Jonas Bengtsson, Svante Bergström och Martin Källström på Lynx Asset Management.

Årets Fond Sveriges äldsta och mest kända hedgefond gav en stabil avkastning på 36 procent under 2022. Nu kan Lynx lägga titeln Årets Fondbolag till den redan välfyllda prissamlingen. Här är alla vinnarna i 2022 års upplaga av Årets Fond.

Lynx Asset Management vinner utmärkelsen Årets Fondbolag med följande motivering: ”Bolagets matematiska modeller breddar sparportföljer och bidrar till avkastning även i tuffa tider”.

Den trendföljande hedgefonden Lynx skapades redan 1999 och förvaltar i dag över 7,5 miljarder dollar.

 – Vi är en systematisk förvaltare. Det betyder att löpande köp- och säljbeslut fattas av matematiska modeller i stället för av människor. Våra förvaltare och analytiker fokuserar på att förfina strategin genom att utveckla nya modeller eller utöka antalet marknader, säger Martin Källström, partner och senior managing director.

Men det är inte bara Lynx som prisas i Årets Fond. Årets Sverigefond blir för första gången Case All Star som slog index med cirka 15 procent.

”Defensivt försvarsspel gör idrottsstjärnornas fond till en långsiktig vinnare”, lyder juryns motivering.

Case All Star tappade visserligen knappt 8 procent under 2022, men det är betydligt bättre än Stockholmsbörsen som föll med 23 procent. Tillsammans med en fin riskjusterad avkastning de senaste tre åren räckte det till vinst i kategorin Sverigefonder.

– Jag är nog lite försiktigare än andra. Under 2022 var det rätt, säger Tom Andersson som med ett förflutet som ränteförvaltare beskriver sig själv som en försiktig general. 

Bolaget Case grundades redan 2004 av en samling entreprenörer, för att erbjuda kapitalförvaltning åt privatpersoner, idrottsstjärnor, företagare och entreprenörer.

Störste ägare blev den tidigare världsettan i tennis, Stefan Edberg. År 2015 anslöt ytterligare en välkänd idrottsprofil, det tidigare hockeyproffset Nicklas ”Lidas” Lidström.

Spiltan Aktiefond Småland får priset Årets Småbolagsfond med motiveringen ”en spännande fond för långsiktigt småbolagssparande”.

Mindre verkstadsbolag med starka huvudägare är kärnan i fonden som precis som namnet antyder framför allt placerar i Småland.

– Det som karakteriserar det småländska är de entreprenörsdrivna, små och medelstora bolagen, ofta med en stark huvudägare i grunden och en lång historik. Affärsmodellerna är sunda, enkla och begripliga, säger förvaltaren Pär Andersson.

PineBridge Global Focus Equity får priset Årets Globalfond. ”Fokuserar med framgång på ett mindre antal kvalitetsaktier”, lyder juryns motivering.

Fonden lyckades hitta fin avkastning, samtidigt som fonden är en artikel 8-fond. Det innebär att den har till uppgift att främja hållbarhet, även om den inte har hållbarhet som ett övergripande mål.

 – Vi investerar i bolagens positiva förändringar och utveckling. Vi träffar många bolag varje år och får insyn i de bästa verksamheterna. säger Robert Hinchliffe som sköter fonden sedan 2012.

Årets Tillväxtmarknadsfond heter Nordea Stabila Aktier Tillväxtmarknader och är enligt juryn ”en tillväxtmarknadsfond att hålla i handen, även i utmanande tider ”.

Juryn har tagit fasta på att fonden levererat ett starkt resultat, inte bara under 2022. Nordea Stabila Aktier Tillväxtmarknader fokuserar på stabilitet samt på att erbjuda lägre volatilitet än marknaden, och juryn tror att den levererar även framöver då marknaderna är fortsatt osäkra.

 – Vi föredrar högkvalitativa, defensiva aktier i bolag med stabila underliggande fundamenta, som handlas till rimliga värderingar, säger Claus Vorm som förvaltar tillsammans med Robert Næss.

Årets Hedgefond 2022 är long/short-fonden Alcur som har hållit stilen i vitt skilda marknadslägen.

”Vinst för tredje året för lågriskfonden som stigit stadigt i både rally och börsras”, motiverar juryn utmärkelsen.

Fonden är upp drygt 35 procent på tre år.

– Det är lite över våra egna mål, säger Johan Klevby som tillsammans med Erik Eikeland, Wilhelm Gruvberg och Mikael Holm utgör Alcurs förvaltarteam.

 Avkastningen 2022 blev drygt 8 procent, mycket tack vare en lyckosam start på året.

– Både 2020 och 2021 var väldigt speciella börsår, först pandemin följt av kraftiga stimulanser och extrem likviditet med exceptionellt låga räntor. Under slutet av 2021 hade värderingarna nått en nivå som vi inte sett på lång tid, säger Johan Klevby.

Fidelity FAST Global får priset Årets Uppstickare. Juryns motivering lyder: ”En riktigt aktiv förvaltare som hittat sin egen väg till hög avkastning”.

Fast står får Fidelity active strategy och är en globalfond med blankningsmöjligheter. Förvaltaren Dmitrij Solomachin väljer det impopulära och udda, och är aktiv med blankningar. Det har lönat sig och avkastningen under 2022 landade på 33 procent. Solomachin värjer sig dock mot likheten med en hedgefond.

– Jag tar långa och korta positioner, men det mesta i portföljen har lång exponering och den totala marknadsexponeringen är alltid runt 100 procent, säger han.

Årets Fond har delats ut sedan 2003 och är den största oberoende fondutmärkelsen i Sverige. Juryn bedömer avkastning och risktagande under 2022 samt tre år tillbaka. Fonderna får inte ha bytt förvaltare under perioden och måste finnas tillgängliga på minst ett stort fondtorg.

Juryn består av Fredrik Lindberg chefredaktör Placeringsguiden, Sofia Ullerstam, fondskribent Privata Affärer, Karl Wahnberg, analyschef Indecap och Tobias Kohl, fondanalytiker Indecap.

Läs mer om Årets Fond i Privata Affärer nummer 2 2023 som kommer ut till prenumeranterna denna vecka.