsekonomi det kommande året, ned från 41 procent förra kvartalet.

EOBi bygger på svar från drygt 500 personer som var på bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i anslutning till söndagen den 5 maj.

image

Placera
Experten: Tänk efter före och gör bättre aktieaffärer
Chatt
Hernhag: Tre bra svenska utdelare
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktier
Tre nya i Nordeas modellportfölj
Foto: istockphoto
Bolån
Höga förhoppningar på nya bolånesatsningen"Finns gott om utrymme för fler aktörer"
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Marginell uppgång avslutade börsveckan
Foto: Maskot/TT
Seniorlån
Familjeekonomen: Seniorlån fälla för äldreMen det finns både fördelar och nackdelar
Indien
Börsrally i Indien efter sänkt bolagsskattIndex upp över 5 procent på fredagen
Olja
Analytiker tvivlar på snabb återställning i Saudiarabien
Räntan
Riksbankschef: Farligt för Sverige att röra sig bort från Fed och ECB
20/9
Trading Direkt: Analys av olika index och sektorer
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Haldex rasar efter storägares försäljningHaldex ledning vill nu bli av med störste ägaren
Bolån
Bolåneutmanare bildar gemensamt hypoteksbolagÅlandsbanken, Ica Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners ska samarbeta
Foto: Maskot/TT
Kortbetalning
Nya regler för kortbetalningMobilt bank-id krävs för att betala på internet
Foto: istockphoto
Aktier
Disney populäraste "streaming-aktien"Nordnets sparare flyr Apple och Netflix
Analys
Carnegie: Köp det snabbväxande gamingbolaget
Oljan
UBS varnar för extremt låga oljereserverGör marknaden utsatt vid nya störningar
IPO
Airbnb vill till börsen nästa år
Placera
Handelsbanken: Så ska du placera i höst
Fond
Här är Blechers nya fondSka investera i börsens avknoppningar
Sektor
Danskes nya syn på fastighetsbolagenÄndrar rekommendationer efter analytikerbyte
Spara
Nu sänker toppaktörerna sparräntorna
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
Valueguard: Så mycket rörde sig bopriserna i augusti
Fed
Powell: Beredd att sänka ytterligare om det behövs
Pension
Så många gör aktiva premiepensionsval
Krönika
Hernhag: Vi måste våga vara offensiva i vårt sparande
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT