Gästkommentar Den amerikanska 10-årsräntan noterades i går på den högsta nivån på ett år. Det innebär också att börsen gått in i en ny fas där stigande långräntor ökar risken för en korrektion, menar Erik Lundkvist, förvaltningschef på Coeli Asset Management som dock ser eventuella nedgångar som köplägen för aktieinvesterare.  

Hopp om våren, vaccinationer och för(?) kraftiga amerikanska stimulanser har fått börserna att rusa till nya rekordnivåer. USA stimulerar betydligt kraftigare än övriga västvärlden och Bidens administration förväntas snart få igenom ytterligare ett stimulanspaket på upp till smått ofattbara 1 900 miljarder dollar (9 procent av BNP).

Från att tidigare ha hyllat alla tänkbara stödåtgärder växer oron hos marknadens aktörer för att USA kanske tar i för mycket och att åtgärderna riskerar att skapa överhettning av den amerikanska ekonomin mot slutet av året.

Risken för överhettning och med tiden ökande inflation är en risk som finns i USA men inte här i Europa då både stimulanserna och förväntningarna på tillväxt är betydligt lägre. Därför är den viktigaste faktorn för börsen under året, vid sidan av pandemin, de amerikanska långräntorna. De två främsta anledningarna till att världens börser har utvecklats så starkt är att:

1. Flertalet av bolagen förväntas återhämta sig snabbt efter att vaccinen tagit udden av pandemin. När vinsterna tar fart kommer bolagen växa in i de ovanligt höga värderingarna, Börsen kan då stiga samtidigt som värderingarna faller.

2. Räntorna förväntas vara historiskt låga under en betydligt längre period än vad som var väntat före pandemin. Aktier som tillgångsslag är då attraktivare i relation till räntor och förtjänar därmed en högre värdering.

I takt med att fler vaccineras och att våren närmar sig ökar sannolikheten för den så efterlängtade återöppningen av världen och den ekonomiska återhämtningen ska då ta fart.

Högre tillväxtförväntningar har inte bara fått aktier att rusa utan att även fått den amerikanska 10 åringen att stiga. Under natten tog den ett rejält skutt upp över 1,3 procent för första gången sedan slutet av februari förra året.

Det är naturligt att långräntan stiger när tillväxtförväntningarna stiger. Men desto mer som räntan stiger ju mer påverkar det värderingen på aktier. Det har även stor påverkan på börsklimatet hur snabbt räntan förändras. Sker det långsamt har aktiemarknaden tid att anpassa sig medan effekten riskerar att bli stökigare om räntan stiger snabbt.

I och med att den amerikanska tioåriga statsobligationen steg över 1,3 procent under gårdagen är börsen inne i en ny fas. Inom spannet 1,3-1,5 procent ökar risken för en korrektion på börsen och skulle den stiga markant över 1,5 procent i närtid ökar risken avsevärt.

Fortsätter räntan att stiga, men i långsammare takt är riskerna betydligt lägre. Faller börserna är det de räntekänsliga och högt värderade bolagen som teknologi som har högts fallhöjd.

Vi har positionerat våra kunders portföljer med en övervikt mot aktier sedan det andra kvartalet förra året och den positioneringen består. De största anledningarna till vår positiva syn är att både konjunktur- och börscykeln är ung. En björnmarknad på börsen sker när bolagens vinster är på väg ned, inte upp.

Däremot förväntar jag mig betydligt mer skakig resa på börsen framöver med fina köplägen för den som har is i magen.

10-aring

Av: Erik Lundkvist, förvaltningschef Coeli Asset Management

Analys
UBS: Volvos problem med leveranskedjan underskattasAktien frikopplad från grundläggande cykliska trender
Fondspararna flyr från hållbar energiBreda Sverigefonder och globalfonder lockar
Foto: AP/TT
Wall Street
Minusöppning i New York
30/3
Trading Direkt: Bornold om "gråhandeln" i Klarna
Börsen
Fortsatt uppåt på börsen
Konjunktur
Berenberg: Mer optimistiska om Europa trots ny vågBNP på förkrisnivå 1 kvartalet 2022
Analys
Immunovia: ABG upprepar sälj efter valideringsresultatMen aktien stiger på börsen
Konjunktur
Analytiker: Sverige i startblocken när restriktionerna lättasTillväxtkraft som bara väntar på att få släppas lös
Sektor
Vätgas: Barclays spår 150 gånger större sektor år 2030
Foto: Hasse Holmberg/TT
Undersökning
SBAB: Allt fler tror på högre fritidshuspriser i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktierekar
Valuta
Hammer: Räkna med säsongsmässig motvind för kronan"Successivt sämre för kronan"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Ratos sålde aktier till fondbolag
Aktie
Ny storblankare in i Alfa Laval
Foto: Shutterstock
USA
Biden satsar massivt på vindkraftSka ge el till 10 miljoner hushåll
Räntan
Fed-guvernör: Vi är långt ifrån att höja räntan
Foto: Shutterstock
Placera
SEB: Fyra bolag med bubblande potentialFynd bland eftersläntrande aktier
Aktier
Renewcell in på Paretos småbolagslista
Kryptovalutor
Visa tillåter kryptovaluta
Foto: Mediabild / TT
Deklarera
Skatteverket: Här kan du lämna pappersdeklarationTillfälliga brevlådor på 40 platser runt om i landet
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Krönika
Hernhag: Bra bolagsbyggare jag vill rygga
Aktietips
Börsveckan: Köpvärda aktier i omsorgssektorn
Aktie
AFV: Thunderful köpvärd trots svagt kvartalVäntas vända till det bättre
Aktie
Di: Därför ska du sälja AdapteoVarning för priskrig och myndighetskrav