Placeringar Frågan om placeringar med hållbarhetsinriktning ger bättre eller sämre avkastning eller inte har länge debatterats. Men studier visar nu att placeringar med hög ESG-rating inte behöver påverka portföljers resultat negativt. I stället har det en positiv eller neutral effekt på historisk avkastning globalt.

Det som på svenska ofta kallas för ”hållbara” placeringar förkortas på engelska till ESG-investeringar där ESG står för Environmental, Social And Governance.

Men ESG-investerare behöver inte kompromissa gällande avkastning, utan i stället kan en screeningstrategi baserad på ESG-rating faktiskt höja ESG-profilen utan att minska riskjusterad avkastning för både passiva och aktiva smart beta-portföljer. Det sade Francois Millet, strategi-, ESG- och innovationschef på Lyxor Asset Management, på ett seminarium.

Det har under en längre tid debatterats om hållbara investeringar leder till sämre avkastning eller inte, samtidigt som inflödena till både passiva och aktiva ESG-fonder accelererar världen över. Enligt Lyxor motsvarade hållbart investerat kapital, inklusive både aktivt och passivt förvaltade ESG-fonder, mer är 31 triljoner dollar i slutet av 2018, en ökning med 34 procent sedan 2016.

Francois Millet hänvisar till en studie som visat att uteslutningspolicys baserat på företags ESG-rating inte behöver påverka portföljers resultat negativt, i stället menar han att ESG-faktorn har haft en positiv eller neutral effekt på historisk avkastning globalt.

För riskfaktorportföljer förbättrades avkastningen i de flesta fall vid användningen av ett ESG-filter, även på riskjusterad basis.

En ESG-avgränsning leder dock till en obalans avseende länder och sektorer, och kan även leda till ökad riskexponering.

Studien visade att ESG-portföljer tenderar att undervikta regioner såsom USA och tillväxtmarknader medan en övervikt noterades inom Europa och Stillahavsområdet. Inom sektorer noterades en övervikt mot IT och industrier medan finans och energi-sektorn underviktades.

Francois Millet påpekade också att mindre företag tenderar att falla bort vid en ESG-avgränsning:

”Vid en mer aggressiv approach till ESG-betyg i en global portfölj kommer man att exponeras mot en betydlig övervikt av storbolag, eftersom att större företag är mer organiserade och har resurser som mindre bolag inte har”, sade Francois Millet och påpekade att denna viktning mot storbolag framförallt var noterbar på tillväxtmarknader.

Samtidigt noterades att ju högre ESG-betyg, desto högre pris hade aktien sett till bokfört värde. Genom att exkludera bolag med lägre ESG-betyg smalnades därmed urvalet av till dyrare bolag med ett högt marknadsvärde.

”Jag tror att detta bara är början, detta enorma inflöde till ESG-fonder kommer att skapa en värderingsreaktion på aktier till slut. Det bör vara rimligt att inom ett par år kommer vi se att aktier med högre ESG-betyg kommer att handlas till en premie, i likhet med att dagens kvalitetsaktier som har stabila balansräkningar och inträdesbarriärer handlas till en premie nu”, sade han.

ESG interagerar i en hög grad med redan existerande riskfaktorer, men skapar ingen ytterligare alfa, sade Francois Millet.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum