Lundin Petroleums Barents-plattform.

Analys ABG Sundal Collier har halverat sin uppskattning av årets genomsnittliga oljepris, men då oljebolaget Lundin Petroleum har en i grunden stabil balansräkning, ett begränsat investeringsbehov och låga kostnader höjs rekommendationen för aktien till köp från behåll.

”Givet en robust finansiell ställning i kombination med låga break even-tal, menar vi att Lundin Petroleum är en vinnare i relativa termer i en svag oljemarknad”, skriver ABG i en analysuppdatering.

Mäklarfirman räknar inte med någon risk för Lundin Petroleums balansräkning, då bolaget har 1 miljard dollar i outnyttjat kreditutrymme och har sänkt den föreslagna utdelningen till 1 dollar per aktie från tidigare föreslaget 1:80 dollar.

Därtill kan bolaget komma att bli föremål för uppköpsförsök efter kursnedgången, med tanke på sin unga tillgångsbas och exponering mot Johan Sverdrup-fältet, fortsätter analytikern.

ABG har sänkt sina estimat för 2020 års genomsnittliga oljepris till 31 dollar per fat (från 62 dollar), för 2021 till 42,50 dollar (65) och till 60 dollar per fat för 2022 (65).

ABG Sundal Colliers nya riktkurs för Lundin Petroleum är 190 kr, ned från tidigare 330 kr.

Lundin Petroleum handlades vid 10.50-tiden på onsdagen till omkring 178,50 kr på Stockholmsbörsen, en uppgång med drygt 5 procent för dagen.