Bostad Fastighetsmäklare räknar med att villamarknaden går in i en lugnare fas nu under det tredje kvartalet. Det visar Mäklarsamfundets kvartalsvisa undersökning Mäklarinsikt.

”Undersökningen visar att fastighetsmäklarna tror på en fortsatt stark marknad för både villor och bostadsrätter, men förväntningarna på stigande priser och ökad efterfrågan är betydligt lägre än vad de var inför årets andra kvartal. Att allt fler tror på en lugnare utveckling framåt beror främst på att vi nu i flera delar av landet börjar nå en smärtgräns för vad många kan betala med dagens låneregler”, säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen i en kommentar i ett pressmeddelande.

På småhusmarknaden räknar nu 39 procent av mäklarna med stigande priser under det tredje kvartalet, en kraftig nedgång från 65 procent förra kvartalet. 4 procent tror på sjunkande priser, upp från 1 procent föregående kvartal. 58 procent räknar med oförändrade priser.

På bostadsrättsmarknaden räknar 20 procent av mäklarna med stigande priser under kvartalet, en minskning från 37 procent föregående kvartal. 10 procent räknar med sjunkande priser, upp från 3 procent. Övriga 70 procent tror på oförändrade priser.

Vad gäller efterfrågan sjunker andelen som tror på ökad efterfrågan på småhus, till 49 procent från rekordhöga 74 procent föregående kvartal. På bostadsrättsmarknaden tror 25 procent av mäklarna på ökad efterfrågan, en nedgång från 40 procent.

Bild: Prisprognos bostadsrätter

image

Bild: Prisprognos småhus

image