Gästkrönika Virusspridningen har på nytt tagit fart och hur osäkerheten kring det amerikanska presidentvalet kan också stöka till det på marknaden. Men för de som har längre investeringshorisont än ett kvartal eller två ser framtiden ljus ut. Vid en större korrektion på börsen kommer jag därför vara köpare, skriver Coeli Asset Managements kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist i en gästkrönika.  

Under den rekordsnabba panikfasen tidigt i våras som endast varade under fyra veckor, föll både Stockholmsbörsen och den amerikanska börsen med drygt en tredjedel i värde. Därefter vände börserna tvärt upp och fortsatte till nya rekordnivåer fram till slutet av augusti. Drivkrafterna är väl kända, historiskt stora stimulanser från både stat och centralbank samt förhoppningar om att på rekordtid ta fram ett fungerande vaccin.

Den 2 september varnade jag för en börskorrektion i artikeln ”Har marknaden tappat kontakten med verkligheten? Det är givetvis mer tur än skicklighet att träffa rätt precis på dagen. Känslan under sommaren var att det hela tiden blev lite bättre; med nya stimulanspaket, avtagande virusspridning i Europa och att de ekonomiska konsekvenserna inte riktigt blev lika illa som väntat.

Den senaste månaden har känslan varit den motsatta. Virusspridningen har på nytt tagit fart i Europa och återhämtningen har tappat fart. I augusti fanns det i förväntansbilden att demokraterna och republikanerna inom kort skulle komma överens om ännu ett kraftigt stimulanspaket. Sannolikheten minskade ju längre tiden gick och än mer när Donald Trump och den av republikanerna dominerade senaten deklarerade att de avser att ersätta den nyligen avlidna domaren Ruth Bader Ginsburg i den amerikanska Högsta domstolen redan före presidentvalet den 3 november.

Sist men inte minst har Trump till mångas förfäran (läs även ledande republikaner) aviserat att det inte är säkert att han kommer lämna makten frivilligt vid en valförlust. Detta har ökat risken för en konstitutionell kris vid en jämn valutgång, vilket skulle vara värsta tänkbara scenario för börsen.

Opinionsundersökningarna ger demokraternas kandidat Joe Biden ett visst övertag och spelbolagens oddssättning indikerar samma riktning, framför allt sedan Trumps minst sagt kaotiska framträdande under den första presidentvalsdebatten i tisdags. Osäkerheten är därmed onekligen stor i närtid vilket medför att risken för marknadsturbulens kommer förbli hög under det fjärde kvartalet. 

Vid en större korrektion på börsen kommer jag dock vara köpare.

Anledningen är att för oss som med längre investeringshorisont än ett kvartal eller två ser framtiden ljus ut. En ny konjunkturcykel föddes ur krisen i våras vilket är positivt för riskfyllda tillgångar som aktier. Det största hotet mot en kraftig konjunkturell återhämtning är givetvis att de covid-19-vaccin som är under utveckling antingen försenas kraftigt, inte visar sig vara tillräckligt effektiva eller har för stora sidoeffekter. Det skulle kunna skapa stor ekonomisk skada.

Vi närmar oss även vinter på det norra halvklotet och vi vet mycket lite om hur det kommer att påverka virusspridningen. Det är dock onekligen positivt att hela 43 vaccin testas kliniskt på människor och inte mindre än elva vaccin är i fas tre. Historiskt sett godkänns närmare fyra av fem vaccin som har nått fas tre. Även om hastigheten som covid-19-vaccinen tagits fram med sannolikt medför större risker och lägre godkännandegrad, är ändå förutsättningarna goda för att fungerande vaccin ska finnas tillgängliga i stora volymer under första halvan av nästa år.

Den största anledningen till att jag har en mer positiv syn på det kommande året än vad som är inprisat i dagens aktievärderingar, är att med ett fungerande vaccin kommer historiskt stor uppdämd efterfrågan släppas lös och potentiellt skapa en mini-boom. Marknadens förväntansbild, att den amerikanska ekonomin kommer växa med 4 procent, kan potentiellt överträffas med upp till 2 procentenheter.

Normalt, och framför allt i USA som till skillnad mot Europa har ett betydligt svagare socialförsäkringssystem, sjunker hushållens inkomster under en lågkonjunktur. Men istället har hushållens inkomster ökat kraftigt i år samtidigt som nedstängningen bidragit till att hushållens sparande aldrig någonsin varit så högt i modern tid. Även om stimulanspaketet inte kommer genom kongressen före valet kommer det att godkännas kort därefter.

I Europa syns liknande effekter men de är inte lika tydliga som i USA. När återhämtningen breddas kommer bolag i fler sektorer gynnas, vilket kommer vara positivt för värderingarna och skapa förutsättning för stigande aktiemarknader.

Vid sidan av pandemin är normalt det största hotet för en konjunkturell återhämtning att centralbankerna stramar åt och börjar höja räntorna för tidigt. Den risken har kraftigt minskat sedan centralbanker med amerikanska Federal Reserve i spetsen blivit mer flexibla i sin syn på inflationsmålet och i högre grad kommer fokusera på sysselsättning.

Av: Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef Coeli Asset Management

Chatt
Hernhag: Bolagen där utdelningsfest väntasOch en aktie du alltid ska undvika på börsen
Gästkrönika
Lundkvist: Efter regn kommer solskenKöpläge om det kommer en större korrektion
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Bank o America: Evolution "dubbel vinnare"
Analys
DNB: Högre metallpriser höjer Bolidens vinst
Pandemin
Analytiker: Svårt behålla riskviljan när Trump fått covid
2/10
Trading Direkt: Fokus på virusoro och oljepriset
Börsen
Trumps smitta sänker Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens rekordmånga nya köprekar
Fonder
Techförvaltarens nordiska favoriter
Covid-19
Trump smittad av covid-19Börsterminerna dyker efter beskedet
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analyser
H&M: Många höjda riktkurser efter rapporten
Aktie
ABG har hjälpt till att hålla Readlys kurs uppe
Bostad
Booli: Undantagen där bostadspriserna sjunkerSpår stillastående priser i höst
Aktie
Skandalomsusade Nikolas aktie rusadeSom mest upp över 30 procent efter ledningslöften
Aktie
Climeon tog in kvarts miljard
Foto: AP/TT
Wall Street
Nasdaq ledde uppgången på Wall Street
Foto: Shutterstock
Nordeas marknadssyn
Nordea behåller aktieövervikten”Ser bortom kortsiktigt brus”
Foto: istockphoto
Aktier
Två nya i Pareto-portföljenOch två som åker ut
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Boränta
Chefekonomen: Ska mycket till för markant högre boräntorPandemin håller kvar boräntorna på låg nivå
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Miljardvinst för H&MResultatet klart bättre än väntat
Riksbanksprotokollet
Skingsley: Sikten framåt fortsatt mycket dålig
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Boräntan
Danske sänker bundna boräntor
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sektor
Uppgifter: Telenor förhandlar om uppköp av Tre