Politik Riksdagen röstade på onsdagen för att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson blir ny statsminister i Sverige. Men redan i eftermiddag riskerar regeringens budget att röstas ner. 

Det ser ut som att högerpartierna kommer att få igenom ”vissa justeringar” i regeringens budget, i praktiken handlar om knappt 10 miljarder kronor. Det sade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vid en pressträff på onsdagen, efter att riksdagen röstat för att hon blir Sveriges nya statsminister.

”Min bedömning är att helheten av budgeten till största delen kommer att vara vår politik. Det kan jag styra på”, sade hon.

Senare på onsdagseftermiddagen kommer riksdagen att rösta om budgetramarna för 2022, men där har regeringen inte lyckats samla tillräckligt stöd. Centerpartiet meddelade på onsdagsmorgonen att de kommer att rösta på sin egen budget och därmed samlar budgetförslaget från M/KD/SD flest röster.

Som det ser ut nu kommer Magdalena Andersson därmed som ny statsminister att få styra med oppositionens budget. Den skiljer sig från regeringens bland annat genom ett ytterligare jobbskatteavdrag på 8 miljarder kronor. I regeringens förslag skulle skattesänkningar även gå till sjuka och arbetslösa.

Totalt handlar det om 20 miljarder kronor som omfördelas i regeringens budget om sammanlagt 74 miljarder kronor för 2022.

Enligt Magdalena Andersson handlar det i stället alltså om knappt 10 miljarder kronor, efter vissa ”tekniska justeringar”.

”Dessutom, det är tio månader kvar till nästa val och jag vill använda varje dag till det att göra förbättringar…Jag har ett viktigt budskap till svenska folket. Vill man ha mer ordning och reda ska man rösta på S, rösta på mig i september nästa år”, sade hon.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund kunde tidigare på onsdagen inte svara på om de vill vara kvar i regeringen eller inte, om regeringens budget inte går igenom. Då skulle de bland annat styra på sänkt bensin- och dieselskatt, tvärtemot deras politik.

Magdalena Andersson sade att ”det är upp till varje parti att fatta sina beslut” och att ”vi får se hur länge de behöver fundera”.

Hon ville inte säga om hon var besviken på Centerpartiet för att de valt att inte ställa sig bakom regeringens budget, utan betonade att Centern aldrig lovat att göra det.

Magdalena Andersson kommer på fredag att läsa upp sin regeringsförklaring och ministerlista i riksdagens kammare. Skifteskonselj hålls sedan samma dag.