Gästkrönika Marknaderna befinner sig i en konsolideringsfas sedan början av september, inte i en ny nedgångsfas. En ny konjunkturcykel startade under krisen i våras och med ett tillgängligt virusvaccin kommer återhämtningen att överraska positivt. Vi har positionerat portföljerna för stigande börser och kommer när det bjuds möjligheter, att öka aktievikten på tydlig marknadssvaghet och sälja när marknaden utvecklats allt för starkt, skriver Coeli Asset Managements kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist i en gästkrönika.

När det under slutet av februari blev allt tydligare att coronaviruset inte längre var ett nationellt kinesiskt problem utan en global angelägenhet, föll börserna kraftigt under fyra veckor med start den 24 februari.

Börserna vände kraftigt upp från och med den 23 mars som ett resultat av hyperstimulativa centralbanker. Tillsammans med stora statsstöd och kontinuerliga tecken på att utvecklingen av vaccin gick framåt fortsatte börserna att stiga till och med månadsskiftet augusti-september. Börserna, med teknologibolagen i förarsätet, gick så starkt att de bröt igenom tidigare rekordnoteringar.

”I konsolideringsfas”

Den marknadssyn som vi sedan dess kommunicerat är oförändrad. Vår syn är att marknaderna sedan början av september befinner sig i en konsolideringsfas, inte i en ny nedgångsfas. Vi har förväntat oss att denna konolideringsfas kommer ha stora svängningar på börsen, så stora som plus minus 15 procent.

Under de senaste dagarna har börserna fallit tungt. Antalet nya smittade i Europa har ökat allt sedan sommarsemestrarna gick till ända och människor återgick till skolor och arbetsplatser.

Under onsdagen skärpte både Tyskland och Frankrike reglerna kraftigt för att minska smittspridningen. De nya restriktionerna innebär bland annat nattliga utegångsförbud, stängda restauranger och barer samt att nationellt resande begränsas.

”Två faktorer styr börsutvecklingen”

Det rör sig dock inte om den typen av total nedstängning som flera länder hade under våren. Skolor, fabriker och kontor håller öppet och de båda ledarna är noga med att kommunicera att skadorna på ekonomin ska minimeras. Hårdare restriktioner väntas i flera länder, då smittspridningen även har ökat kraftig i andra europeiska länder som exempelvis Storbritannien, Spanien och Italien.

Utöver den ökade smittspridningen är det i huvudsak det amerikanska presidentvalet på tisdag samt framtagandet av vaccin som styr börsens utveckling. Bolagens rapporter för det tredje kvartalet har generellt motsvarat förväntningarna men som väntat har guidningen för 2021 varit sparsam då osäkerheten fortfarande är hög.

Utvecklingen av vaccin fortsätter i en imponerande takt och bakslagen har varit få. Förväntansbilden när vaccin kommer vara tillgängligt för de stora massorna har skjutits fram något jämfört med de mest optimistiska prognoserna för några månader sedan.

”Krispaket får effekt först om några kvartal”

Utan större negativa nyheter förväntas ett vaccin vara tillgängligt i USA i stor skala under det andra kvartalet och eventuellt något senare i Europa. Viruset är nytt och ingen vet säkert hur pandemin kommer utvecklas nu när det norra halvklotet närmar sig vinter. Om utvecklingen är lik traditionella influensavirus kommer det värsta att vara passerat först i februari. Därför är det så viktigt med nya stimulanser, både för att motverka de ekonomiska konsekvenserna av ökade restriktioner och därefter för att bidra till återhämtning under nästa år.

EU:s gemensamma krispaket förväntas inte börja ge effekt förrän om några kvartal så därför får vi fortsätta att förlita oss på nationella satsningar ännu en tid.

Det har sannolikt inte undgått någon att det är presidentval i USA så snart som på tisdag. Sammanvägda opinionsundersökningar och vadslagningsodds ger högst sannolikhet för en blå våg, det vill säga att före detta vicepresident Joe Biden vinner Vita huset och att demokraterna återtar majoriteten i senaten och därmed majoriteten i kongressens båda kamrar.

”Osäkerhet kring nytt stimulanspaket”

Biden har en ambitiös reformagenda som bland annat innehåller ett kraftigt stimulanspaket på upp mot 3 procent av BNP för 2021. Med demokratisk majoritet i kongressen kommer stödpaketet röstas igenom. Mindre sannolikt valresultat, men negativt för möjligheterna att få genom behövlig stimulans, skulle vara om Biden vinner men att republikanerna behåller majoriteten i senaten eller ett jämt val utan tydlig vinnare.

Även om både Biden vinner och demokraterna återtar majoriteten i kongressen råder det osäkerhet om den avgående administrationen kommer godkänna stimulanspaketet redan i år eller om det kommer få vänta tills när den nya administrationen tar över den 20 januari nästa år.

”Ökar aktievikten på tydlig marknadssvaghet”

Vår tro är inte att de senaste dagarnas börsoro är början på en ny större börsnedgång utan vår marknadssyn är oförändrat konstruktiv. Vår bedömning är att en ny konjunkturcykel startade under krisen i våras och med ett vaccin tillgängligt under nästa år kommer den konjunkturella återhämtningen överraska positivt.

Viktigast i närtid är det amerikanska presidentvalet, en blå våg skulle vara positivt för börsen medan ett resultat utan en tydlig vinnare eller Bidens stimulansplaner hindras av en republikanskdominerad senat skulle vara negativt. Vi har positionerat portföljerna för stigande börser och kommer när det bjuds möjligheter, att öka aktievikten på tydlig marknadssvaghet och sälja när marknaden utvecklats allt för starkt.

Av: Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef, Coeli Asset Management

 

Gästkrönika
Lundkvist: Ny börsoro ger köpläge för den långsiktige
Foto: Shutterstock
Fonder
Månadens fonder: Nu väljer spararna grön energi
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Börsen
Slagigt på börsen
Rapport
BHG på väg mot 10 miljarder i omsättning"Coronan påverkar positivt"
Foto: Richard Drew/AP/TT
Rapport
Spotify tappade över 400 miljoner kr29 procent fler aktiva användare
Riksbanken förbereder egen swish-tjänstKontanthanteringen på rekordlåg nivå
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiestrategen: Botten nåddes under andra kvartalet"Men frågan är hur snabb och hur kraftfull uppgånger blir"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Spara
Riksgälden höjer insättningsgarantin
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Boränta
Nordea sänker flera bundna bolåneräntor
Rapport
Nokia ungefär som förväntatSänker prognosintervall
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Skanska gör storinvestering i Beverly Hills
Foto: istockphoto
Asien
Övervägande nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Blodrött i New York
Aktie
Actic stänger i TysklandFörlorar 8 miljoner kr per månad
Aktier
SEB: Fem aktier som gynnas av hemmatrenden"Saker är viktiga, upplevelser är oviktiga"
Placera
Affärsvärlden: Ett medicinteknikbolag att köpa
Foto: istockphoto
Bluffbolag
35 nya bluffbolag i oktober på FI:s varningslista
KI-barometern
Oväntat stark konjunktur i oktober
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Rapport
Hexagon: Bästa kvartalet hittills"Tillväxten i Kina 18 procent"
Rapport
Starkt resultat från Boliden
Foto: Gorm Kallestad/TT
Rapport
Full fart på Bilia