Magnus Alfredsson: Tre fastighetsaktier att titta närmare på

Publicerad 2015-10-30 06:32

Aktietips Riksbankens duvaktiga hållning till ränteläget fortsätter att gynna fastighetsaktierna. Festen för aktieägarna fortsätter sannolikt därför ett tag till, skriver Privata Affärers Magnus Alfredsson, som också tipsar om tre intressanta aktier i sektorn.

Att äga fastighetsaktier har varit en klockren placering de senaste åren i en kombination av hög avkastning och låg risk. Så har det ju inte alltid varit – i tider av finanskriser brukar fastighetsbolagen anses som en högrisksektor. De som minns 90-talets krasch vet med sig att fastighetsbolagsaktier helt enkelt kan bli värdelösa när det krisar som värst.

Men nu är det sedan länge ett helt annat läge. Den mer eller mindre försvunna inflationen har tvingat Riksbanken att steg för steg sänka sin reporänta och marknadsräntornas har följt efter.

Och det finns absolut ingen annan bransch som tjänar så mycket på låga räntor som just fastighetsbolagen. Det beror först och främst på att för dessa bolag är räntekostnaderna på lånen den stora tunga kostnadsposten i resultaträkningen – lägre räntor medför helt enkelt lägre kostnader.

Det innebär också att de sk avkastningskraven på bolagens fastigheter kan dras ner, vilket i sig medför att värdet på fastigheterna kan skrivas upp. Substansvärdet i bolagen ökar alltså, vilket också attraherar investerarna.

Svenska fastighetsbolag är också i gemen välskötta med en hög grad av kostnadseffektivitet i kombination med låga eller mycket låga vakansgrader. Pressen på hyresnivåerna är i de flesta fall obefintlig – tvärtom gör den relativt starka ekonomiska utvecklingen i Sverige att hyrorna framför allt i storstäderna kan pressas upp med ett bättre förvaltningsresultat som följd i bolagen.

Aktieägare i fastighetsbolagen har även under 2015 kunnat känna sig som vinnare med en uppgång i snitt på över 10 procent plus i de flesta fall hyggligt generösa utdelningar. Frågan är naturligtvis nu om toppen är nådd – och att vi från nu får se kursutvecklingen plana ut eller till och med börjar tappa mark.

Delvis har vi ju redan fått en viss rekyl i fastighetssektorn från toppnivåerna under året, men nedgången är ju inte alls lika stor som index. Och det är inte konstigt eftersom insikten om att den låga räntan kommer bestå längre än väntat alltmer börjar sprida sig.

Och Riksbanken spädde med veckans räntebesked på förhoppningarna om en lång tid med historiskt låga räntor. Att den första amerikanska räntehöjningen kan vänta in på nästa år är också en trigger för fastighetsmarknaden.

För hugade investerare i fastighetsaktier finns här tre förslag med olika profil:

* Wihlborgs. Här har vi köprekommendation från Privata Affärer i slutet av augusti. Bäst långsiktig utveckling i sektorn tillsammans med en trevlig vana att alltid höja utdelningen gör detta till en aktie med en lägre relativ risk än snittet.

* Balder. Explosiv kursutveckling senaste åren tack vare återinvesteringar i stället för utdelningar som givit bra avkastning. En stor andel bostäder ger lägre risk.

* D. Carnegie. Nykomling på börsen som satsar i miljonområdena. Genom att bygga om lägenheter när hyresgäster flyttar kan hyrorna höjas efterhand och givet de låga räntorna ser det ut att bli en bra affär. Högre risk, men klart intressant affärsidé.