Sektor Bättre försäljning än väntat från den kanadensiska marknadsledaren Aurora, vars försäljning av lågpriscannabis följts av positiva analyser med prognoser om starka framtida kassaflöden, har renderat i rejäla uppställ för aktier i cannabisbranschen de senaste handelsdagarna.

Aurora Cannabis fortsatte rusa med 53 procent på måndagen, efter att fredagens rapportreaktion blivit 70 procent upp för aktien. På två handelsdagar har den New York-handlade aktien stärkts från 6:62 dollar till 17:10 dollar. Lyftet fortsatte också in på tisdagen, där aktien steg med ytterligare 15 procent i förhandeln.

Bolaget har likt branschen i övrigt staplat rapportbesvikelserna ovanpå varandra sedan cannabisvågen sköljde över New York-börsen under 2018, ett år då drogen legaliserades på federal nivå i USA. Kursgraferna är dock fortsatt en deppig läsning för ägarna som varit med från början – Auroras aktie är ned med runt 80 procent sedan den kurstopp som följde hajpen vid New York-noteringen 2018.

I rapporten för det första kvartalet redogjordes efter stängning på torsdagen en försäljning stärkt av en satsning på lågpriscannabis, som går en match med svarta marknadens betydligt billigare hasch.

Cannabis handlas trots legaliseringen kring halva priset i Nordamerika jämfört med den lagligt handlade motsvarigheten, vilket kommit att bli en mer svårknäckt nöt än vad branschens i huvudsak kanadensiska aktörer hoppats på.

Sammantaget var Auroras omsättning klart bättre än väntat i kvartalet, kostnaderna under bättre kontroll och trots att förlusten fortsatt var djup föll rapporten i god jord hos både investerare och analytiker.

Analytikerfirman Ladenburg Thalman skrev i en analys med köpråd att Aurora är på väg mot solida kassaflöden för verksamheten som helhet bara via den starka positionen i den kanadensiska marknaden. Ladenburg varslade dock om att det oklokt att bedriva någon utvidgad satsning mot USA givet att regleringsläget där fortsatt är svårnavigerat.

Legaliseringen har inte följts av en uppluckring från federala läkemedelsmyndigheter, vilket inneburit att många konsumentvarumärken varit tveksamma eller backat tillbaka från satsningar på saluförandet av cannabinoida produkter.

Flera andra cannabisaktier har hängt med i uppsvinget, där bland Canopy Growth stigit med 15 procent sedan i fredags. Läkemedelsbolaget Tilray, som producerar medicinsk marijuana, har handlats upp med 10 procent.

Danska Stenocare, verksamma inom medicinsk cannabis, har stigit från 26,5 kronor per aktie till 41:80 kronor sedan fredagen. Stenocare genomförde i måndags listbyte till First North från Spotlight. På tisdagen var aktien upp med 11 procent.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar