Bostad Trenden med stigande boprisförväntningar är bruten och visningsbesökarnas förväntningar på bostadspriserna sjunker tillbaka i början av 2020. Det visar Erik Olsson Bostadsindex, EOBi, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av,

Nettoandelen som tror på stigande kontra sjunkande bostadspriser det kommande året har minskat till 14 procent i februari från 24 procent i november. Trots nedgången är förväntningarna ändå klart högre än för ett år sedan, då EOBi var nere i -19.

”Den årslånga trenden med en större andel som har förväntningar på ökande bostadspriser är bruten och förväntningarna ligger på en nivå som är historiskt låg. Nedgången i EOBi förvånar oss eftersom vi på Erik Olsson tycker att marknaden är stark med höga slutpriser och snabba försäljningar”, säger Johan Nordenfelt, informationschef vid Erik Olsson Fastighetsförmedling, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tror att en förklaring till att prisförväntningarna sjunker kan vara att priserna har stigit under det senaste kvartalet.

”Trots att förutsättningarna fortfarande är väldigt goda med hög sysselsättning och exceptionellt låga räntor krävs det helt enkelt mer för att priserna skall stiga ytterligare nu”, säger Johan Nordenfelt.

Undersökningen visar också att visningsbesökarna kalkylerar med en klart lägre bostadsränta när de räknar på sitt bostadsköp, 2,78 procent jämfört med 3,22 procent för tre månader sedan.

”Den sänkta kalkylräntan kan bero på att ekonomin dämpas och inflationen är låg med snåla lönebud i avtalsrörelsen, samtidigt som Riksbanken själv räknar med ett par år utan räntehöjningar”, säger Johan Nordenfelt.

Vidare räknar visningsbesökarna med att belåna en större del av bostaden än tidigare, där 90 procent räknar med att låna över 50 procent och därmed påverkas av minst ett amorteringskrav.

”Att visningsbesökarna räknar med en högre belåningsgrad samtidigt som de baserar sina köpplaner på betydligt lägre kalkylräntor än förra kvartalet ökar risken på bostadsmarknaden genom att räntekänsligheten ökar”, säger Johan Nordenfelt.

Han menar att denna räntekänslighet gör att förnyade diskussioner om minskade ränteavdrag, som har samma effekt som en räntehöjning, kan oroa marknaden. Så länge som de skattemässiga förutsättningarna inte ändras räknar dock Erik Olsson Fastighetsförmedling med en fortsatt stabil och stark bostadsmarknad med rätt små prisförändringar.

EOBi bygger på svar från över 500 personer som var på bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i anslutning till söndagen den 9 februari.

Bild: Nettotal bostadspriser 12 mån

image

Chatt
Hernhag: Börsens bästa tillväxtbolagTre bra chansaktier för långsiktiga
Bostad
Mäklarfirmans bostadsindex faller"Lägre förväntningar på bopriser förvånar"
Börsen
Fortsatt uppåt på börsen
Börsen
Analytiker: Coronaviruset en lätt match för 800 räntesänkningar"Inte konstigt att allt går upp"
PPM
Skarp kritik mot premiepensionsutredningen
Foto: Shutterstock
Analys
Strategichef: Kinas ekonomi bromsar in 6 procent"Sticker hål på finansbubblan"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
"Ej troligt att USA köper andel i Ericsson"
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Hexpols vd får gå"Utvecklingen har inte motsvarat förväntningarna"
Börsen
Barclays spår fler vinstvarningar i spåren av coronaviruset
UBS tror på extrautdelning från Boliden
Folk på väg
Börspanelens expert till Kungsledens styrelse
14/2
Trading Direkt: Rapportbolag och teknisk analys
Aktie
SAS förlänger flygstopp till Kina"Kan kosta bolaget hundratals miljoner"
Premiepension
FI: Behåll max 15 PPM-fonder
Notering
Kurskollaps när Hudya debuterade på First North
Aktier
Experten: Tre favoriter bland förhoppningsbolagenGår ofta bättre än mogna bolag
Aktie
Train Alliance tecknades till 336 procent
Foto: Shutterstock
Teknisk analys
Tekniske analytikern: Börsen ska upp trots coronavirusetTipsar om bra placeringar just nu
Aktie
Så mycket ökade Clas Ohlsons försäljning
Foto: Pressbild
Rapport
Sämre för Astra Zeneca
Rapport
Tieto Evry slog förväntningarna
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Rapport
Bättre än väntat för Leo Vegas
Emission
5 procents rabatt i Teslas emission
Rapport
Ambea sänker utdelningen